Mevi wekt interesse van CERN
Mevi uit Helmond (verspaning, werktuigbouwkundige engineering en machinebouw) mocht begin juni op bezoek bij het Zwitserse CERN, bekend van de deeltjesversneller. Op het programma stonden een kennismaking en het bespreken van een eventuele samenwerking vanwege de buitengewone nauwkeurigheid die Mevi beheerst.
Frans Dirks, accountmanager bij Mevi, maakte een bijzondere en vruchtbare reis. Zijn bezoek startte met een officiële ontvangst en indrukwekkende rondleiding bij het Atlas-project, een van de experimenten die worden uitgevoerd in de deeltjesversneller.
Op dinsdag werd de beurs, waar naast Mevi circa 25 andere Nederlandse hightechbedrijven stonden, officieel geopend door CERN-directeur Fabiola Gianotti. “Zij bezocht onze stand en ik kreeg de kans een presentatie te geven over ons werk”, aldus Frans Dirks. “Dat wij als relatief klein Helmonds bedrijf de hand schudden van de directeur van CERN en een concrete samenwerking bespreken, is bijzonder.”
Na het directiebezoek was de beurs open voor alle medewerkers van CERN, zoals fysici en engineers, en van andere projecten die zich ook richten op subatomaire experimenten, zoals ITER en ESRF, beide uit Frankrijk. Mevi scoorde op de beurs. “Ik sprak met CERN-medewerkers uit alle lagen, en mensen kwamen met hun leidinggevende terug voor vervolggesprekken. Ik denk dat je dan wel mag concluderen dat er interesse was.”
Groot compliment
Over het algemeen vroegen zowel CERN als ESRF naar bewerkingen aan prototypes. Frans Dirks: “Dat zulke partijen overwegen om voor hen nieuwe opdrachten aan ons toe te vertrouwen, is een groot compliment. Het niveau waarop deze partijen werken, vraagt om een accuratesse zonder compromissen. De situatie in de deeltjesversneller moet optimaal zijn. Het kleinste aspect heeft invloed, zoals de TGV die op kilometers afstand voorbijrijdt en de onderzoekers maandenlang voor een raadsel plaatste.”
Boren, draadvonken en frezen
Op de eerste plaats betreffen de vraagstukken fijn boorwerk: gaatjes van 0,1 millimeter om precies te zijn. Maar CERN legde Dirks ook een vraag voor over het draadvonken van een nieuw soort magneten. Daarnaast bleek Mevi’s freeswerk interessant voor hen. “De engineers zochten een partij voor het uitfrezen van honderden groeven van 1 mm breed, 5 mm diep en circa 2 meter lang op cilinders, voor een onderzoek met nieuwe magneten. Een mooie uitdaging die wij zeker aankunnen.”
Langetermijndenken
Of Mevi op de korte termijn aan de slag kan voor CERN, is nog niet duidelijk. “Je moet je voorstellen dat CERN zich nu voorbereidt op het uitvoeren van testen van projecten die pas in 2030 van de grond komen”, legt Frans Dirks uit. “Het is allemaal langetermijndenken. Maar de CERN-medewerkers zijn enthousiast en hebben ook concrete toezeggingen gedaan. Ik verwacht dat we voor de bouwvak de eerste vraagstukken ontvangen en in ieder geval actief meedenken over prototypes.”