Metaalunie pleit voor uitstel Brexit

Een chaotische uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zou een ramp zijn voor MKB-metaalondernemers die handel drijven in het Verenigd Koninkrijk. Dat zegt Paul Verlinden, beleidssecretaris Internationaal Ondernemen van Koninklijke Metaalunie. “Bij een no deal Brexit zullen ze tegen tal van barrières op lopen, bijvoorbeeld op het gebied van afhandeling douane en vertragingen in leveringen.”

De kans op zo’n no deal Brexit is een stuk groter geworden, nu het Britse Lagerhuis deze week met een historisch grote meerderheid tegen de Brexit-deal van de regering-May met de Europese Unie heeft gestemd. Veel ondernemers denken volgens Paul Verlinden echter nog steeds dat zij niet geraakt zullen worden door de Brexit. Ook hen beveelt hij van harte aan de Brexit impactscan te doen. “In korte tijd zie je wat de impact is voor jouw onderneming en nog belangrijker, wat je nu kunt doen om je voor te bereiden”, zegt hij. “Na de stemming is het opnieuw duidelijk geworden dat we maar beter van het zwartste scenario uit kunnen gaan.”

Uitstel
Volgens ondernemingsorganisaties MKB-Nederland en VNO is het essentieel dat er voldoende tijd blijft voor bedrijven om zich voor te bereiden op de Brexit. Nu een no-deal per 29 maart een reëel scenario dreigt te worden moeten de EU en het Verenigd Koninkrijk dan ook kijken hoe de Brexit-datum kan worden opgeschoven en de zaak kan worden uitgesteld. Verlinden vindt ook dat het voor ondernemers in dit stadium beter is dat er uitstel komt. “Tenminste als het helpt tot een nieuwe deal te komen waar we allemaal mee kunnen leven”, voegt hij er aan toe. De ondernemingsorganisaties roepen verder de Nederlandse regering op om de crisisvoorbereiding verder te intensiveren.

Ook in de Kennisbank van Metaalunie is meer informatie over de gevolgen van de Brexit te vinden. Zie ook www.hulpbijbrexit.nl

Vanderlande: ‘Bereid je voor op het ergste’
Branchevereniging FME, die de ontwikkelingen aan de overkant van het Kanaal ook met argusogen volgt, vroeg Hans van Leeuwen, Senior Vice President Corporate Development bij Vanderlande, producent van transportsystemen, om een reactie op de uitslag over de stemming in het Britse parlement. Verrast over de uitslag was hij allerminst. “Deze uitslag vertraagt wederom het proces en dat maakt het ontzettend lastig om te bepalen wat je, en vooral wanneer je iets moet doen. Wij zitten nog steeds op de lijn ‘prepare for the worst, hope for the best’.”

Onzekere planning
Vanderlande heeft veel tijd en geld ingezet om de Brexit-gevolgen in kaart te brengen. Verdeeld over een aantal mensen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, heeft het bedrijf drie tot vier fte’s dedicated op de Brexit staan. Los van de financiële gevolgen is planning een heet hangijzer. “Dat is voor ons een grote onzekerheid. Aan welke knoppen ga je draaien en wanneer? Bijvoorbeeld het moment waarop je je spullen op transport zet, om je projectplanning voor de klant te houden. Vertraging om welke reden dan ook, betekent nog steeds dat je met een boeteclausule te maken kunt krijgen.”
Een tweede zorg is ook welke voorbereidingen de supply chain heeft getroffen. “Wij zijn een groot bedrijf en hebben capaciteit en reserves, maar dat geldt niet voor alle – soms kleinere – toeleveranciers. De vraag in hoeverre zij alles in kaart hebben kunnen brengen, heeft uiteindelijk ook gevolgen voor ons bedrijf. Tegelijkertijd geldt voor ons natuurlijk ook de onzekerheid dat we nu niet goed kunnen inschatten wanneer we extra mensen nodig hebben. Moet ik nu al mensen inroosteren of inhuren voor over twee maanden, om de extra papieren te doen?”

‘Houd je handel tegen het licht’
Ondanks de negatieve uitslag ziet Van Leeuwen op de lange termijn ook kansen. “Als buitenlandse werknemers op termijn vervangen moeten worden door Brits personeel, dan hebben ze ons hard nodig. Hogere personeelslasten zullen ertoe leiden dat bepaalde processen geautomatiseerd moeten worden en dan komen wij om de hoek kijken.” Tot die tijd blijft onzekerheid de boventoon voeren en houdt Vanderlande alle uitgewerkte scenario’s nauwkeurig in de gaten. Dat advies geeft Van Leeuwen ook graag mee aan andere bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. “Houd je handel tegen het licht. Hoe zit het met je contracten. Heb je zicht op je planning. Hoe is je supply chain georganiseerd en vooral hoe hebben zij zich voorbereid?”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Metaalunie bepleit meer aandacht voor bedrijventerreinen

13-11 De bijeenkomst, waar topbestuurders vanuit Rijk, provincies en gemeenten aanwezig waren – inclusief de…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: USA in a Day

07-10 Om de exportmogelijkheden voor haar leden te ondersteunen en te vergroten, organiseert Koninklijke Metaalunie…

Bedrijf en Economie

Metaalunie en FME positief over regeerprogramma

16-09 “Metaalunie kan zich goed vinden in de kernpunten van het regeerprogramma, zoals het inzetten…

Personeel en Opleiding

Nog geen zicht op nieuwe cao-onderhandelingen

10-06 “Achter de schermen wordt wel hard gewerkt aan het vlot trekken van de onderhandelingen…

Bedrijf en Economie

Metaalunie en FME positief over Hoofdlijnenakkoord

17-05 Metaalunie waardeert vooral de nadruk op het maatschappelijke belang van het MKB en de…

Bedrijf en Economie

Nieuwe campagne benadrukt belang metaaltechnologie

16-04 Uit recent onderzoek door onderzoeksbureau DVJ Insights blijkt namelijk dat slechts 18% van de…

Personeel en Opleiding

Metaalunie is blij dat Techkwadraat kan starten

20-03 Platform Talent voor Technologie (PTvT) is penvoerder van het voorstel en Koninklijke Metaalunie heeft…

Bedrijf en Economie

Lely en Miele geven inzicht in hun circulaire route

26-02 Voor toeleveranciers is het natuurlijk uitermate interessant om te weten hoe hun klanten, de…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs