‘Mise en Place’ verlost operator van zaag- en boorlijnen van stress

Van Dulst Techniek presenteert op de TechniShow het eerste prototype van ‘Mise en Place’. Dit is een nieuwe oplossing voor het onbemand, automatisch beladen van een productielijn voor het bewerken van lengte-materiaal.

Het Mise en Place systeem maakt het mogelijk dat gedurende het afwerken van één aanvoerlengte, de eerstvolgende aanvoerlengte alvast klaargelegd kan worden.

De afdeling MPS van Van Dulst Techniek is specialist in het bewerken van lengte-materiaal voor de staal en de aluminium bewerkende industrie. Het bedrijf heeft vele jaren ervaring met het ontwikkelen, produceren en in bedrijf stellen van aanslag- en opduwsystemen. Eindgebruikers stellen regelmatig de zelfde vraag: wat zijn de mogelijkheden voor het onbemand, automatisch beladen van een productielijn?

Tot dusverre kon Van Dulst alleen complexe oplossingen aanbieden. Zoals een aanvoermagazijn of robotbelading. Door de hoge veiligheidseisen zijn dergelijke oplossingen kostbaar. Zo moet bijvoorbeeld een beladingsmagazijn worden voorzien van een lichtscherm, inclusief een veiligheidshek rondom, ter voorkoming van klemgevaar.

Veilig systeem

Met de nieuwe oplossing van MPS is er nu een alternatief. Een groot voordeel van dit systeem is volgens Van Dulst de manier waarop het geconstrueerd is. Deze vernuftige oplossing is van buitenaf glad afgewerkt met minimale openingen, waardoor (be)klemming van vingers of andere ledematen onmogelijk is geworden. Tijdens iedere stap binnen het ontwikkelproces van de Mise en Place heeft de gebruiker centraal gestaan. Dit systeem is veilig te benaderen. Een operator kan er uitstekend mee samenwerken, zonder kostbare maatregelen als een lichtscherm of hekwerk rondom.

Geen stress meer

In de praktijk worden meerdere productielijnen veelal parallel bediend door één operator, bijvoorbeeld een zaaglijn in combinatie met een boorlijn. Een opduwsysteem duwt dan een enkele aanvoerlengte door een zaagmachine heen, waaruit meerdere producten worden gezaagd. Op het moment dat de aanvoerlengte is op gezaagd, gaat het opduwsysteem retour naar de parkeerpositie en wacht op de operator, totdat deze een nieuwe aanvoerlengte heeft opgelegd. Wanneer de machine op dat moment geen nieuw materiaal heeft gekregen, staat deze stil en wordt kostbare tijd verspild. Dat levert hectische situaties op met operators die van de ene machine naar de andere hollen, om stilstand te voorkomen. Dit is exact de reden waarom het Mise en Place systeem is ontwikkeld.

Dit systeem maakt het namelijk mogelijk dat gedurende het afwerken van één aanvoerlengte, de eerstvolgende aanvoerlengte alvast klaargelegd kan worden. Dit verandert de werkomstandigheden van de operator enorm. Wat eerst was ‘Exact op moment X moet de machinebediener die werkzaamheden verrichten’ wordt nu ‘gedurende periode X moet hij de werkzaamheden eens een keer verrichten’. Het bedienen van meerdere machines door één operator wordt hiermee een stressarme activiteit, en de machines zelf worden hierdoor effectiever benut.

Van Dulst Techniek
Hal 8, stand D060

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Van Dulst Techniek neemt Europese primeur mee naar TechniShow

18-01 De Soco SLT-80 is een fiberlaser installatie met tien gestuurde servomotorassen en een capaciteit…

MetavakNieuws

Electrotool demonstreert inhoud nieuwe catalogus live

24-09 De machines van Wisent zijn goed bekend in de markt. In veel werkplaatsen en…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs