Metazet ontwikkelt ijsmachine voor Noordpool-project
Het Westlandse bedrijf Metazet heeft in samenwerking met de engineeringsbureaus TWD en Hefcom in recordtijd twee ‘ijsmakers’ ontwikkeld voor een klimaatproject van Arctic Reflections op het Canadese zee-ijs. Het systeem moet helpen om het smelten van poolijs te vertragen door het kunstmatig te verdikken. De eerste veldtest vond plaats in februari en maart.
Metazet vertaalde het ontwerp van Arctic Reflections voor het pomp- en boorsysteem naar een robuust, modulair systeem van verzinkt staal, volledig demontabel voor transport en bestand tegen temperaturen tot -50 °C.
Arctic Reflections wil met behulp van boor- en pompsystemen in de winter zeewater oppompen en laten bevriezen op bestaand ijs, zodat het dikker wordt en langer standhoudt in de zomer. Dit versterkt het reflecterend vermogen van het ijsoppervlak – cruciaal om zonlicht terug de ruimte in te kaatsen. Metazet vertaalde het ontwerp naar een robuust, modulair systeem van verzinkt staal, volledig demontabel voor transport en bestand tegen temperaturen tot -50 °C. De installatie boort door het ijs, pompt onderliggend water omhoog en verdikt zo de ijslaag. Het geheel werd gemonteerd op een amfibisch voertuig (de ‘Fat Truck’), dat zich over ijs, sneeuw en water kan verplaatsen.
Van kas naar kou
Metazet is van oorsprong actief in de glastuinbouw, waar het slimme oplossingen ontwikkelt voor teeltsystemen, interne logistiek, hijsinstallaties en buisrailsystemen. De kracht van het bedrijf zit in de combinatie van ervaren engineers, technisch vakmanschap in de hele organisatie en een flexibel maakbedrijf. “Daarmee kunnen we snel schakelen, ontwerpen en produceren – ook voor vraagstukken buiten ons vertrouwde werkveld. Zoals dit project op het Canadese zee-ijs laat zien. Dit project stelde hoge eisen aan materiaal, ontwerp en doorlooptijd – en dat is precies het soort uitdaging waar ons team energie van krijgt”, zegt Luke van Adrichem, algemeen directeur van Metazet. “Iedereen dacht mee, werkte door en zette zijn expertise in om het op tijd voor elkaar te krijgen.”

De ‘ijsmakers’ van Metazet werden voor de veldtest gemonteerd op een amfibisch voertuig (de ‘Fat Truck’), dat zich over ijs, sneeuw en water kan verplaatsen.
De ambitie van Arctic Reflections is om op termijn jaarlijks 100.000 vierkante kilometer poolijs te verdikken – een gebied vergelijkbaar met twee keer Nederland. Deze eerste veldtest was een belangrijke stap in die richting. Hoewel er nog verbeterpunten zijn, werkte het systeem. Verdere wetenschappelijke validatie en doorontwikkeling volgen dit jaar. COO Tom Meijeraan van Arctic Reflections: “Metazet dacht continu mee in oplossingen voor problemen die we soms nog niet eens hadden voorzien. Zonder hun inzet en expertise hadden we de veldtest niet op tijd kunnen starten.”
Vervolg van het project
Arctic Reflections bevindt zich momenteel in de fase van wetenschappelijke validatie. Voor verdere opschaling is structurele financiering nodig, bijvoorbeeld via sponsoring, subsidies of partnerschappen. Metazet kijkt met trots terug op een bijzondere bijdrage aan dit initiatief – en blijft het project met interesse volgen.