Metaal groeit in 2018 mee met eindfabrikanten van auto’s en machines
Na een sterk 2017 (productie +3,5%) staan ook in 2018 veel seinen op groen voor de industrie. ING verwacht een productiegroei van 3%. Net als in 2017 is de technologische industrie de sterkste groeier. Vooral eindfabrikanten van auto’s (VDL Nedcar) en machines groeien sterk en toeleverende sectoren zoals metaal en kunststof profiteren mee.
Na een ongekend goed 2017 (productiegroei +9,5%) groeit de technologische industrie in 2018 naar verwachting verder door, zij het in een lager tempo (+4,0%). De hightechindustrie (+4,5%) en automotive industrie (+9%) zijn opnieuw de aanjagers van de groei. Met een productie van circa € 122 miljard en een aandeel van circa 40% is de technologische industrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie. De sector profiteert sterk van de solide groei in de eurozone in 2017 en 2018. Ook is de sector relatief goed aangesloten op groeimarkt Azië en profiteert de sector van een aantal groeiende productmarkten, zoals automotive en de halfgeleiderindustrie.
Toeleverende sector
In het kielzog van de eindfabrikanten (OEM-ers) groeit ook de toeleverende sector. De metaalsector groeit naar verwachting met 2% in 2018, na 3% groei in 2017. Deze sector profiteert ook van groei in de bouw. De kunststofindustrie heeft een wat hoger groeipad te pakken (+2,5%), mede als belangrijke leverancier van verpakkingen aan de voedingsindustrie.
In de voedingsindustrie, met een aandeel van 20% ook een belangrijke pijler in de industrie, komt de groei in 2018 naar verwachting weer goed op gang (+2%). De krimp in de zuivelindustrie (in verband met een lagere productie in de melkveehouderij door nieuwe fosfaatregels) lijkt ten einde en in 2018 profiteert de sector van stijgende consumentenuitgaven in Europa.
Uitdagingen om groeimotor te blijven
Om succesvol te blijven kent de sector een aantal grote uitdagingen. Zo raakt de energietransitie een aantal belangrijke afzetmarkten van de technologische industrie, vooral de automotive (brandstofmotoren) en energiesector. Een andere grote uitdaging is het vinden van goed personeel. Om de hogere groei structureel vast te houden zijn tot 2030 circa 120.000 nieuwe mensen nodig.
Bedrijfsleven begint weer te investeren
Nu de groei structureel doorzet is het noodzakelijk dat in het bedrijfsleven de investeringen toenemen: in mensen, in technologie en in de energietransitie, zo stelt ING. Volgens Annemein Kolk, directeur Grootzakelijke klanten bij ING, is het bedrijfsleven dit jaar weer begonnen met investeren: “Wij zien de investeringsaanvragen over alle sectoren toenemen, de meeste sectoren met een forse stijging van meer dan 10% ten opzichte van vorig jaar. Het gaat dan om investeringen in zowel capaciteitsuitbreiding als in productiviteitsverhogende technologie zoals machines en software. Daarnaast is ook consolidatie in de meeste sectoren een thema.”
Kolk vervolgt: “Het is een goed teken dat ondernemers de crisis nu achter zich lijken te laten en vertrouwen tonen in de toekomst en plannen die al een paar jaar in de kast liggen nu eindelijk ten uitvoer te brengen. Het is nu ook zaak dat men de urgentie van investeren inziet want juist de technologische transities vragen blijvend investeringen van bedrijven om voorop te kunnen blijven lopen. Juist technologie kan helpen de snel oplopende personeelstekorten op te vangen, een fenomeen dat we breed over alle sectoren zien komen en nu een rem op onze groei lijkt te gaan worden.”