Mikrocentrum lanceert nieuw AgriFoodTech evenement
Mikrocentrum organiseert op 14 en 15 december in Den Bosch de eerste editie van AgriFoodTech. Dit is een vakbeurs met congres rond technologische innovatie, expertise-ontwikkeling en samenwerking in de AgriFood-waardeketens.
Technische innovatie verandert in steeds sneller tempo de wijze waarop voedsel waarde kan genereren voor menselijke en dierlijke gezondheid, voedselproductie en voedselkwaliteit wordt georganiseerd maar ook hoe voedsel zijn weg vindt naar uiteindelijke consumptie. Nieuwe businessmodellen doemen op. De sector wil meer waarde bieden aan de consument en de maatschappij – in termen van kwaliteit en beleving, gezondheid en duurzaamheid, groei en voedselzekerheid. Uiteraard gaat het ook om meer waarde voor de bedrijven, denk aan onderscheidend vermogen en uiteindelijk omzet en winst. Momenteel bedraagt de markt voor AgriFoodTech ongeveer 17 miljard euro, maar deze heeft de potentie om te verdubbelen. Kansen te over dus voor de sector, maar hoe die te grijpen? Deze vraag staat centraal op het nieuwe evenement van Mikrocentrum.
Op AgriFoodTech kunnen fabrikanten, system integrators, toeleveranciers, ontwikkelaars, ontwerpers, onderzoekers, dienstverleners en gebruikers uit de verschillende AgriFood-waardeketens elkaar ontmoeten, van elkaar leren en tot nieuwe business komen. Mikrocentrum wil over de volle breedte van de AgriFood-sector een podium geven aan (hightech) oplossingen voor kwaliteits- en procesoptimalisatie.
Tijdens de kick-off bijeenkomst op 23 maart was er al grote belangstelling bij bedrijven en kennisinstellingen om zich daar te presenteren. Sprekers tijdens deze bijeenkomst waren onder andere Frans Kampers (Wageningen Universiteit), Elies Lemkes (ZLTO) en Marcel van Haren (GMV).
Alles onder één dak
AgriFoodTech 2016 presenteert alle technologische ontwikkelingen onder één dak en bestrijkt de gehele AgriFood-keten, van engineer tot gebruiker. Organisator Timo van Leent (Mikrocentrum) mikt op kennisoverdracht, ontmoeting en nieuwe businesskansen. Bezoekers zijn professionals uit de (hightech) maakindustrie; zaadveredeling & productie; land- & tuinbouw, veeteelt en sierteelt; voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie; retail & horeca; onderwijs & wetenschap; overheid en zakelijke dienstverlening. Er zijn themapleinen, live-demo’s en een expositie met naar verwachting 150 specialistische bedrijven en kennisinstellingen. Het exposantenprofiel is breed met onder andere 3D-printen, slimme materialen, robotica, sensortechnologie, machine- & apparatenbouw, vision, software, big data, informatietechnologie, precisielandbouw en verpakkingstechnologie.
Hoogwaardig congres
Het lezingenprogramma bestaat enerzijds uit neutrale keynote lezingen welke door een onafhankelijke programmacommissie worden uitgekozen. Anderzijds kunnen ook exposanten een expertiselezing verzorgen. Op één van de twee beursdagen organiseert AgriFoodTech Platform het congres ‘Van Maatschappelijke dialogen naar technologische oplossingen’. Negen miljard monden voeden in 2050, dát is de uitdaging waar de voedselindustrie voor staat. Klimaatverandering, landdegradatie en verstedelijking zetten de voedselproductie onder druk. Van de bestaande landbouwgrond kunnen we door slimme technologieën de voedselproductie verhogen en voor deze uitdagingen een oplossing bieden. We moeten met elkaar in dialoog om tot een duurzame toekomst te komen. Daarmee kunnen we dicht bij huis beginnen. Maatschappelijke vraagstukken in de agrifoodsector kunnen we samen oplossen met technologische en sociale innovatie. Dit zijn noodzakelijke ingrediënten voor een toekomstbestendige agrifoodsector in Nederland. Hiermee kunnen we onze positie als wereldkoploper van efficiënte productie behouden en verder uitbouwen.
Intensieve samenwerking
AgriFoodTech 2016 vindt plaats op woensdag 14 en donderdag 15 december in 1931Congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch. Voor de organisatie van het gratis toegankelijke event wordt samengewerkt met AgriFoodTech Platform, ZLTO, GMV, Wageningen UR, High Tech NL, Libéma en FME.