Nat verspanen van grafiet is teamprestatie
GF Machining Solutions, Fraisa en Blaser Swisslube hebben de handen ineengeslagen om een technologie te ontwikkelen voor het nat verspanen van grafiet. Met de zogenaamde GR3-technologie is het mogelijk om naast grafiet ook andere materialen op dezelfde machine en zelfs in dezelfde setup te bewerken. Medio mei organiseerde GF Machining Solutions op het hoofdkantoor in Biel (CH) een evenement om de voordelen van de GR3-technologie te presenteren.
GF Machining Solutions zet in het Technologiecentrum in Biel een Mill S 600 U in voor het verspanen van grafiet.
Het verspanen van grafiet is nog altijd een flinke uitdaging voor gereedschap- en matrijzenmakers. Bij het droog verspanen ontstaat er veel stofvorming dat zelfs bij een afgesloten machine een weg naar buiten kan vinden. Veel bedrijven die grafiet verspanen klagen dan ook over de vieze werkplaats. Om stofvorming tegen te gaan kun je nat verspanen.
Het probleem dat hierbij optreedt is dat de machine nauwelijks te reinigen is. Zodra de vloeistof met grafietdeeltjes opdroogt ontstaat er een harde zwarte laag in de machine die nauwelijks nog te verwijderen is. In verband met contaminatie is het daardoor vaak niet mogelijk om naast grafiet ook nog andere materialen op dezelfde machine te bewerken. Bovendien kunnen grafietdeeltjes tussen de bewegende delen komen van de machine, zoals bijvoorbeeld de geleidingen. Het gevolg is slijtage aan essentiële componenten en dus veel machineonderhoud. De GR3 technologie van GF Machining Solutions, Fraisa en Blaser Swisslube moet naar verluidt het probleem van grafiet verspaning oplossen.
Lees hieronder het hele artikel in de nieuwe uitgave van het magazine VerspaningsNieuws.
De volgende editie van VerspaningsNieuws zal grotendeels in het teken staan van de AMB en natuurlijk de TechniShow/ESEF Maakindustrie. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor deze editie? Neem dan contact op met Harold Draaijer of Vincent Span van 54U Media.