MKB maakt werk van medische innovaties
Zes samenwerkende MKB-bedrijven in Oost-Nederland kunnen van start met hun innovatieplannen voor de gezondheidszorg. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de mkb-innovatie-stimulering Regio en Topsectoren (MIT) van het Rijk hebben hiervoor €500.000 subsidie toegekend. De bedrijven investeren zelf €1,3 miljoen.
De projecten die nu van start gaan vallen alle drie onder de sectoren ‘Health’ en ‘High Tech Systems en Materials’ (HTSM). Met deze subsidie werken deze sectoren samen aan de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten voor de gezondheidszorg. Het gaat om de volgende projecten.
Veilig verkeer in de operatiekamer
IHBO (Zwolle) en Pillen Products (Lichtenvoorde) werken in het project ‘Smartmove medische pendelsystemen’. Zij ontwikkelen een modulair platform voor het vrijwel gewichtloos (ver)plaatsen van medische apparatuur. Ziekenhuizen kunnen dit in operatiekamers en intensive care units gebruiken. De verbetering zit onder andere in het toepassen van slimme technologie, en een nieuw ontwerp voor ultra licht lopende rotatie units. Deze nieuwe technologie voorkomt tevens botsingen van de pendelarmen onderling en met andere apparatuur.
Patiënten beslissen mee
Patiënten die te maken krijgen met belangrijke beslissingen rondom hun behandeling willen hierbij betrokken worden (Samen Beslissen). De digitale keuzehulpen die hen hierbij kunnen helpen zijn echter nog niet goed op elkaar afgestemd. Winkler Holding (Nijmegen) en Behandeling Inbegrepen (Amsterdam) ontwikkelen in het project ‘WINQ!’ een openbaar platform. Hierop kunnen aanbieders zoals ziekenhuizen hun digitale keuzehulpen, na een kwaliteitstoets, publiceren.
Beter beeld bij echografie
In het ‘MeDIuM’-project wordt een Mobiel Dispersieplatform voor monodisperse microbelletjes ontwikkeld. Op locatie (bijvoorbeeld naast het ziekenhuisbed van de patiënt) kunnen op maat microbelletjes aan echografische contrastvloeistoffen worden toegevoegd. Hierdoor geeft de echografie een tot 20 keer betere beeldkwaliteit. Daarnaast is de behandeling eenvoudiger en ook geschikt voor (jonge) kinderen. Bovendien is het maken van echo’s met deze nieuwe techniek goedkoper dan het maken van bijvoorbeeld CT-scans. Het consortium bestaat uit Demcon (Enschede) en Tide Microfluidics (Enschede).