Nevi PMI noteert grootste ordergroei in bijna 3 jaar
De Nevi PMI van december is uitgekomen op 58.2, de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds september 2018. De import- en exportorders namen beide toe in de grootste mate sinds februari 2018. De groei van de orders leidde tot de op een na grootste toename van de productie in twee jaar.
Volgens Nevi PMI zijn de inkoopactiviteiten momenteel het hoogst sinds 27 maanden, waardoor de materiaalvoorraad aanzienlijk toenam. Verstoringen in de toeleveringsketen door COVID-19 leidden ondertussen tot de grootste verlenging van de levertijden sinds april. Daarnaast was de inkooprijsinflatie de hoogste in meer dan twee jaar en de verkooprijzen stegen in de grootste mate sinds januari 2019. De werkgelegenheid bleef groeien, zij het nog steeds bescheiden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor het eerst sinds maart toe. De panelleden bleven even positief over de vooruitzichten als vorige maand.
Krachtig herstel
“Hoewel de coronacrisis allerminst voorbij is, laat de industrie een krachtig herstel zien”, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO. “Zowel de nieuwe exportorders als de binnenlandse nieuwe orders schoten omhoog, ondanks de recessie in de eurozone en de lockdowns in diverse landen. Het lijkt erop dat de vraag naar industriële producten toeneemt doordat de economische vooruitzichten zijn verbeterd als gevolg van de komst van werkende vaccins. De deelindicator voor de toekomstige productie blijft ten opzichte van november onveranderd op 71.0; de hoogste score in jaren. Het is duidelijk dat ondernemers rekenen op een krachtig economisch herstel in 2021.”
Productie groeit
De productieomvang bij de Nederlandse industriële bedrijven groeide in december opnieuw. Hiermee komt de huidige periode van groei op vijf maanden. De respondenten schreven deze laatste groei toe aan de verbetering van de vraag bij het aanhoudende herstel van de impact van de pandemie bij de markten. Deze stijging was bovendien aanzienlijk en op september 2020 na de grootste sinds december 2018. “Het lijkt erop dat de vraag zo snel aantrekt dat bedrijven het tempo niet kunnen bijbenen. Zowel de inkoop- als de afzetprijzen namen scherp toe, een duidelijk teken dat de vraag verbetert en dat breed herstel optreedt. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis groeiden de orderportefeuilles. Hoewel dit deels werd veroorzaakt door leveringsproblemen, is dit een goed teken omdat het duidt op toenemende vraag”, aldus Swart.
Nieuwe exportorders
De buitenlandse vraag naar in Nederland geproduceerde goederen steeg in december opnieuw fors en in de grootste mate sinds februari 2018. De panelleden gaven aan dat deze laatste stijging het gevolg was van de versoepeling van de lockdownmaatregelen en de verbetering van de vraag in belangrijke exportmarkten.
Werkgelegenheid
De werkgelegenheid groeide in december voor de tweede maand op rij. Er werd melding gemaakt van een uitbreiding van de personeelsbestanden om de grotere huidige en toekomstige vraag te kunnen verwerken. De banengroei was bescheiden, maar wel de grootste sinds februari. De gegevens voor de subsectoren lieten echter verschillen zien. De personeelsuitbreidingen bij de producenten van investeringsgoederen en halffabricaten stonden in contrast met het hernieuwde banenverlies in de subsector consumptiegoederen. Volgens ABN AMRO vormt het tekort aan personeel een rem op de productie. Waarschijnlijk zullen ondernemers meer personeel aannemen om de productie verder op te schalen. Indien ook toeleveranciers meer kunnen produceren, kunnen de levertijden weer wat korter worden, waardoor de Nederlandse industrie in januari de productie verder kan opvoeren. Wel kan de brexit in januari leiden tot vertraging, met name in de auto-industrie.