Nederlands techniektalent toont excellent vakmanschap
Onderscheiden met diverse medailles voor excellent vakmanschap, keren de zestien jeugdige technici die hebben deelgenomen aan de World Skills in Brazilië deze week terug in Nederland. Goud, zilver of brons zat er dit keer niet in.
Tom Houtman uit Heteren, Maurice Nijkamp uit Lettele en Dik Vaanhold uit Haaksbergen legden beslag op de 4e plaats bij de wedstrijd Manufacturing Team Challenge. Omdat ze een score behaalden die boven de gemiddelde norm van 500 punten lag, wonnen zij de medaille voor excellent vakmanschap. Hetzelfde gold voor Julian Groen uit Druten (4e plaats bij de wedstrijd Industrial Mechanics Millwright), Mitchel Mulder uit Den Haag en Diewer van der Schoor uit Delft (10e plaats bij de wedstrijd Mechatronics), Richard Roolvink uit Hengelo (14e plaats bij de wedstrijd Welding), Patrick Biesemaat uit Zwolle (15e plaats bij de wedstrijd Electrical Installation), Patrick van de Vreede uit Krabbendijke (5e plaats bij de wedstrijd Information Network Cabling) en Antwan Venmans uit Schijndel (15e plaats bij de wedstrijd Refrigeration and Airconditioning).
Gouden plak
De zestien technici maakten deel uit van Team Nederland. Ons land deed mee met 35 kandidaten in 30 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, bloembinden, lassen, tegelzetten en webdesign.
In São Paulo streden zo’n 1200 kandidaten uit 75 bij WorldSkills aangesloten landen in 50 beroepen voor een wereldtitel. Team Nederland scoorde één gouden plak. Nadine Klingen won goud én prolongeerde daarmee de wereldtitel voor het onderdeel Etaleren.
Toegejuicht door de minister
Team Nederland werd tijdens de wedstrijden onder meer toegejuicht door minister Bussemaker (OCW). Bussemaker: “Vakwedstrijden dagen jongeren uit het beste van zichzelf te laten zien.”
Alle deelnemers ontvingen voorafgaand een persoonlijke brief van de minister waarin ze de Nederlandse vaktalenten veel succes wenste. Volgens de minister is het belangrijk dat onderwijsinstellingen jongeren stimuleren om deel te nemen aan vakwedstrijden, zoals EuroSkills en WorldSkills. “Deze wedstrijden dagen jonge vaktalenten uit om op het hoogste niveau het beste van zichzelf te laten zien. Om te tonen zien wat er mogelijk is als je een vak écht beheerst. Want een goed vakman of vakvrouw snapt het complexe samenspel van vaardigheden, kennis en ervaring. Dat is het echte vakmanschap, iets om ongelofelijk trots op te zijn”. aldus Bussemaker.
De minister nam samen met haar internationale onderwijscollega’s deel aan een WorldSkills conferentie over de kansen van het beroepsonderwijs. Tijdens de conferentie werd gesproken over meer erkenning van vaardigheden en het potentieel van het beroepsonderwijs, ook in het licht van het tegengaan van jeugdwerkloosheid. Er werden goede voorbeelden en ervaringen uitgewisseld en verdere samenwerkingsmogelijkheden besproken.
Onderlinge competitie op wereldniveau
“De World Skills wedstrijden zijn elke keer een moment waarop blijkt op welk niveau het vakmanschap in ontwikkeld in een bepaalde branche of beroep. In een onderlinge competitie op wereldniveau laten jonge vakmensen zien waar ze toe in staat zijn”, onderstreept André van der Leest, voorzitter TechniekTalent.nu en beleidssecretaris Koninklijke Metaalunie het belang van de wedstrijden. “Deze jonge vakmensen zijn maximaal 22 jaar oud voor deelname aan een individueel beroep en maximaal 25 jaar bij een teamonderdeel. Vooral dit laatste wordt steeds belangrijker. Wedstrijden op gebied van mechatronica kenden dit jaar maar liefste 38 landenteams van twee kandidaten! Ook voor robots ( 2 kandidaten) en voor de MTC (Manufactering Team Challenge, 3 kandidaten) is samenwerking een must om een goed resultaat te bereiken. De kwaliteitsstandaard die gekoppeld is aan de wedstrijden wordt in veel landen gezien als het te bereiken niveau voor vakmanschap.”
Enorme boost
Volgens Van der Leest wordt er ook veel en specifiek getraind voor het event zelf: “Elk land en elke kandidaat wil de beste zijn in zijn of haar vak. Maar tegelijkertijd geeft dit een enorme boost aan de ontwikkeling van de kandidaten. Zowel vaktechnische als persoonlijk maken die een versnelde ontwikkeling door van 3 à 5 jaar! Dat is de reden om in Nederland het traject van de Vakkanjers te verbinden aan het excellence programma van het beroepsonderwijs. Excellentie wordt weer nagestreefd en de Vakkanjers zijn daarbij de nieuwe brand.”
Het behalen van het niveau van excellent vakmanschap op World Skills betekent een bevestiging van een geslaagd traject. Een minimum aantal punten is gekoppeld aan het behalen van deze status. Van der Leest: “Vandaar dat, naast de medailles, het niveau excellent vakman een weerspiegeling is van de hoge status waarop het vakmanschap is ontwikkeld.”