Metaalunie en FME positief over regeerprogramma
Koninklijke Metaalunie en FME zijn positief over het regeerprogramma dat afgelopen vrijdag door het kabinet Schoof is gepresenteerd.
“Metaalunie kan zich goed vinden in de kernpunten van het regeerprogramma, zoals het inzetten op een beter ondernemersklimaat, onder andere door een aanpak van de regeldruk voor het MKB”, zegt Metaalunievoorzitter Mark Helder.
Maatschappelijk belang MKB
Hij is blij dat het kabinet nadrukkelijk het maatschappelijke belang van het MKB benoemt en dat de Nederlandse maakindustrie als een van de belangrijkste economische pijlers wordt erkend. Metaalunie is positief over de toon van het regeerprogramma. Zo zet het kabinet duidelijk in op het belang van het verbeteren van het ondernemersklimaat en samenwerking met het bedrijfsleven. Het kabinet kiest nadrukkelijk voor het verhogen van de arbeidsproductiviteit van het brede MKB en voor een sectorale aanpak van tekortsectoren, waaronder de techniek, om het grote tekort aan technische vakmensen aan te pakken en de instroom naar technische sectoren te stimuleren.
Sectorale aanpak tekortsectoren
Het kabinet kondigt een sectorale aanpak tekortsectoren aan om het tekort aan technische vakmensen op te vangen. Metaalunie is positief over de aandacht voor het belang van vakmensen en de plannen om de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren, zodat de instroom van werknemers in tekortsectoren wordt gestimuleerd.
‘Arbeidsbesparende innovaties’
Zeer positief is dat het kabinet het belang van arbeidsproductiviteitsverhoging binnen het MKB erkent. Metaalunie ziet de focus op arbeidsbesparende innovaties als een positieve stap om concurrerend te blijven en om het tekort aan technische vakmensen op te vangen. Echter, het blijft onduidelijk hoeveel het kabinet daadwerkelijk wil investeren in deze maatregelen. Metaalunie pleit ervoor dat stimuleringsmaatregelen zich nadrukkelijk richten op het brede mkb, en niet alleen op de innovatiekoplopers. Metaalunie hoopt dat woorden snel worden omgezet in daden door een specifiek ‘Kabinetsprogramma Arbeidsbesparende Innovaties MKB’ te initiëren, waarbij ervaringen van succesvolle programma’s, zoals het Metaalunie-initiatief Teqnow, kunnen worden benut.
FME
FME verwelkomt de plannen voor de technologische industrie met positieve verwachtingen. Het kabinet slaat volgens de brancheorganisatie voor de technologische industrie de spijker op zijn kop door het benoemen van de problemen met regeldruk, netcongestie, ongelijk speelveld en de uitdagingen op de arbeidsmarkt en zorg. Ook gaat de regering de verschillen tussen de Europese regelgeving en subsidies straktrekken en komen er geen extra Nederlandse regels op Europese wetgeving. Het is veelbelovend dat het kabinet samen met ondernemers en de technologische industrie aan de slag wil met de aanpak van deze problemen.
Uitgestoken hand
Voorzitter Theo Henrar van FME: ”Er klinkt een ondernemersmentaliteit door in dit akkoord. Het kabinet spreekt over een bevlogen pragmatische aanpak. Dat betekent: kijken wat werkt en kijken wat niet werkt. FME neemt daarom graag de uitgestoken hand aan en kijkt uit naar de samenwerking binnen het Pact Ondernemingsklimaat. Er blijft echter nog een aantal vragen onbeantwoord over de concrete uitwerking van de plannen c.q. de financiering ervan. We kijken met veel interesse uit naar de Miljoenennota, waar we een meer concrete doorvertaling van deze ambitieuze plannen verwachten met name op het gebied van innovatie.”