Met Grittal naar minder verbruik én minder stof
Het verbruik van straalmiddel vermindert met Grittal (RVS staalgrit) gigantisch in vergelijking met minerale straalmedia zoals korund en granaatzand. Dat zegt Wim Oonk van Grittal-leverancier Magistor na jaren praktijkervaring met dit RVS straalmiddel.
Daarnaast leidt het gebruik van Grittal tot aanzienlijk minder stof waardoor de milieubelasting en de stortkosten lager zijn en de levensduur van de slijtage gevoelige onderdelen van de straalinstallatie wordt verlengd. “Door deze voordelen hebben veel straalbedrijven de overstap naar Grittal reeds gemaakt”, aldus Wim Oonk.
Van 45 ton naar 1 ton
Minerale straalmedia (zoals granaatzand en straalkorund) zijn extreem bros en breken relatief snel tijdens het gebruik. Daarentegen behoudt Grittal, het RVS straalgrit van de Duitse producent Vulkan Inox, veel langer de vorm en kantigheid in de bedrijfsmix. Hierdoor behaalt het revolutionaire standtijd verbeteringen met als direct gevolg een aanzienlijk lager straalmiddelverbruik. De praktijk laat zelfs besparingen zien van 30 ton straalkorund cq 45 ton granaatzand naar circa 1 ton Grittal.
Verbeterde processtabiliteit
Als gevolg van het behoud van de vorm en de kantigheid blijft de korrelgrootteverdeling van de straalmiddel bedrijfsmix constant en is het straalproces eenvoudiger controleerbaar. Straalprestaties en straalresultaten zijn daardoor stabiel, wat zich bijvoorbeeld weerspiegelt in consistente ruwheidswaarden en homogene straalbeelden van de gestraalde oppervlaktes.
Nagenoeg stofvrij stralen
De lange levensduur zorgt ook voor minder stofontwikkeling en dat heeft een flinke besparing op de stort- en handlingskosten tot gevolg. Daarnaast resulteren de bijna stofloze arbeidsomstandigheden in een beter zicht in de vrijstraalcabine, waardoor de straaltijden korter worden. Ook kan men al tijdens het stralen de reinheid van het gestraalde oppervlak bepalen en wordt het achteraf beoordelen en het in de praktijk vaak voorkomende nastralen beperkt.
Verminderde slijtage
Minerale straalstof is uiterst abrasief en veroorzaakt daardoor slijtage aan met name straalpijpen en straalslangen. Door het geringe stofaandeel bij het stralen met Grittal kan de levensduur van deze slijtdelen verdrievoudigd worden. Door het nagenoeg stofvrij stralen zijn ook grote besparingen mogelijk op de luchthoeveelheden voor de filtercapaciteit of de filters zelf, die langer meegaan. Bij investeringen in nieuwe straalhallen of ombouw van bestaande hallen kan met de besparing op de filtercapaciteit en bijbehorende luchtverbruik, vaak al het grootste gedeelte van de investeringskosten van een eerste vulling Grittal worden terugverdiend.
Ook in werpstralers
In tegenstelling tot de minerale straalmedia kan Grittal ook ingezet worden in werpstraalprocessen. Ook wordt Grittal gebruikt bij het machinaal aanstralen (sweepen) van verzinkt werk. De ervaringen bij stralen met Grittal laten zien dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld steelgrits van een hoog koolstofstaal geen roestvorming optreedt op de aangestraalde/gesweepte zinklaag. Ook bij tests van het vermaarde IKS (Institut für KorrosionsSchutz) in Dresden is zelfs geen contactcorrosie vastgesteld. Ook bij dit proces is de processtabiliteit gegarandeerd. Gelijkmatige bedekking en een constante ruwheid worden zo, zonder beschadiging van de zinklaag, op ideale wijze bereikt.
Daarnaast vindt het Chronital (RVS Steelshot) in combinatie met het Grittal steeds meer toepassing als alternatief voor het stralen met glasparels en/of keramiek.