Minder energie en kosten, meer processnelheid

Het Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS heeft samen met industriële partners een oplossing ontwikkeld die een zachtere bewerking van materialen met een hoge sterkte mogelijk maakt, waarbij het energieverbruik en de kosten worden verlaagd en de processnelheid verhoogd. De energie-input die nodig is voor een onderdeel kan tot 80 procent worden verminderd in vergelijking met conventionele verbindingsprocessen. Tevens wordt daaropvolgende rechttrekken van het onderdeel volledig uit het proces geëlimineerd.

Aan de hand van een lasergelast segment van een halkraan hebben Dirk Dittrich en zijn team van Fraunhofer IWS aangetoond hun proces in de staalbouw aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen kan besparen. (Foto René Jungnickel/Fraunhofer IWS)

Veel technische constructies hebben een vorm van staalbouw. Of het nu een containerschip, een spoorvoertuig, een brug of een windturbinetoren is, elk van deze constructies kan honderden meters lasnaden hebben. Conventionele industriële processen zoals lassen met actief gas van metaal of lassen onder water worden hiervoor meestal gebruikt. Hier is het probleem: vanwege de lage intensiteit van de boog wordt een groot deel van de verbruikte energie niet echt gebruikt in het lasproces, maar gaat het verloren aan het onderdeel in de vorm van warmte.

De energie die nodig is voor de nabehandeling van het lassen is vaak van een vergelijkbare grootte als de energie die nodig is voor het lasproces zelf. “Deze energie-intensieve processen veroorzaken thermische schade aan het materiaal en resulteren in vervorming van de structuur, wat vervolgens kostbare richtwerkzaamheden vereist”, zegt Dirk Dittrich, leider van de Laser Beam Welding groep bij Fraunhofer IWS.

Krachtig laserlasproces

Zijn team heeft een energiezuinig alternatief ontwikkeld als onderdeel van het project ‘VE-MES – Energy-efficient and low-distortion laser multi-pass narrow gap welding’. Laser multi-pass lassen met smalle spleet (zie het kader) maakt gebruik van een in de handel verkrijgbare laser met hoog vermogen en onderscheidt zich van conventionele methoden dankzij het verminderde aantal lagen en het drastisch verminderde naadvolume.

“Afhankelijk van het onderdeel kunnen we de energie-input voor het onderdeel tijdens het lassen tot 80 procent verminderen, en we kunnen het verbruik van toevoegmateriaal tot 85 procent verlagen in vergelijking met conventionele boogprocessen”, meldt Dittrich. “Bovendien was het niet nodig om een richtproces uit te voeren op het onderzochte onderdeel. Het resultaat is dat we productietijden en -kosten kunnen reduceren, hoogsterkte staalsoorten kunnen bewerken en de CO2-balans van de hele productieketen kunnen verbeteren. Gezien het aanzienlijke aantal staalconstructies dat over de hele wereld wordt gebouwd, kan dit enorm voordelig blijken te zijn.”

Lees hieronder het hele artikel in onze online editie van PlaatBewerkingsNieuws.

Indien u in de toekomst ook de print-editie van PlaatBewerkingsNieuws wilt ontvangen, kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement. De volgende editie van PlaatBewerkingsNieuws verschijnt op 02 augustus 2022 en zal grotendeels in het teken staan van de voorbeschouwing op de TechniShow/ESEF.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Mikrocentrum lanceert Sheet Metal Event 2025

16-09 Het nieuwe evenement zal worden gehouden in de Koningshof in Veldhoven en Mikrocentrum wordt…

Materialen

Fraunhofer en Salzgitter bouwen staalfabriek om voor klimaatneutrale staalproductie

04-12 Staal heeft veel nuttige eigenschappen en wordt aangetroffen in vrijwel alle producten waarbij sterkte…

Plaatbewerking

LVD presenteert nieuwe lijn paneelbuigmachines

15-11 Het nieuwe gamma met ultrasnelle paneelbuigsystemen werd vorige week op de Blechexpo in Stuttgart…

Plaatbewerking

Blechexpo zet plaatwerkindustrie op pad naar duurzame toekomst

15-11 De beurs trok samen met de tegelijkertijd gehouden Schweisstec (vakbeurs voor verbindingstechniek), 40.103 vakbezoekers.…

Verbinden

Digitalisering verbindingstechniek maakt autoproductie duurzamer

28-06 Fronius was voor de zevende keer host van deze conferentie. Deskundigen op het gebied…

Plaatbewerking

Productiviteit met 40% omhoog

28-06 “Wij zien onszelf als pionier op het gebied van loonproductie van plaatwerkproducten en metaalconstructies…

Plaatbewerking

Amada opent grootschalig innovatiecentrum

11-04 AGIC komt tegemoet aan de uiteenlopende vereisten waarmee Amada-gebruikers over de hele wereld worden…

Transport en Logistiek

Handvatten voor inzet AGV’s en mobiele robots

20-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs