Nieuw bedrijfspand brengt Paul Meijering rust en volop uitdagingen

Bij Paul Meijering Metalen is het harstikke druk, maar de medewerkers zijn met een heerlijk rustig gevoel aan het werk. Sinds het begin van het nieuwe jaar werken ze namelijk vanuit een nieuw bedrijfspand in Zaltbommel, dat optimaal is ingericht om alle orders veel eenvoudiger en sneller te kunnen verwerken dan voorheen. Een volledig geautomatiseerd voorraadsysteem speelt daarbij een centrale rol. “Ze maken ons niet meer gek met een stapel orderbonnen”, zeggen de medewerkers op de werkvloer.

Paul Meijering Metalen bestaat dit jaar precies 25 jaar. De internationaal opererende groothandel levert direct vanuit eigen voorraad buizen, platen en componenten in zowel roestvrij staal als special alloys. Vooral omdat het bedrijf wereldwijd opereert, is de omzet in vier jaar tijd verdrievoudigd. Het personeelsbestand is in die periode gegroeid naar 35 personen en de groei gaat gestaag door.

Onhoudbare situatie
In het oude pand leidde dat tot een onhoudbare situatie. “We hebben daar alle logistieke trucjes die mogelijk waren uitgehaald”, zeggen Paul en Conny Meijering, die het bedrijf samen met Stefan Bagen runnen. “We moesten echt verhuizen.”
Dat is nu gebeurd. Een jaar geleden werd de eerste paal geslagen voor een nieuwe bedrijfshal van 240×50 meter met circa 1000 vierkante meter kantoorruimte; net als de oude locatie bevindt deze zich pal aan de A2 bij Zaltbommel. Op 2 januari hebben alle medewerkers hun intrek genomen in het nieuwe kantoor. Op de begane grond bevinden zich de receptie, drie spreekkamers en het bedrijfsrestaurant. Daarboven liggen twee kantoorverdiepingen. De eerste verdieping beslaat een grote open kantoorruimte, die al helemaal vol zit. De tweede is voor een toekomstige groei van het personeelsbestand naar 60 personen.

Achter het kantoorgebouw bevindt zich een immense bedrijfshal. De ruimte hier is nodig voor de voorraad van 11.000 RVS artikelen in acht verschillende kwaliteiten. De omvang van deze voorraad is essentieel voor het succesverhaal van de groothandel. Vijftig procent van de orders worden ’s middags tussen 15.00 en 17.00 uur geboekt en de meeste worden de volgende dag al uitgeleverd. In de oude situatie werd dat steeds lastiger. Voor de fittingen waren wel paternoster liftsystemen in gebruik, maar al het buismateriaal moest met heftrucks en bovenloopkranen uit de stellingen worden gehaald.

Buizenvoorraad
Hoe anders is dat nu. Zowel de fittingenvoorraad als de buizenvoorraad is geautomatiseerd. Alles is computergestuurd en wordt vanuit de kantoren aangestuurd. Orders worden digitaal naar de systemen gestuurd.
Voor het buismateriaal tot een diameter van 273 mm (tien duims) is een geautomatiseerd langgoed magazijnsysteem van de Zwitserse fabrikant Fehr in gebruik genomen, het eerste in Nederland. Dit systeem neemt 1800 vierkante meter in beslag. Het materiaal ligt opgeslagen in 1200 cassettes, maar er is ruimte voor nog eens 800 cassettes. Dit systeem biedt diverse voordelen. Allereerst is het ruimtebeslag beperkt. Op 1800 vierkante meter kan nu een hoeveelheid materiaal worden opgeslagen, waarvoor anders 5 à 6000 vierkante meter nodig zou zijn. Er hoeft niet meer gereden te worden met vorkheftrucks en er is veel minder kans op fouten omdat niet een medewerker, maar de robot bepaalt wat wordt opgepakt. Het systeem is arbovriendelijk en terwijl de robot zijn werk doet kan de medewerker meerdere orders tegelijk klaar maken.
Het inruimen van het magazijn geschiedt aan de ene kant. Dat gaat zo snel dat de inhoud van een vrachtwagen er in 2 uur inzit. Het orderpicken gaat eveneens snel. De robot brengt cassettes een voor een naar voren. De operator ziet op een groot beeldscherm precies wat hij er uit moet halen om de order op de juiste manier samen te stellen. Pakt hij verkeerd materiaal of niet de juiste hoeveelheid, dan volgt direct een foutmelding. De order wordt verzameld bij de inpakunit, in plastic verpakt en zo klaargemaakt voor verzending.
Het grotere buismateriaal ligt nog opgestapeld in stapeljukken. Deze worden hoofdzakelijk met bovenloopkranen bediend.

Fittingenvoorraad
Ook het magazijn voor de fittingen is nu veel efficiënter. Het aantal paternoster liften is uitgebreid van 6 naar 8. Daarnaast zijn er nu lange rijen met 11 meter hoge stellages. In de gangen daartussen rijden man-up smallegangentrucks voor orderverzamelen op hoog niveau. Deze trucks kunnen snel voor- en achteruit en omhoog en omlaag en brengen de medewerkers precies naar de juiste kist waar het materiaal uitgenomen of ingelegd moet worden. Vooral hier is de zoektijd enorm afgenomen.

Het belangrijkste voordeel van het nieuwe magazijn is dat de orders voor de klanten veel sneller klaar liggen. Maar ook worden er minder fouten gemaakt en zijn er minder schades. Voor de medewerkers is de werksituatie veel prettiger. De systemen hebben hen veel werk uit handen genomen; er is geen stress meer bij grote drukte. Er zijn nu andere uitdagingen, bijvoorbeeld om een vrachtwagen die komt lossen zo snel mogelijk weer te laten vertrekken. Daar draagt ook de dubbele laadkuil aan bij. “Een vrachtwagen met fittingen lossen we in 10 minuten, dat scheelt 20 minuten ten opzichte van de oude situatie”, aldus Paul Meijering.

Nieuwe markten
Hij en Conny hebben niet alleen geïnvesteerd in het nieuwe pand, maar ook in drie nieuwe vrachtauto’s. Een oud beestje wordt ingezet om al het materiaal te verhuizen van de oude naar de nieuwe locatie. Het oude bedrijfspand wordt helemaal bestemd voor partijen tweede keus materiaal, die via Inoxdeals (www.inoxdeals.com) worden verhandeld.
Ook is en wordt er veel geïnvesteerd in medewerkers. Er zijn al weer nieuwe mensen aangenomen voor de verkoop en ondersteuning van de inkoop. Paul Meijering wil namelijk wereldwijd uitbreiden. Met name het Duitstalige gebied en landen als India en Turkije gaan al heel goed. Maar nu willen ze vanuit Zaltbommel ook de Franstalige markt verder ontwikkelen. In maart 2015 zal worden deelgenomen aan een beurs in Brazilië om ook de Zuid-Amerikaanse markt te ontginnen. “We hebben een jonge club van verkopers”, zegt Conny Meijering. “Die wil je uitdagingen bieden. Dus kijken we verder en boren we nieuwe markten aan. Het is echt een sport om iets voor elkaar te krijgen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Dacapo levert ASME BPE fittingen en buizen

18-09 In de farmaceutische industrie is het handhaven van zuiverheidsniveaus en strenge controle van de…

Materialen

RVS-specialist Krogman Metals gaat Nederlandse eindgebruiker bedienen

18-06 Het hoofdkantoor van Krogman Metals zit in Rotterdam. Hier is het bedrijf in 2017…

MetaalNieuws Extra IM

Welke essentiële RVS uitrusting hoort op je boot

25-08 Hieronder bespreken we de essentiële uitrusting die hoort op je boot. Katrollen Katrollen zijn…

Materialen

STAPPERT Noxon: Inox Intelligence

26-04 STAPPERT staat bekend als dé specialist in Europa op het gebied van lange producten…

Toeleveren

Praktisch webinar over verwerken buis

01-03 Dit webinar ‘Verwerken van Buizen’ wordt verzorgd door Hans Holtkamp. Hij is Hoofd Klant…

Plaatbewerking

Nieuwe fiberlaser geeft MKM Roestvaststaal power

27-02 MKM is het bedrijf van Martijn Knoops. Het is een pure RVS-specialist, die ook…

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Plaatbewerking

Paul Meijering investeert in nieuwe BLM LT8.20 Fiber buislaser

14-12 Paul Meijering levert buizen, flenzen en fittingen in roestvast staal en special alloys. Het…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs