MTA ontvangt koning en start nieuwbouw
De feestdagen moeten nog komen, maar voor MTA in Helmond, bedenker en bouwer van mechatronische machines en systemen, was december nu al een bijzondere maand. Eerst werden op 5 december de eerste paalboringen voor de nieuwbouw gedaan. Een week later kwam koning Willem-Alexander op bezoek.
De koning bracht op 12 december een werkbezoek aan Brainport Eindhoven om kennis te maken met de maakindustrie. Het werkbezoek startte bij MTA. Als systeemleverancier ontwikkelt en produceert het Helmondse hightechbedrijf mechatronische modules en systemen. Machines waarop paspoorten of ID-kaarten worden gepersonaliseerd, systemen voor het aanbrengen van een krimpfolie op verpakkingen en modules voor industriële 3D metaalprinters zijn enkele voorbeelden. Daarbij maakt de eigen ontwikkelafdeling het mogelijk om samen met klanten vanaf de ideefase compleet nieuwe systemen te ontwikkelen om ze vervolgens zelf seriematig te kunnen produceren. Zo slaat MTA een brug tussen ontwikkeling en serieproductie. Tijdens het bezoek was er een rondleiding op de werkvloer van MTA waarbij de koning in gesprek ging met een aantal werknemers. Daarna vond er een rondetafelgesprek plaats met vertegenwoordigers van verschillende bedrijven, waarin het onderwerp ‘samenwerking in de keten’ centraal stond.
Nieuwbouw
Een week voor het bezoek van de koning waren alle medewerkers van MTA aanwezig bij de eerste paalboringen voor het nieuwe bedrijfspand. Robert Manders, die MTA Group in 2002 samen met Patrick Geerts heeft opgericht, gaf daarbij een speech waarin hij onder andere vertelde hoe enorm blij, opgelucht en trots hij is samen met alle medewerkers de officiële start van het nieuwbouwproject te kunnen vieren. Het pand zal bestaan uit circa 1.700 vierkante meter kantoren en 4.900 vierkante meter productie/logistieke ruimte op een perceel van ongeveer 13.000 vierkante meter aan de Maïsdijk in Helmond. Met het oog op groei van het bedrijf, en ter verbetering van de huidige situatie waar het bedrijf in vier verschillende panden is gevestigd, heeft MTA gekozen voor een nieuw gebouw, dat is ontworpen door Pauwert Architectuur. Behalve de ruimte voor expansie die hierdoor ontstaat is het een bewuste keuze om alle activiteiten samen onder één dak te gaan brengen.
Optimaal werken en presteren
Het nieuwe pand is ontworpen met de medewerker als vertrekpunt: hoe kan deze zo optimaal mogelijk werken en presteren? Het ontwerp is gemaakt op basis van opeenvolgende werkprocessen met een productielijn als rode draad daar doorheen. Als voorbeeld zullen in de nieuwe situatie activiteiten als development, production-engineering, ordermanagement en supply-chain management in elkaars verlengde werken. Communicatielijnen worden hierdoor korter en informatieoverdracht verloopt natuurlijker waardoor het proces efficiënter verloopt. Dit alles is bedacht vanuit de filosofie dat de medewerker centraal staat. Daarom zijn er in het nieuwe moderne bedrijfspand veel open ruimtes voor (in)formeel overleg en interactie, en beschikt het onder andere over een centrale lounge en een sportfaciliteit.