Moeiteloos een staalplaat heffen
MAGBAT-Europe presenteerde op METAVAK de HM2 telescopische elektropermanente magneettraverse, die het heffen van enkelvoudige staalplaten een stuk efficiënter, veiliger en ergonomischer maakt. Volgens directeur Guy Petrens kunnen met name plasmasnijbedrijven en constructiebedrijven veel baat hebben bij dit hijssysteem.
Guy Petrens van MAGBAT-Europe bij een HM2 telescopische elektropermanente magneettraverse. Plasmasnijbedrijven en constructiebedrijven kunnen volgens hem veel baat hebben bij dit hijssysteem.
Het heffen van enkelvoudige staalplaten is bij dergelijke bedrijven nog vaak een complexe, tijdrovende en soms zelfs risicovolle klus, waarvoor minstens twee medewerkers nodig zijn. De hijssystemen van de Belgische fabrikant MAGBAT-Europe werken op basis van elektropermanente magneten. Hiermee kunnen kosten worden bespaard bij het verplaatsen van materiaal en tevens tillen ze de productiviteit naar een hoger niveau.
Eén operator is voldoende
Bij het gebruik van elektropermanente magneetbalken is één operator voldoende voor een veilig en ergonomisch hijsproces. Al naar gelang de plaatafmetingen activeert hij een bepaald aantal magneetmodules, waarna de balk de plaat uniform aantrekt. “Van doorhanging en dus plaatvervorming is geen sprake”, zegt Guy Petrens. “Dat zijn problemen die zich wel voordoen bij de toepassing van traditionele klemsystemen.”
Energieverbruik
De bediening van de magneetbalk is eenvoudig. Via een vierstandenschakelaar stelt de operator de benodigde tilkracht in om een staalplaat op te nemen. Het plaatsen van balkjes tussen de gestapelde staalplaten om het heffen te vereenvoudigen, is niet langer nodig. Dit scheelt ook direct in de verticale ruimte.
Petrens wijst tevens op het lagere energieverbruik, hetgeen zeker in deze tijden van torenhoge energieprijzen niet onbelangrijk is. Elektropermanente magneten gebruiken volgens hem 95% minder stroom dan traditionele elektromagneten. Dat komt omdat een korte stroomimpuls (1 à 3 seconden) volstaat om de magneet moleculair te inverteren, waarna de stroomtoevoer stilvalt. De permanente magneten genereren vervolgens de effectieve hijskracht. Een back-up batterij is dus niet nodig. Elektropermanente magneten zijn onafhankelijk van de elektrische stroom. Bij stroomuitval blijft de magneetkracht onveranderd. Bovendien warmen de elektrische spoelen niet op, wat een langere en vrijwel onderhoudsvrije levensduur oplevert.
MAGBAT-Europe heeft al diverse elektropermanente magneettraverses bij plasmasnijbedrijven en constructiebedrijven in Nederland geïnstalleerd. Onlangs nog bij Hutten Metaal in Hardenberg. Hierover zal MetaalNieuws in een van de komende edities een reportage publiceren.