Nauta reduceert snijtijden met 22kW Bodor laser

De kostprijs van snijwerk reduceren. Dat was voor Remco Nauta, directeur-eigenaar van Snijbedrijf Nauta in Sneek, de voornaamste reden om te investeren in een nieuwe Bodor lasersnijmachine met een vermogen van maar liefst 22 kW. Deze is geleverd door Klaassen Machines.

De lasersnijmachine in de werkplaats van Snijbedrijf Nauta is het nieuwste type van de Bodor V3 serie. Het is de eerste met 22 kW vermogen in Europa. Op de foto wordt Remco Nauta geflankeerd door Jurgen Kroeze (links) en Maurice Borger van Klaassen Machines.

Het leven is keuzes maken en dat geldt ook voor zakelijke beslissingen. Zo stond Remco Nauta voor de vraag of hij moest investeren in meer freescapaciteit, autogeen/plasmasnijden of lasersnijden. Zijn bedrijf (tien medewerkers) is gespecialiseerd in het snijden, zetten en frezen van een breed scala metalen; niet alleen staal, RVS en aluminium maar bijvoorbeeld ook koper en messing. “Snijden is onze belangrijkste activiteit, we zijn een pure loonsnijder voor branches als de landbouw, scheepsbouw en voedingsindustrie”, zegt Nauta. “Kunstwerken doen we ook regelmatig.”

Focus op maximaal 30 mm

Nauta sneed lange tijd tot wel 300 mm dik. De snijspecialist heeft echter besloten zich meer te concentreren op materiaal tot maximaal 30 mm dik. Daarom is afscheid genomen van autogeen en wordt de lasercapaciteit nu gemoderniseerd. “We hebben veel klanten met zowel dik als dun snijwerk, die ons vragen alles voor hen te regelen. Deze klanten blijven we compleet bedienen. Want we werken nauw samen met andere snijbedrijven, die we niet zien als concurrenten, maar als collega’s. Bij hen besteden we het dikke materiaal uit.”

Bij de investering in de machinecapaciteit was ook een belangrijke overweging welke machine voor Snijbedrijf Nauta de meeste toegevoegde waarde zou hebben. “Een moderne laser maakt het marktsegment waaraan wij kunnen toeleveren nog breder”, legt Nauta uit. “Maar er is wel veel concurrentie op dat gebied. Twintig jaar geleden stonden hier in het noorden misschien drie of vier lasersnijmachines, nu staat er in elk dorp een laser. Je moet dus goed nadenken waar je kansen liggen.”

Technische knowhow

Nauta kwam uit bij een hoogvermogen laser van Bodor, een fabrikant die in Nederland wordt vertegenwoordigd door Klaassen Machines. “Het is een Chinees merk, dat betekent voor mij dat je verder kijkt dan de machine. Wat voor organisatie en wat voor mensen zitten hier achter? We hebben met diverse klanten van Bodor contact gehad om te vragen naar hun ervaringen. De ontvangst, de prettige omgang en de technische knowhow van Jurgen Kroeze van Klaasen Machines gaven vervolgens de doorslag en het vertrouwen om deze machine te kopen.”

Om extra zekerheid te hebben omtrent de continuïteit in de productie, heeft Nauta bij de machine een tweede snijkop gekocht, die bij hem in het bedrijf ligt. Bij Klaassen in Enschede staat een tweede stroombron als back-up. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met Klaassen. “We hebben bijna dagelijks contact en dat loopt goed”, zegt Jurgen Kroeze. “Deze machine is het nieuwste type van de Bodor V3 serie. Het is de eerste met 22 kW vermogen in Europa. We zijn blij dat hij juist hier in Sneek staat. Want bij Nauta zit een enorme snijervaring en ik waardeer het realisme van Remco Nauta dat bij het snijden alles niet altijd direct vanzelf gaat; er is wel eens wat. We weten precies wat we aan elkaar hebben.”

Remco Nauta wil met ondersteuning van Klaassen Machines alles uit de lasersnijmachine halen wat er qua dikte, snijsnelheden en snijkwaliteit in zit. “We gaan dingen doen, die een ander niet zo snel zou doen.”

Remco Nauta wil met ondersteuning van Klaassen Machines alles uit de lasersnijmachine halen wat er qua dikte, snijsnelheden en snijkwaliteit in zit. “We gaan dingen doen, die een ander niet zo snel zou doen.”

Innovatiepartner

Klaassen zorgt voor maximale ondersteuning en Nauta fungeert in zekere zin als innovatie-testbedrijf. Nauta: “We gaan dingen doen, die een ander niet zo snel zou doen. We willen alles uit de machine halen wat er qua dikte, snijsnelheden en snijkwaliteit in zit.”

De nieuwe laser is eind november geplaatst. De opbouw, service en training waren volgens Nauta perfect. Omdat het de eerste hoogvermogen laser van dit type in Europa is, was er ook iemand van fabriek uit China bij de installatie aanwezig. De Bodor is een aanvulling op de fiberlaser, die al ruim 10 jaar operationeel is bij Nauta. Het verschil in vermogen is enorm: 3 kW ten opzichte van 22 kW. “Een groot formaat aluminium plaat ten behoeve van de scheepsbouw snijden we nu met 20 meter per minuut. Dat betekent dat de snijtijd van drie kwartier is teruggebracht naar 15 minuten. De snijkwaliteit ziet er goed uit – nabewerking bij aluminium is nihil – maar we moeten wel optimaliseren. We snijden met deze laser ook 20-25 mm RVS, dat deden we voorheen met plasma. De gladheid bij plasma is mooier, de haaksheid is beter bij de laser, evenals de tolerantie in met name de gaten.”

Stalen boten worden bij Nauta tot dusverre ook met plasma gesneden. Twee medewerkers zijn daar doorgaans 2,5 dag druk mee. Binnenkort wordt er getest met de laser. Nauta heeft berekend dat hiermee een boot kan worden gesneden in één dag met anderhalve medewerker. Tel uit je winst. “We bezuinigen ook op stikstof. Konden we voorheen met één tank 20 platen snijden, nu doen we er 40 met dezelfde tank, omdat de snijtijd veel korter is.”

Optimaliseren

Nauta weet precies wat hij wil. “Uiteindelijk moet deze machine in twee ploegen kunnen draaien. Komend jaar gaan we optimaliseren met als doel dat één medewerker de machine bedient en afhaalt. Met minder mensen meer doen, meer snelheid, meer kwaliteit, minder onderhoud/storingen, minder stikstof en minder energieverbruik, proberen we het kostenplaatje naar beneden te krijgen en betere marges te maken. Alles rechtstreeks vanaf de machine op pallets leggen en er niet meer aankomen, dat is waar we naar toe willen.

Space Eye

Het nieuwe type Bodor V3 is uitgerust met de innovatie Space Eye. Ook hiermee gaat Nauta testen. Space Eye is een systeem om plaatmateriaal dat op de snijtafel ligt digitaal te nullen. Dat gaat veel sneller dan met traditionele methoden. Want Space Eye brengt heel snel exact de plaat in beeld en draait in anderhalve seconde de hele geometrie. Focus en koppen worden automatisch ingesteld en het systeem houdt rekening met de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid in de kop om een constant snijbeeld te realiseren. Remco Nauta is hier nu al enthousiast over. Het is met name een belangrijke stap voor efficiënte restplaatverwerking.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs

28-10 LaserTWO levert betrouwbare snijprestaties in een flexibele uitvoering tegen lage kosten per stuk. De…

Plaatbewerking

Laser biedt Deforma zicht op nieuwe markten

17-09 Somerwil is ruim 3 jaar geleden gestart met Deforma. Daarvoor was hij vele jaren…

Plaatbewerking

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

23-04 Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar…

Verspanen

Klaassen introduceert op TechniShow nieuwe lijn van Chencan CNC freesmachines

01-02 Chencan produceert een groot assortiment CNC-freesmachines, variërend van 3 tot 5 assen en van…

Plaatbewerking

Productieve, flexibele combinatie

30-10 Met zijn combinatie van productiviteit en flexibiliteit is dit systeem een oplossing voor een…

Plaatbewerking

Nieuw Technology Center in Enschede onderstreept ambities Bodor Laser

20-09 Met het Technology Center, dat geheel gewijd is aan de fiberlasers van Bodor, heeft…

Plaatbewerking

Honderdste Bodor laser geïnstalleerd bij Lammerink

24-10 De komst van de lasersnijmachine vervult hem als ondernemer ook met trots. “Een laser,…

MetavakNieuws

Klaassen Machines scoort met Bodor lasers

30-09 Bodor is een Chinese producent van fiberlasers, zowel vlakbedlasers als buislasers. De basis hiervoor…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs