Na modernisering heeft CP Phenolics ineens een heel andere oven
AVA Luchttechniek heeft de poedercoatoven van CP Phenolics in Moordrecht volledig gemoderniseerd. De traditionele hete lucht circulatieoven is omgebouwd tot een laagfrequente infrarood oven. Dat scheelt allereerst enorm in het gasverbruik. Een bijzonderheid is daarnaast dat AVA een stukje software heeft ontwikkeld, waarmee een soort recept aan de oven kan worden meegegeven. Dat is vooral een uitkomst voor de phenol inbrandcoatings, de andere specialiteit van CP Phenolics.
Langs de wanden is een heel nieuw buizenstelsel aangebracht dat een homogene warmteverdeling in de oven creƫert. Vier rookgasventilatoren jagen daar nu de warme lucht doorheen.
Als poedercoater onderscheidt CP Phenolics zich door kleine series, een goede kwaliteit en vooral een hoge leverbetrouwbaarheid. Klanten die hun toegangspoorten, hekken, ramen, deuren of kozijnen et cetera laten poedercoaten, kunnen ervan op aan dat ze hun producten op tijd geleverd krijgen.
Is poedercoaten volgens directeur/eigenaar Gerwin Smaal geen rocket science, de andere specialiteit van zijn bedrijf is dat misschien wel. CP Phenolics is marktleider in de toepassing van phenol inbrandcoatings, die uitstekende bescherming bieden tegen agressieve alkalische, zure chemicaliƫn en zeewater. Het bedrijf beheerst verschillende coatings en toepassingen, bijvoorbeeld voor de bescherming van lamellen koelers en andere warmtewisselaars, beunkoelers, ISO tank containers, geothermie buizen en sprinklerbuizen.
Gasprijzen door het dak
De circulatieoven die hierbij werd ingezet, was al een tijdje verouderd. Smaal had samen met Ton Bouterse, hoofdverantwoordelijk voor de poedercoating, al eens gekeken naar een alternatief, maar tot een besluit waren ze nog niet gekomen. āZoān oven aanpakken is toch een risico. Want je weet wat je hebt, het functioneert en iedereen is tevreden.ā Maar toen door de oorlog in OekraĆÆne de gasprijzen door het dak gingen, was dat de druppel. Voor Smaal was duidelijk dat zijn bedrijf met zulke gasprijzen geen stuiver meer zou verdienen. Want de twee grote branders op de oven en de dikke aardgasleidingen zorgden voor torenhoge energierekeningen.
Niet meer aansmelten
Op zoek naar een alternatief stuitten ze op AVA Luchttechniek in Almelo, dat poedercoatovens met een infrarood verwarmingssysteem maakt. Smaal en Bouterse brachten een referentiebezoek aan een poedercoater in Rotterdam, die al in zoān oven had geĆÆnvesteerd. Die draaide goed en de producten zagen er netjes uit. Het duo zag daar ook gelijk de andere voordelen van deze oventechniek: je hoeft niet meer aan te smelten. Want in een infrarood oven verwarmen gasbranders een aantal spiralen in de oven tot ruim 200 graden Celsius. Bij deze temperatuur produceren de buizen infraroodstraling. Deze verwarmt de lucht niet rechtstreeks, maar de warmte wordt opgenomen door de objecten in de oven. Dit bevordert het uithardingsproces, doordat de poeder beter uitvloeit over het materiaaloppervlak. Hierdoor wordt een optimale hechting en dus een beter eindresultaat verkregen.
De ovens werken bovendien met stilstaande lucht. Doordat geforceerde luchtcirculatie niet nodig is, kunnen verschillende kleuren gelijktijdig in de oven worden verwerkt. Er is geen gevaar dat kleuren zich vermengen. Dat is aantrekkelijk voor een bedrijf als CP Phenolics, dat veel verschillende producten en dus verschillende kleuren verwerkt.
Alles vernieuwd
De knoop werd doorgehakt en AVA kreeg de opdracht om de oven grondig aan te pakken. De buitenkant is hetzelfde gebleven, maar verder is alles vernieuwd. De twee branders zijn er af gehaald en vervangen door 16 branders, die nu de 15 meter lange oven verwarmen. Langs de wanden is een heel nieuw buizenstelsel aangebracht dat een homogene warmteverdeling in de oven creĆ«ert. Vier rookgasventilatoren jagen daar nu de warme lucht doorheen. Omdat het belangrijk is dat in de hele oven ā zowel onder als boven ā dezelfde temperatuur heerst, is de vloer vervangen voor optimale isolatie.
Dat alles gebeurde in drie weken tijd. De medewerkers van CP Phenolics konden ondertussen de oven blijven gebruiken, want deze kon worden gescheiden in twee compartimenten; terwijl het ene deel werd gerenoveerd, bleef het andere deel in gebruik.Ā Toen de renovatie was afgerond, bleken de deuren nog wat extra aandacht nodig te hebben. De oven heeft schuifdeuren en de kieren hiervan waren ongunstig voor de isolatie. Het afdichten van de kieren met rubbers bleek hiervoor een afdoende oplossing.
Recept voor inbrandcoatings
CP Phenolics werkt inmiddels al anderhalf jaar met de gemoderniseerde oven en dat bevalt uitstekend. Het feit dat er niet meer aangesmolten hoeft te worden scheelt veel handelingen, waardoor er sneller kan worden gewerkt. De oven wordt zowel gebruikt voor het poedercoaten als voor de inbrandcoatings. En dat laatste luistert nauw. Het zijn speciale coatings waarin stofjes zitten die bij verschillende temperaturen gaan werken. Dat vraagt om een nauwkeurige instelling van de oven qua tijden en temperaturen. Feitelijk moet er een soort recept in de oven worden ingegeven. AVA heeft gezorgd voor de software die dat regelt. Op de stuurkast op de oven kunnen nu de programmaās eenvoudig worden ingesteld.
Gas- en stroomverbruik omlaag
Het gasverbruik is flink gedaald. Gerwin Smaal kan aan de overzichten van zijn gasleverancier precies zien wanneer de oven is gemoderniseerd. Sinds de twee grote branders zijn vervangen door 16 zuinige branders, is zijn gasverbruik 25 tot 30 procent minder. āBijkomend voordeel is dat je door kunt als een brander stuk gaat. Ze zijn makkelijk uit te wisselen en we hebben er altijd Ć©Ć©n op reserve liggen. Behalve het gasverbruik is ook het stroomverbruik omlaag gegaan. Want in plaats van vier zware elektromotoren is de oven nu uitgerust met vier kleine ventilatoren.ā
Lange stukken
Er is nog een voordeel. De oven van CP Phenolics is 3 x 3 x 15 meter en kan gedeeld worden in twee compartimenten. Vroeger gebeurde dat veel: aan de ene kant hingen de werkstukken met de primer, aan de andere kant de kleuren. Maar dat hoeft niet meer. Alle kleuren kunnen immers naast en door elkaar worden opgehangen. āHet is een heel andere oven gewordenā, zegt Ton Bouterse. āWe kunnen nu de hele lengte van 15 meter benutten voor lange stukken, zoals grote frames. Die halen we er zo doorheen.ā