Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers
FNV Metaal heeft een cao-ultimatum verstuurd naar de werkgevers in de Metaal & Techniek sector. Het eindbod van de werkgevers is afgewezen.
Maandag hadden de werkgevers, verenigd in de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), een naar eigen zeggen ‘stevig’ eindbod gedaan voor de nieuwe cao’s Metaal & Techniek.
Het ultimatum verloopt aanstaande woensdag om 18.00 uur. Indien de werkgevers niet met de in het ultimatum gestelde cao-eisen akkoord gaan, volgen er stakingen.
‘Stevig eindbod’
Maandag hadden de werkgevers, verenigd in de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), een naar eigen zeggen ‘stevig’ eindbod gedaan voor de nieuwe cao’s Metaal & Techniek. Het behelst een cao met een looptijd van 22 maanden (1 april 2024 – 1 februari 2026) en een totale loonstijging van 9,19%. Die stijging bestaat uit een loonsverhoging van 7% op 1 juli aanstaande, een loonstijging van 50 euro per maand op 1 april 2025 en een loonsverhoging van 0,75% op 1 januari 2026. Voor jongeren betekent het eindbod volgens de FWT zelfs een loonsverhoging van zeker 10%.
Ultieme poging
Cao-onderhandelaar Ron Follon van FWT zegt over dit eindbod: “Hiermee doen we als werkgevers een ultieme poging om tot een cao-akkoord te komen. Dit is een stevig eindbod en het doet recht aan de belangen van werknemers. Tegelijkertijd hebben we oog voor de continuïteit van onze bedrijven. We hebben te maken met een afkoelende economie, onder meer door de stikstofproblematiek en netcongestie.”
Zwaar teleurstellend eindbod
De bonden hebben het eindbod echter vrijwel onmiddellijk naar de prullenbak verwezen. FNV cao-onderhandelaar Peter Reniers: “Werkgevers blijven maar goochelen met percentages en looptijd, maar zijn feitelijk bij hun eerste slechte totaalvoorstel gebleven. Dit eindbod komt qua loon neer op een verhoging van slechts 5% gemiddeld per twaalf maanden. En daarbovenop hebben ze al hun eerder gedane verslechteringsvoorstellen gehandhaafd. Ze doen helemaal niets om de instroom van jongeren te bevorderen en ouderen moeten maar doorwerken tot ze erbij neervallen.”
Reniers vervolgt: “Het gebrek aan bereidheid om tegemoet te komen aan onze belangrijkste eisen, met name op het gebied van (jeugd)loon, zwaarwerk-regeling en generatiepact, is zwaar teleurstellend. Hopelijk wenden ze de steven alsnog, anders gaan we ons voorbereiden op stakingen. We hebben de afgelopen cao-periode fors ingeleverd op koopkracht, maar hier lijken werkgevers geen boodschap aan te hebben. De sector moet echt voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst, zoals de energietransitie, automatisering en digitalisering. Daarvoor moet de nieuwe cao staan als een huis.”
FNV Metaal wil een nieuwe cao met een looptijd van 12 maanden; van 1 april 2024 tot 1 april 2025 en eist een structurele verhoging van de salarissen en de salarisschalen met 10,1% per 1 april 2024, om de inflatieachterstand die is opgelopen sinds oktober 2022 te repareren. Met daarbij, in het kader van een structurele koopkrachtverbetering, een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand.
Lees het volledige eindbod van de werkgevers