Nederlandse industrie is buitengewoon concurrerend
De NEVI PMI steeg in augustus naar 59.7. Dit is het hoogste cijfer sinds februari 2011 en het op twee na hoogste sinds het begin van dit onderzoek 17 jaar geleden. Hiermee komt de huidige periode van groei bovendien op vijftig maanden.
De productie nam fors toe, en wel in de grootste mate sinds mei 2000. Het aantal nieuwe orders steeg in de grootste mate sinds december 2013. Om aan de hogere productievereisten te voldoen, nam de werkgelegenheid opnieuw toe. De levertijden waren opnieuw langer en namen deze maand toe in de sterkste mate in 77 maanden. Bij de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was de stijging de grootste in meer dan drie en een half jaar. Voor het eerst in zes maanden was er sprake van een hogere inkoopprijsinflatie. De verkoopprijsinflatie was daarentegen minder hoog. Tot slot bleef de stemming voor de toekomstige productieomvang sterk positief.
Sterkere euro
Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement, zegt in zijn maandelijkse commentaar op de index: “Inmiddels zal de ontwikkeling van de euro ten opzichte van de dollar weinigen zijn ontgaan: een sterkere euro heeft gevolgen voor de export, die vaak in dollars wordt betaald. Beurzen reageren hierop. Ondanks het positieve economische sentiment in de Eurozone (sentiments index Eurozone registreerde in augustus een waarde van 111,9; op het niveau van voor de kredietcrisis), laten de meeste aandelenbeurzen de laatste dagen rode cijfers zien. Loopt het echt zo’n vaart? Heeft de export van de Nederlandse industrie hiervan al echt te lijden? Je zou het aan de laatste cijfers van de NEVI PMI niet zeggen. Integendeel! Deze index registreerde over augustus een ongekend hoge waarde. De productie index kwam uit op 60.0. Oorzaken: de sterke gestegen export volumes maar ook de sterke binnenlandse vraag (58.6 resp. 60.0). De Nederlandse industrie blijkt buitengewoon concurrerend en prijstechnisch scherp te manoeuvreren gezien de beperkte verkoopprijsinflatie. Deze index registreerde 53.5. Zet daarnaast de inkoopprijsinflatie index die 59.5 registreerde en dan blijkt dat niet alle kostenverhogingen aan klanten worden doorberekend. Dit lijkt een van de oorzaken van de ongekend lange economische groeiperiode: al bijna 5 jaar lang.”
Van Weeles conclusie is dat de Nederlandse industrie nog steeds de wind vol in de zeilen heeft. En de werkgelegenheid ook. “Grootste zorgpunt is en blijft: kan men op tijd uitleveren want leveranciers kunnen het werk niet aan.”