Metav laat potentieel van 3D printen zien
“De prognose dat een ieder zijn eigen reserveonderdelen op de 3D-printer thuis kan produceren, is inmiddels lang en breed van tafel geveegd”, zegt Dr. Wilfried Schäfer, directeur bij de Metav-organisator VDW. “De discussie gaat nu veel meer om de intrede van de 3D-print of de additive manufacturing (AM), zoals de professionals het benoemen, in de industriële serie- of op zijn minst kleine serieproductie.”
Dit wordt door Metav met nieuwe concepten opgepakt. De beurs presenteert in de Additive Manufacturing Area de gehele bandbreedte aan additieve processen, materialen en dienstverlening rondom de 3D-print. Daarmee breidt Metav haar aanbod aan productietechnologie voor alle branches uit en vult deze verder aan, en dan met name voor de productie van metalen bouwonderdelen, de machine-, vliegtuig-, automobiel- en gereedschapsbouw maar ook voor de medische technologie. Additive manufacturing vormt als productieproces een netwerk met de andere zwaartepunten van de waardeketen binnen de metaalbewerking, en dan met name CAD en simulatie, nabewerking, productiemeettechnologie en kwaliteitsbewaking. Naast de pure AM-systemen ontstaan ook hybrideconcepten waarbij AM-processen met het klassieke verspanen worden gecombineerd. “Dit is voor veel gebruikers een interessante benadering,” legt Schäfer uit.
Kunststof- en metaaltoepassingen
De voordelen van additieve productie zijn duidelijk. Ten eerste worden nieuwe design-ideeën en productconcepten met nieuwe functionaliteiten mogelijk daar zeer complexe geometrieën te realiseren zijn die met conventionele processen niet of met heel veel moeite zouden kunnen worden vervaardigd. Ten tweede wordt er winst geboekt op het gebied van tijdbesparing en materiaalverbruik. Nu kunnen functionaliteiten in één enkele productiestap direct worden geïntegreerd. Dit is ook met het oog op de optimalisering van het materiaal voor de functie van het onderdeel interessant. Daarom speelt de additieve productie met name bij het bouwen met lichte materialen voor vliegtuig- en auto-onderdelen nu al een belangrijke rol. Ten derde kan de producent beter tegemoet komen aan de wensen van de individuele klant, daar ook enkele onderdelen betaalbaar kunnen worden geproduceerd.
Lichte bouw
Exposanten zijn enthousiast over de aanzet van de Metav-organisator VDW. Stefan Ritt van SLM Solutions in Lübeck zegt bijvoorbeeld: “Additieve processen creëren nieuwe mogelijkheden voor de lichte bouw en complexe structuren. De Additive Manufacturing Area presenteert het potentieel voor kunststof- en metaaltoepassingen.”
Robotgrijparmen
Veel van de genoemde voordelen worden duidelijk aan de hand van het voorbeeld van de robotgrijparmen van de Robomotion uit Leinfelden-Echterdingen. Zij zetten additief geproduceerde onderdelen seriematig in. Dankzij de 3D-print kunnen de grijpers individueel aan de geometrie van het product worden aangepast. Of het nu gaat om bockworst of een chocolade-ei – de specifiek daarvoor gevormde grijpvingers grijpen zacht maar stevig toe. Dankzij de kleine serieproductie op lasersinterinstallaties is de individuele aanpassing niet alleen betaalbaar maar maakt ook nieuwe functies mogelijk. Zo kunnen met minimale moeite veren in de vingers van de grijpers worden geïntegreerd. Daardoor kunnen ze aan de productie van verschillende afmetingen worden aangepast waardoor de voorbereidingstijd bij de klanten wordt geminimaliseerd. Dankzij de opbouw in lagen kunnen bovendien luchtkanalen, slanghouders en cilinders voor de pneumatische elektrische aandrijving direct in de grijpers worden aangebracht. “De voordelen liggen voor de hand: de grijpers kunnen compacter en eenvoudiger worden gebouwd”, zegt Andreas Wolf, directeur van Robomotion. Ondertussen worden ook anderen machineonderdelen additief geproduceerd, zoals sensoren en flensplaten.
Zinvol inzetten
Metav biedt een platform om de bestaande uitdagingen met alle betrokkenen, producenten, gebruikers, wetenschap, materiaalproducenten en dienstverleners te bespreken. Dit is een van de redenen waarom de werkgroep Additieve productie binnen de VDMA op Metav is vertegenwoordigd. “Het zinvol inzetten van additive manufacturing is een centrale sleutel voor de concurrentievoordelen binnen de machinebouw”, zegt Rainer Gebhardt. “We beschouwen de Additive Manufacturing Area als een goede mogelijkheid om hangende vraagstukken voor het voetlicht te brengen en de werkgroep met haar aanbod meer bekendheid in de markt te geven.” Zo presenteren de exposanten bij het bijbehorende forum van de Additive Manufacturing Area hun Beste Practice-oplossingen met 3D-print, of het nu gaat om het laseren-sinteren van kunststoffen, het laser-lassen van metalen of een combinatie van conventionele en additieve processen.
IAMA Award
In het kader van de Additive Manufacturing Area op Metav en de vakconferentie Inside 3D Printing wordt ook de met in totaal 100.000 US-Dollar gedoteerde International Manufacturing Award (IAMA) uitgereikt. Met de IAMA worden innovaties uit de industrie en de wetenschap voor de waardeketen van additieve productie onderscheiden. AMT, de brancheorganisatie voor metaalbewerkingsmachines uit de Verenigde Staten, en de VDW hebben op de IMTS (International Manufacturing Technology Show) de IAMA in september 2014 voor het eerst aan het publiek gepresenteerd. Sinds 2015 word de prijs jaarlijks gemeenschappelijk uitgereikt.