Moderne PBM’s: meer veiligheid, comfort en draagplezier
Als de risico’s hoog zijn en de veiligheidsnormen het voorschrijven, moeten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) altijd en overal gedragen worden. Eens de juiste beschermende kledingstukken uitgekozen en aangeschaft zijn, zien werkgevers erop toe dat ze ook duurzaam worden ingezet op de werkvloer. Moderne designs en comfortabele ontwerpen zorgen er alvast voor dat PBM’s steeds bewuster worden gedragen.
Persoonlijke beschermingsmiddelen worden niet altijd consequent gebruikt. De redenen? Tijdsdruk, gemakzucht, onvoldoende risicobesef, … Daarnaast blijft beschermende kleding ook vaak ongedragen in de kast hangen omdat ze de bewegingsvrijheid tijdens het werk te veel beperkt. Als leverancier van bedrijfstextiel met complete dienstverlening is Mewa zich hier sterk van be-wust. Er wordt continu geïnvesteerd in de ontwikkeling van eigen PBM-collecties.
Bescherming waar nodig
“Het spreekt voor zich dat beschermende kleding eerst en vooral moet vol-doen aan de voorschriften die voortvloeien uit de risicobeoordeling en de daarbij horende noodzakelijke beschermende eigenschappen”, benadrukt Silvia Mertens, Head Of Product Management bij Mewa. “Met ergonomi-sche pasvormen en moderne hightech stoffen verhogen we het draagcomfort van beschermende kleding aanzienlijk.”
Vervolgens worden beschermende functies waar nodig ingebouwd. “Hierdoor zijn onze kledingstukken licht om te dragen, terwijl ze toch de veiligheid bieden die nodig is voor een spe-cifieke werkomgeving”, legt Silvia Mertens uit. Zo kan het voor een werk-plaats in de glasproductie bijvoorbeeld voldoende zijn dat de mouwen extra bescherming bieden tegen contacthitte. In dat geval worden alleen de mou-wen speciaal ontworpen en verstevigd, en niet het volledige kledingstuk. Dit maakt deze PBM lichter en makkelijker te dragen.
Aangepast aan werkvereisten
Van beschermende kledingstukken wordt vaak verwacht dat ze een maxi-mum aan beschermende functies dekken. Mewa’s Head of Product Ma-nagement raadt echter aan om eerst en vooral te kiezen voor PBM’s die aan-gepast zijn aan de specifieke werkvereisten. “Veel multinorm stoffen bevat-ten een chemische bescherming, wat het comfort van de kleding vermindert. Maar als deze beschermende functie niet nodig is, kan het draagcomfort van de PBM’s aanzienlijk verbeterd worden.”
Een ander voorbeeld zijn flexibele oplossingen voor werkzaamheden die niet doorlopend uitgevoerd worden. Tijdens het lassen een lederen schort dragen over de werkkleding heen, zorgt er voor dat werknemers niet de hele dag zware PBM’s hoeven te dra-gen. Silvia Mertens: “De ervaring heeft ons geleerd dat hoe comfortabeler beschermende kleding is, hoe groter de kans dat ze vrijwillig en conform de voorschriften wordt gedragen. De ontwikkeling van gerichte, functionele oplossingen heeft op dit vlak een grote vooruitgang gecreëerd.”
Ergonomie en acceptatie
Moderne PBM’s zijn niet alleen comfortabeler, ze zien er ook beter uit. In plaats van de hoekige ontwerpen van vroeger, zijn de hedendaagse snitten sportiever en vloeiender dan ooit. Dit bevordert ook de acceptatie van PBM’s onder collega’s. Toch weet Silvia Mertens uit de vele gesprekken met klanten dat een visuele indicatie van de beschermende functie gewenst is. “Beschermende kleding moet op de werkplek meteen als dusdanig herken-baar zijn. Dat is ook belangrijk voor een duurzame ongevallenpreventie.”
Mewa biedt bedrijven de mogelijkheid om de door hen gekozen bescher-mende kleding meteen ter plaatse te testen, alvorens voor een bepaald model te opteren. “Kleding heeft veel meer kans om geaccepteerd te worden als de mensen die ze moeten dragen effectief betrokken zijn bij het selectieproces en als werkgevers en werknemers elkaar kunnen overtuigen van de geschikt-heid ervan”, benadrukt Silvia Mertens.
Service vereenvoudigt processen
Mewa biedt gecertificeerde beschermende kleding aan met complete dienst-verlening – en dus inclusief verzorging, onderhoud en inspectie van de kle-ding. Deze service zorgt ervoor dat de beschermende eigenschappen van de PBM’s gedurende de volledige gebruiksperiode behouden blijven. “Als het snel moet gaan of een taak binnen het proces wat extra moeite kost, hebben we al wel eens de neiging een regeltje aan onze laars te lappen.
Helaas geldt dit ook voor het onderhoud van PBM’s. Het helpt dus als bepaalde vereisten zo makkelijk mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Met een uitrusting in per-fecte staat, die altijd klaarligt in de kast, is veiligheid makkelijker te garan-deren dan wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor het kledingonder-houd”, aldus Silvia Mertens.