Metaalunie: snel een kabinet – FME: eerst herstelplan
Er moet snel een kabinet worden gevormd dat met evenwichtig beleid stap voor stap de grote uitdagingen die Nederland kent, oppakt. Dat zegt Koninklijke Metaalunie in een eerste reactie op de voorlopige uitslag van de verkiezingen. FME wil dat de partijen die gaan onderhandelen over een nieuw kabinet eerst een herstelplan opstellen.
Het zoeken naar een goede balans tussen het hier en nu en de toekomst is een lastige opgave. De economie moet weer op gang komen, MKB-bedrijven moeten de ruimte krijgen om weer te investeren en te herstellen van het afgelopen jaar, dus is lastenverzwaring uit den boze.
De uitdagingen waarmee dat nieuwe kabinet te maken krijgt, zijn niet mals volgens Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie. “Het zoeken naar een goede balans tussen het hier en nu en de toekomst is een lastige opgave. De economie moet weer op gang komen, MKB-bedrijven moeten de ruimte krijgen om weer te investeren en te herstellen van het afgelopen jaar, dus is lastenverzwaring uit den boze.
Daarnaast moet de stikstofproblematiek vlot getrokken worden en moet gekeken worden naar een eerlijker verdeling van de kosten van de klimaatrekening.”
Ondernemen moet weer leuk worden
Kleiboer vindt het van belang dat een nieuw kabinet ervoor zorgt dat ondernemen weer leuk wordt: “Dat vergroot de ondernemerskracht en dus het verdienvermogen van de economie. Dat hebben we nodig om te herstellen van deze pandemie. Als je ervoor kiest de economie een boost te geven, moet je juist bedrijven ruimte geven om te investeren. Zowel financiële als fysieke ruimte, maar ook qua regelgeving.”
Niet alleen investeren bedrijven in innovaties waarmee ze hun marktpositie wereldwijd verstevigen. Het zijn ook investeringen in werkgelegenheid, in duurzaamheid en in technisch onderwijs, waarin bedrijven steeds nadrukkelijker participeren. Kleiboer: “MKB-maakbedrijven dragen op die manier bij aan het welzijn van onze samenleving, de groei van onze economie en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Nu de verkiezingsretoriek achter ons ligt, is het tijd dat een nieuw kabinet keuzes durft te maken die de MKB-maakindustrie, ondersteunen en stimuleren.”
IndustrieVisie verplicht leesvoer
De afgelopen weken heeft Metaalunie wekelijks haar standpunten, die leiden tot een versteviging van de MKB-maakindustrie, via allerlei media gedeeld. Ze hadden betrekking op onderwerpen als duurzaamheid, onderwijs, internationaal ondernemen, innovatie en regelgeving. “Die waren al eerder op een rijtje gezet in onze uitgave IndustrieVisie, maar zijn nu helder verwoord door verschillende ondernemers uit onze achterban”, zegt Kleiboer. “IndustrieVisie wordt gedragen door MKB-ondernemers en is daarom verplicht leesvoer voor de formateurs van een nieuw kabinet!”
FME: éérst herstelplan
Ook FME wil dat er zo snel mogelijk wordt geformeerd. De branchevereniging voor de technologische industrie roept de partijen op zo snel mogelijk gezamenlijk de handschoen op te pakken en Nederland op een nieuw, innovatief spoor te zetten. “Nederland kan zich niet veroorloven kostbare tijd te verliezen en pas te gaan werken aan het herstel van onze economie en werkgelegenheid als een nieuw regeerakkoord maanden op zich laat wachten”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé.
FME verzoekt de straks onderhandelende partijen daarom ook om éérst een herstelplan op te stellen en dit zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer voor te leggen, voordat de overige onderwerpen van een regeerakkoord aan bod komen. Dezentjé: “Nederland staat voor enorme uitdagingen, zoals grote transities rondom klimaat, arbeidsmarkt en gezondheidszorg. Technologie is de sleutel om deze transities in goede banen te leiden en een ‘nieuw normaal’ te creëren die de manier waarop we met elkaar samenleven zal verbeteren. Maar dan moeten de bedrijven in de technologische sector wel op volle kracht vooruit kunnen.”
Herstelbeleid en Deeltijd WW regeling
Ook wil FME dat er in het herstelbeleid een Deeltijd WW regeling wordt opgenomen. Deze regeling kunnen bedrijven tijdens bijzondere economische omstandigheden gebruiken om vakmensen te behouden met de werknemersrechten die gelden in normale economische tijden. “Deze regeling zorgt voor een win-win situatie. Bedrijven houden hun mensen en daarmee ‘knowhow’ binnenboord en er is geen grootschalige subsidie van de overheid voor nodig.”