Nieuw langgoedmagazijn Compact aalbers|farina
Aalbers|farina presenteert het nieuwe langgoedmagazijn Compact gepresenteerd. Dit is 3,75 meter hoog en 6 meter lang. Klanten kunnen kiezen uit 200 of 400 mm hoge bakken.
Aalbers|wico bouwde het eerste magazijn min of meer noodgedwongen zelf omdat het op de markt niet het opslagsysteem voor plaatmateriaal kon vinden dat het zocht. Het plaatwerkbedrijf in Renswoude zocht vooral veel capaciteit in de hoogte, maar de beschikbare systemen kwamen tot nog geen dertig laden op 6,5 meter, een gebruikelijke hoogte in fabriekshallen. Daarop hebben ze zelf een toren ontworpen, waarbij het materiaal niet op, maar in de laden wordt gelegd. Toen waren er op de zelfde hoogte ineens 46 posities mogelijk, met als logisch resultaat aanzienlijk meer opslagcapaciteit. Hier werd een besturing op gezet en daarmee was de volautomatische standalone opslagtoren die nu onder de naam Logic wordt aangeboden, een feit.
Veel belangstelling
Omdat hiervoor veel belangstelling bestond bij collega metaalbewerkers werd aalbers|farina opgericht om het magazijn te vermarkten. Dat leidde al snel tot allerlei vragen: kan het niet groter, hoger of breder? En tot allerlei andere wensen. Door hier gericht op in te spelen beschikt aalbers|farina nu over een compleet pakket opslagsystemen.
Dat begint met de instapmodellen Compact. Het platenmagazijn Compact – dat al enige tijd op de markt is – is 3,75 meter hoog en telt 25 laden die elk 2,5 ton draagvermogen hebben. “Deze Compact past in elke hal, is snel te installeren en eenvoudig handmatig te bedienen”, zegt accountmanager Gert Bottenberg. “Een ideaal systeem voor beginnende bedrijven, maar we hebben ook klanten met meerdere lasers, die pal naast elke laser zo’n toren hebben staan. Vaak met een zwenkarm met zuignappen om heel snel materiaal op de machine te kunnen leggen.” De Compact platenmagazijnen worden geproduceerd in series van vijf, zodat er altijd enkele op voorraad zijn en er snel kan worden geleverd.
Langgoedmagazijn Compact
Nu is ook het langgoedmagazijn Compact beschikbaar. Ook dit is 3,75 meter hoog. Het is 6 meter lang en men kan kiezen uit 200 of 400 mm hoge bakken. Hierin zitten separatiepennen om veel verschillende materialen gescheiden en daarmee overzichtelijk op te kunnen bergen. Dat is belangrijk omdat langgoed in tal van soorten (buis, koker, strip, staf, et cetera) voorhanden is.
Beide Compact systemen zijn universeel in die zin dat de laden/bakken ook passen in de andere – volautomatische – systemen. Zowel voor platen als voor langgoed beschikt aalbers|farina over een uitgebreid assortiment. Voor de platen is er allereerst de reeds genoemde Logic. Een flexibel systeem, dat even makkelijk voor een hoogte van 4 meter als voor 10 meter kan worden gebouwd. Daarnaast zijn er ook de platenmagazijnen Cross (met dubbele torens, ook voor grote plaatformaten) en Spider, dat tot wel tien torens kan worden uitgebreid. De Spider is voorzien van een lift die zowel heen en weer als op en neer beweegt om meerdere (laser)snijmachines te kunnen bedienen.
Nieuwe besturing en software
Bij de langgoedmagazijnen is er allereerst de Logic XL. Deze is 13 meter lang en heeft een draagvermogen van maximaal 7 ton per lade. Hierin passen zware bundels stafmateriaal. Daarnaast er inmiddels ook de Logic. Deze is voorzien van een nieuw ontwikkelde besturing en softwarepakket, waarmee nog sneller het goede materiaal kan worden gevonden. Er is ook een dubbele Logic: hierbij zit een lift tussen de twee torens en is het mogelijk om de bakken zowel links als rechts uit te voeren.
Lasersnijproces stroomlijnen
Aalbers|farina heeft de wind in de zeilen. Bottenberg: “In Nederland hebben we al vele tientallen systemen geplaatst. België loopt ook en de eerste aanvragen uit Frankrijk en Duitsland zijn binnen. Iedereen is bezig met de organisatie rondom zijn lasersnijmachines. Die moet goed gestroomlijnd zijn, want als je zulke dure machines niet efficiënt gebruikt, schiet je je doel voorbij. Het gaat om korte omlooptijden, korte bewegingen; de heftruck moet weg en reststukken moeten snel terug te vinden zijn. In onze torens (behalve in de Compact-versies) zit reststukregistratie en onze besturingen zijn makkelijk te koppelen met ERP-systemen.”
Bottenberg verklaart het succes van aalbers|farina in de eerste plaats uit de grote hoeveelheid materiaal die je op een strekkende meter kunt opslaan. “Daarbij zijn we heel flexibel, we kunnen onze systemen aanpassen aan de wensen van de klant. Wil je aan achterkant uitladen, dan maken we dat. Wil je een hele la er uit kunnen hebben om bij de laser te komen, dan kan dat eveneens geregeld worden. Verder scoren we met onze besturing en het bedieningsgemak. En de klanten hebben vertrouwen in Aalbers: ze weten dat de systemen door een degelijk bedrijf in eigen huis worden gemaakt. Centraal in Nederland bovendien, waardoor de aanlooptijden kort zijn.”