Metaalunie wil hogere salarissen voor techniekdocenten

Met de verkiezingen en de formatie van een nieuw kabinet in het vooruitzicht, vraagt Koninklijke Metaalunie aandacht voor MKB-maakbedrijven. Onderwijs is daarbij een belangrijk thema.

Er is veel aandacht voor onderwijs vanuit de overheid, maar er is volgens Metaalunie meer nodig dan goede intenties. (Foto: Techniekbeeldbank/Timon Jacob)

“De MKB-maakindustrie is al decennialang een stabiele sector met duurzame werkgelegenheid, maar ook met een tekort aan goed opgeleide vakmensen. Vakmensen die ook nodig zijn om uit de crises te kunnen komen”, zegt Cor van Vilsteren, directeur van MCM uit Marknesse en voorzitter van de Metaaluniecommissie Onderwijszaken.

Goede instroom nodig

Veel toegevoegde waarde wordt door vakmanschap bepaald. Voor een gezonde arbeidsmarkt is een goede instroom daarom nodig. Daar wordt binnen de metaalsector zelf al hard aan gewerkt vindt Van Vilsteren: “De sector heeft een effectieve eigen opleidingsinfrastructuur ontwikkeld, met veel erkende leerbedrijven en collectieve leerbedrijven, Bedrijfsvakscholen. Daarnaast is er een structurele samenwerking met mbo- en hbo-instellingen. Het opleidingsfonds OOM vervult namens sociale partners een spilfunctie in het geheel. De bbl (beroepsbegeleidende leerweg) is een belangrijke, effectieve leer-werk-instroomroute. De overheid is spekkoper wat betreft de opbrengsten.”

Stevig investeringsprogramma

Er is veel aandacht voor onderwijs vanuit de overheid, maar er is meer nodig dan goede intenties. Maatschappelijke uitdagingen vergen immers concrete stappen. “De belangen zijn groot”, zegt Van Vilsteren. “Zonder goede vakmensen, die maken en innoveren, zijn zaken als klimaatdoelstellingen en energietransitie, onhaalbaar. Het opleiden van die vakmensen moet macrodoelmatig en dat betekent dat er opgeleid moet worden voor de arbeidsmarkt. Samen met de overheid moet een stevig investeringsprogramma opgetuigd worden voor technisch onderwijs, waarbij partijen niet meer vrijblijvend kunnen acteren; een Sterk Techniek Onderwijsprogramma voor de hele onderwijsketen met meetbare doelstellingen.”

Hogere salarissen

Een belangrijk punt uit dat programma is dat de capaciteit van techniekopleidingen uitgebreid en de kwaliteit verbeterd moet worden. Van Vilsteren: “Ook moeten er prestatieafspraken over aantallen studenten en werk gemaakt worden en moet de bekostiging voor techniekopleidingen scholen omhoog en gelijk zijn voor bbl en bol.” Hij pleit ook voor een betere ondersteuning van en hogere salarissen voor docenten in technische opleidingen. “Maar het is ook belangrijk om technische studies aantrekkelijker te maken voor studenten, bijvoorbeeld door het collegegeld van technische studies te verlagen en een basisbeurs in te stellen voor technische studenten”, vindt Van Vilsteren.

Tot slot wenst hij dat er meer aandacht komt voor techniek in alle studies. “Maar vooral ook dat die aandacht er is vanuit alle kanten van de samenleving en zeker van de overheid.”

Bekijk hier de speciale Metaalunie verkiezingspagina.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Slechts klein plusje op eerste loonstrook 2025 voor metaalarbeider

16-01 Werknemers in de metalektro kregen tot 2025 een korting van € 50 per maand…

Bedrijf en Economie

Imagocampagne sector metaaltechnologie werpt vruchten af

08-01 Deze groei is het sterkst onder jongeren (16-25 jaar), mede dankzij de campagne op…

Toeleveren

Wie wil de nieuwe RI&E-tool testen?

09-12 Om veilig en gezond te werken, zijn werkgevers wettelijk verplicht te beschikken over een…

Bedrijf en Economie

ZZP’er: zelfstandig, of toch niet?

02-12 Schijnzelfstandigheid betekent dat een zzp’er op papier zelfstandig is, maar in de praktijk een…

Bedrijf en Economie

Metaalunie bepleit meer aandacht voor bedrijventerreinen

13-11 De bijeenkomst, waar topbestuurders vanuit Rijk, provincies en gemeenten aanwezig waren – inclusief de…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: USA in a Day

07-10 Om de exportmogelijkheden voor haar leden te ondersteunen en te vergroten, organiseert Koninklijke Metaalunie…

Bedrijf en Economie

Metaalunie en FME positief over regeerprogramma

16-09 “Metaalunie kan zich goed vinden in de kernpunten van het regeerprogramma, zoals het inzetten…

Personeel en Opleiding

Nog geen zicht op nieuwe cao-onderhandelingen

10-06 “Achter de schermen wordt wel hard gewerkt aan het vlot trekken van de onderhandelingen…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs