Met oude ambachten nieuwe kunstwerken gerealiseerd
Tien merendeels jonge kunstenaars hebben onlangs bij Smederij Cornelis Pronk in Andelst ervaring opgedaan met diverse oude ambachten en met deze kennis nieuwe kunstwerken vervaardigd. Een deel van deze kunstwerken was te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven.
Doel van dit project was enerzijds oude ambachten levend te houden en anderzijds aan te tonen dat ook hiermee moderne producten en moderne kunst gemaakt kan worden. Immers deze ambachten verdwijnen in hoog tempo naar musea en zo blijven ze niet levend. De kunstenaars waren een week in Andelst te gast zijn en trokken samen op. Zij kregen workshops in smeden, gieten, emailleren, ciseleren, handgraveren, drijven en lassen. Van te voren hadden ze al ideeën voor bepaalde werken geschetst, die met de aanwezige vakmensen werden besproken. Zo werd voor elke kunstenaar een werkplan opgesteld waarbij alle vakmensen in de werkplaats aanwezig waren om ondersteuning te bieden.
Dit resulteerde niet alleen in een uitdagende en creatieve omgeving, maar ook in een werkplaats waarin hard gewerkt werd om de kunstwerken te maken. De kunstenaars kregen de volledige vrijheid om hun werken te maken en de vakmensen hadden het grootste plezier om alle creatieve uitdagingen op te pakken. Zo leerden allen van elkaar. De gemaakte kunstwerken werden op de Dutch Design Week tentoongesteld door de kunstenaars. Zo kunnen zij ook feedback op hun kunstwerken krijgen. Voorbeelden zijn meubels uit ruw hout met gegoten aluminium verbindingen, de invloed van chemicaliën op gietwerk, een moderne vorm van klederdracht oorijzers, tuinornamenten uit staal tot zelfs een Japans gezichtsmasker.
Tijdens een open dag was iedereen welkom in de werkplaats en kon de kunstenaars aan het werk zien. Daar maakten velen gebruik van en er waren veel positieve reacties. Het project is een samenwerking van Crafts Council Nederland en Smederij Cornelis Pronk, ondersteund door Provincie Gelderland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Vanwege het grote succes zal het project ook in 2019 weer georganiseerd worden.