Netwerk van The House of Technology naar Tasker
Het netwerk van The House of Technology voor het matchen van vraag en aanbod van technische expertise heeft een nieuw onderkomen gekregen bij Tasker.
Marty van de Ven, mede-oprichter van The House of Technology: “Soms kunnen we echt specialistische vragen niet meer beantwoorden. Voor een volgende stap, naar het ‘next level’ in matchmaking, dragen we ons netwerk daarom nu over aan Tasker.”
Vanuit Eindhoven bemiddelt Tasker wereldwijd tussen vraag en aanbod voor hardware engineering door profielen van engineers te matchen met projecten (‘tasks’) van bedrijven. Tasker combineert flexibiliteit en laagdrempeligheid met de schaalbaarheid van een geautomatiseerd platform. The House of Technology gaat zich nu concentreren op zijn platform voor clubs waarin managers van technologiebedrijven kennis en ervaring uitwisselen.
In 2007 ging The House of Technology van start als een intermediair tussen technologische experts en innovatieve industriële bedrijven. Om knelpunten in kennis bij de bedrijven op te lossen, biedt The House of Technology toegang tot een netwerk van technische experts, bestaande uit zelfstandigen en specialistische ingenieursbureaus. Het begon in de regio Eindhoven en tegenwoordig bestrijkt het netwerk heel Nederland en delen van België. The House of Technology ging ook bijeenkomsten voor het netwerk organiseren en tien jaar geleden volgde de oprichting van de CTO-club. Daarin konden technologiemanagers van innovatieve industriële MKB+ bedrijven kennis en ervaring uitwisselen.
Volgende stap
De CTO-club voldeed aan een grote behoefte, vertelt Marty van de Ven, mede-oprichter van The House of Technology. “In de loop der jaren zijn er clubs bij gekomen, voor operationele en productmanagers. Ook zijn we voor sommige clubs een onderscheid gaan maken tussen OEM’ers en toeleveranciers. De activiteit met onze clubs is sneller gegroeid dan onze matchmaking-activiteit en krijgt daardoor de meeste aandacht. Bovendien is bij matchmaking steeds meer technische kennis nodig. Die hebben wij zeker, gebaseerd op onze persoonlijke relatie met de experts, maar de techniek blijft zich doorontwikkelen. Soms kunnen we echt specialistische vragen niet meer beantwoorden. En omdat we ons alleen op Nederland en België richten, heeft ons netwerk een beperkte schaalbaarheid. Voor een volgende stap, naar het ‘next level’ in matchmaking, dragen we ons netwerk daarom nu over aan Tasker.”
Geautomatiseerd bemiddelen
Tasker is een kleine twee jaar geleden op de High Tech Campus Eindhoven gestart als platform voor het geautomatiseerd bemiddelen van hardware engineers. Mede-oprichter en CEO Clemens van den Berghe was al langer bekend met The House of Technology. Hij is met zijn Duits-Nederlandse consultancybedrijf PQ+ lid van het netwerk en werkte voor zijn eigen bemiddelingsactiviteiten al samen met Van de Ven. Diens uitdaging ervoer Van den Berghe zelf ook: “De specialisatie wordt steeds verder doorgevoerd, waardoor het niet altijd lukt om vanuit je persoonlijke netwerk de juiste expert te vinden. Daarom heb ik met mijn compagnons Tasker opgezet. Er zijn al wel managed service providers die de vraag naar engineeringcapaciteit invullen door complete werkpakketten voor opdrachtgevers uit te voeren. Voor hardware engineering was er echter nog geen platform dat de bemiddeling van individuele experts heeft geautomatiseerd.”
Skills-paspoort
Voor het matchen heeft Tasker een nieuwe oplossing ontwikkeld, zegt Van den Berghe. “Wij kijken niet naar het cv van kandidaten, maar laten engineers een profiel opstellen, een soort skills-paspoort. Daarin beschrijven ze in welk industrie ze zijn gevormd; waar hun expertise ligt, bijvoorbeeld in ontwerp, testen of productie; welke tools, vooral software, ze beheersen; en welke speciale kennis ze hebben, bijvoorbeeld van methodieken, standaarden of normeringen. Aan de vraagkant kunnen bedrijven gestructureerd aangeven wat ze zoeken voor een bepaald project: wat moet een engineer opleveren, welke specifieke expertise willen ze bij die persoon zien en over welke gereedschapskist moet die beschikken? Dat matchen we op ons platform ‘onder de motorkap’. Is er een match, dan wordt eerst anoniem getoetst of de kandidaat beschikbaar en geïnteresseerd is. Als dat het geval is, komt er contact tussen de engineer en een expert van de vragende partij. Die weten binnen vijf minuten of ze wat aan elkaar hebben en of het zin heeft verder met elkaar in gesprek te gaan om uiteindelijk eventueel een overeenkomst aan te gaan.”
Wereldwijk bereik en lokale matches
Bij het platform hebben inmiddels 15.000 engineers een profiel aangemaakt en 350 bedrijven zich aangemeld. “Het zwaartepunt ligt hier in de regio, maar ook uit de VS en India hebben we al behoorlijk wat profielen. We willen eerst in Nederland voet aan de grond krijgen en uiteindelijk gaan we ons richten op de 25 grootste hubs die de hardware-industrie wereldwijd kent. Daar zitten 100 miljoen hardware engineers, dus 15.000 profielen is een bescheiden start. Maar mijn ambitie ligt niet zozeer in de schaal als wel in het ideaal: engineers toegang geven tot het werk waar ze echt goed in zijn.” Tasker heeft dus een wereldwijd bereik, maar maakt ook lokale matches, illustreert Van den Berghe. “Een bedrijf uit Veldhoven zocht een specialist in erbium (een metaal dat onder meer in cryogene toepassingen wordt gebruikt, red.). Via ons platform vonden we een materiaalspecialist in India. Een bedrijf uit Tilburg vond via ons een data-analist/programmeur; die bleek bij de operations manager in de straat te wonen. Ik vergelijk het met Booking.com. Dat gebruik je voor een overnachting ver weg en soms vind je ook een verrassend hotel om de hoek.”