Metaal estafettestakingen starten in Rotterdam en Eindhoven
Ongeveer 1000 metaalwerknemers in de regio Rotterdam en 750 metaalwerknemers in de regio Eindhoven gaan vrijdag staken voor goede cao’s in de groot- en de kleinmetaal. De twee grote stakingsbijeenkomsten zijn de aftrap voor estafettestakingen. Metaalwerknemers in heel Nederland gaan enkele weken achtereen op de maan- en vrijdagen actie voeren, afwisselend in regio’s, branches en concerns.
De cao-onderhandelingen voor de klein- en grootmetaal, die voor bijna een half miljoen werknemers gelden, zijn in juni vastgelopen. Op 21 juni was er al een landelijke actiedag.
Leden van FNV Metaal en FNV Bondgenotenvoorzitter Ellen Dekkers houden toespraken in Rotterdam. Ook in Eindhoven houden leden toespraken en is FNV cao-coördinator Mariëtte Patijn aanwezig. Werknemers kunnen op beide locaties op ludieke wijze uiten wat ze van de opstelling van hen werkgevers vinden.
Ook leden van CNV Vakmensen doen mee aan de acties. “We hebben op 21 juni al een duidelijk signaal afgegeven, voor de deur van de werkgevers in Zoetermeer”, zeggen CNV-onderhandelaars Peter de Jong (metalektro) en Marco Hietkamp (metaaltechniek). “We hebben daarna nog geen enkele beweging gezien bij de werkgevers. Dat betekent dat we vanaf vrijdag actie gaan voeren. Te beginnen met stakingen in Rotterdam en Eindhoven, daarna in de vorm van estafettestakingen bij bedrijven voor de poort. Misschien dat de boodschap dan wel een keer overkomt.”
Stakende bedrijven
Vanuit de volgende bedrijven gaan werknemers in ieder geval op 20 september staken: DAF, VDL Nedcar, Cox Geelen, Kuhn, Nyrstar, Chromalloy, Tata Steel Service Center Maastricht, Nedzink, Caradon Stelrad, Heerema, Brusch, Cofely, Imtech , Hollandia, Keppel Verolme, Lely, Croon, Snijders Electro, Koni, Damen, Nedstaal, FN Steel, IHC Merwede, Gamko, TTD en werknemers van tal van andere bedrijven.
Gebrek aan realiteitszin
De vakbonden hebben hun acties eind augustus al aangekondigd. Volgens de werkgevers laten zij hiermee zien dat het hen ontbreekt aan realiteitszin. “Zij blijken nog steeds niet in te zien dat veel van de bedrijven in verband met gebrek aan orders aan het reorganiseren zijn”, aldus Hep van Luunen, algemeen secretaris van de FWT, die onderhandelt in de kleinmetaal.
Volgens de FWT is van werkgeverskant het uiterste gedaan om in 7 onderhandelingsrondes tot een CAO te komen. Sinds het laatste overleg op 11 juni zijn er geen officiële onderhandelingen meer geweest. De bonden liepen uit het overleg weg. Zij stelden ultimatums waaraan werkgevers niet konden voldoen. “Nu iedereen weer terug is van vakantie hopen wij op korte termijn wel weer serieus in gesprek te komen met de bonden”, aldus Van Luunen. De FWT blijft bij haar visie dat het in deze tijd onverantwoord is om met salariseisen te komen van 2,5 procent voor dit jaar. “Temeer nu werknemers in 2013 al eerder inkomensaanpassingen van in totaal 1,72% genoten hebben.”