Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

Koninklijke Metaalunie ziet, net als het kabinet, dat Nederland te maken heeft met maatschappelijk én economisch zeer uitdagende tijden. Daar moeten oplossingen voor komen, maar Metaalunie is sceptisch over de plannen die het kabinet heeft gepresenteerd tijdens Prinsjesdag.

Het kabinet maakt een keuze voor de makkelijke weg door de rekening vooral bij het bedrijfsleven te leggen

“Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om de pijn voor de burgers te verzachten. Dat is zeker belangrijk, maar de rekening kan niet disproportioneel bij het bedrijfsleven worden gelegd”, reageert de branchevereniging voor het MKB-metaal op de Miljoenennota. “Dat is immers de werkgever waar in steeds grotere mate het water aan de lippen komt te staan.”

Kabinet kiest makkelijke weg

Metaalunie mist de juiste verdeling van de lasten. De combinatie van een stijgende belastingdruk voor MKB-maakbedrijven en een enorme stijging van de (energie)kosten trekt al een grote wissel op ondernemers. Met daarnaast een zeer krappe arbeidsmarkt voor technische vakmensen om de energie-en klimaattransitie te realiseren, is dit alles hét recept voor economisch zware tijden voor MKB-maakbedrijven. Het kabinet maakt een keuze voor de makkelijke weg door de rekening vooral bij het bedrijfsleven te leggen. “Metaalunie had veel liever gezien dat het kabinet haar ingezette beleid om het MKB tegemoet te komen, overeind zou houden. Bijvoorbeeld door de vennootschapsbelasting voor MKB-bedrijven niet te verhogen en ook oog te hebben voor de sterk stijgende energiekosten bij bedrijven”, aldus Fried Kaanen, voorzitter Metaalunie.

Lastenverhoging moeilijk te verteren

Het kabinet verhoogt de lasten voor het bedrijfsleven. De vennootschapsbelasting stijgt van 15% naar 19%, terwijl de intentie van het kabinet bij aantreden juist was om de lasten voor MKB-bedrijven te verlagen. Daarnaast heeft het kabinet besloten om de lasten voor de directeur-grootaandeelhouder te verhogen. Tegenover de lastenverzwaring wil het kabinet enkele werkgeverslasten van bedrijven (o.a. Aof-premie voor kleine werkgevers en investeringsaftrek) verlagen. “Maar dit staat niet in verhouding tot de grote lastenverzwaring voor het MKB-bedrijfsleven. Een lastenverzwaring die moeilijk te verteren is in onzekere tijden”, aldus Kaanen.

Impact stijging energiekosten enorm

De impact van de gestegen energiekosten is voor MKB-maakbedrijven groot. De kosten voor gas en elektriciteit zijn het afgelopen jaar tussen de 3 tot 8 keer hoger geworden. Ondernemers kunnen de gestegen kosten in veel gevallen niet (in zijn geheel) doorberekenen aan de klant. Gevolg: de resultaten voor MKB-ondernemers staan onder druk. In toenemende mate schrijven maakbedrijven zelfs al rode cijfers of verwachten zij dat 2023 een zeer moeilijk jaar wordt. Het is mooi dat het kabinet maatregelen neemt om de energierekening te dempen voor burgers, maar voor het MKB wordt (vooralsnog) niets gedaan. Kaanen: “Hoe dan ook moeten de negatieve effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven ook beheerst worden en is het zaak om deze (hopelijk) tijdelijke fase van extreem hoge energieprijzen te overbruggen.”

Klimaat – en energietransitie in gevaar door gebrek aan vakmensen

Niet alleen de gestegen energiekosten zijn een groot probleem. Ook brengt de krapte op de arbeidsmarkt voor technici de innovatie en de klimaattransitie in gevaar. “Om de uitdagingen van innovatie(stimulering) en de klimaattransitie aan te gaan, is meer goed opgeleid technisch personeel hoognodig”, vindt Kaanen. Metaalunie roept de politiek dan ook op om nu echt werk te maken – samen met het bedrijfsleven en het onderwijsveld – van meer instroom van techniekstudenten en een evenwichtige arbeidsmarkt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Imagocampagne sector metaaltechnologie werpt vruchten af

08-01 Deze groei is het sterkst onder jongeren (16-25 jaar), mede dankzij de campagne op…

Toeleveren

Wie wil de nieuwe RI&E-tool testen?

09-12 Om veilig en gezond te werken, zijn werkgevers wettelijk verplicht te beschikken over een…

Bedrijf en Economie

ZZP’er: zelfstandig, of toch niet?

02-12 Schijnzelfstandigheid betekent dat een zzp’er op papier zelfstandig is, maar in de praktijk een…

Bedrijf en Economie

Minister jaagt productiviteit in MKB aan

27-11 Deze investering is onderdeel van de bredere aanpak van de minister om de productiviteitsgroei…

Bedrijf en Economie

Metaalunie bepleit meer aandacht voor bedrijventerreinen

13-11 De bijeenkomst, waar topbestuurders vanuit Rijk, provincies en gemeenten aanwezig waren – inclusief de…

Personeel en Opleiding

Jubilaris STODT excelleert in verspanen en meten

06-11 STODT (Stichting Technisch Onderwijs en Dienstverlening Twente) is in 1984 van start gegaan in…

Bedrijf en Economie

‘Arbeidsproductiviteit industrie moet in 10 jaar met 50% stijgen’

09-10 Volgens de  bank kan Nederland niet zonder de industrie. Maar er is een transformatie…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: USA in a Day

07-10 Om de exportmogelijkheden voor haar leden te ondersteunen en te vergroten, organiseert Koninklijke Metaalunie…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs