Mewa produceert zijn poetsdoeken zelf
Ongeveer 2,6 miljoen medewerkers van 123.000 ondernemingen in 21 Europese landen gebruiken poetsdoeken van Mewa, die werden vervaardigd in de eigen hightech weverij in het Duitse Immenhausen. Met een productie van vijf nieuwe poetsdoeken per seconde, was dit in 2015 goed voor een totaal van 109 miljoen stuks.
Verbonden aan deze weverij is het bedrijfseigen testlab. Alvorens de professionele poetsdoeken in garages, ateliers of productiebedrijven kunnen worden gebruikt, worden ze hier stevig getest op kwaliteit, performance en levensduur, zodat een consistente kwaliteit is gegarandeerd.
Meer dan 30 testen
Mewa wil de beste dienstverlener zijn voor haar klanten. Precies daarom ligt de lat op het vlak van kwaliteit erg hoog, helemaal in lijn met de gestegen eisen van de gebruikers. Mewa werkt dan ook continu aan de verdere ontwikkeling van haar gecertificeerde kwaliteitsmanagementsysteem.
In het lab worden niet alleen de tests uitgevoerd die voorgeschreven zijn volgens de norm DIN 61 651 voor ‘machinepoetsdoeken’. Daarnaast doorloopt een poetsdoek nog zo’n 30 andere garen- en doektesten. Zoals bijvoorbeeld het bepalen van de fijnheid, een schuurvastheidstest en een druppeltest die nagaat hoe absorberend de doeken daadwerkelijk zijn. “Zo stellen we zeker dat onze poetsdoeken buitengewoon veel vloeistof kunnen opnemen”, aldus Laura Husemann, textiellaborante in het testlab. “Elke fase in het productieproces wordt getest, zowel het garen als de afgewerkte poestdoeken komen regelmatig en volgens vaste plannen in het lab terecht.”
De garens
Bij levering van de garens worden steekproeven genomen. Daarna moeten ze – voor de testen starten én volgens de voorschriften van DIN EN ISO 139 – in het lab acclimatiseren. Eén van de garentesten is het bepalen van de fijnheid. Husemann: “De fijnheid heeft immers een effect op de afgewerkte doeken en is essentieel in het latere onderhoudsproces.” Daarnaast wordt de vastheid getest. Bij deze gelijkmatigheidsproef wordt vastgesteld, of de garens verdikkingen, uitdunningen of vervuilingen bevatten. Pas wanneer de garens deze ingangsproef hebben doorstaan, mogen de spoelen op de weefmachines verwerkt worden. “Gedraagt het garen zich tijdens de productie toch nog ongewoon, grijpen we in en gaan we op zoek naar de oorzaak,” beklemtoont Laura Husemann.
De nieuwe poetsdoeken
Ook het voltooide doek moet nog vele tests doorlopen alvorens hij naar de klant wordt gestuurd. Bijvoorbeeld, kloppen de maten zoals grootte en gewicht? De poetsdoek wordt ook op slijtvastheid en absorptievermogen getest. Husemann: “De slijtage van onze doeken controleren we met een scheurtest. Hiervoor onderwerpt een speciale machine de poetsdoeken aan extreme belastingen.”
Nieuwe website in 19 talen
Duidelijke navigatie, sterke beelden, mobiele toepassing: de nieuwe website van Mewa is bij de tijd en staat dicht bij de klant. Een internationaal actieve onderneming moet haar website standaard in het Engels aanbieden. Mewa echter heeft besloten online aanwezig te zijn met 19 taalversies. Waarom? “We zijn actief in 21 Europese landen, waarin 19 talen gesproken worden. En dus was een specifieke website per land voor ons een bijzondere uitdaging,” verklaart Oliver Gerrits, verantwoordelijke marketing.
Ook de startpagina’s voor de diverse branches zijn nieuw. De schilder wordt werkkleding en toebehoren voor schilders getoond, de bedrijfsleider van een gieterij krijgt veiligheidskleding voor het werken met vloeibare metalen te zien en de garagist ontdekt welke oplossingen Mewa biedt voor team-outfits en bedrijfsreiniging.