Nieuwe eigenaar Chessa gaat voor meer spindeluren
Je bent de 50 ruimschoots gepasseerd, hebt een leuke baan als commercieel directeur bij een metaalhandel, maar droomt nog steeds van een eigen bedrijf. Wat doe je dan: tot aan je pensioen blijven zitten waar je zit of alsnog je ambitie waarmaken? Wieger Miedema koos voor het laatste en is sinds een jaar directeur/eigenaar van Chessa metaalbewerking in Sneek.
Omdat hij vrij lang heeft gewacht met het verwezenlijken van zijn droom, was het voor Miedema (55) geen optie meer om helemaal met niks beginnen. Hij moest een bestaand bedrijf overnemen. Dat werd Chessa metaalbewerking, in 1988 opgericht door de familie Chessa. Angelo Chessa, de oude eigenaar was er na bijna 30 jaar wel klaar mee en wilde zijn bedrijf graag verkopen. Het was precies wat Miedema zocht: “In de metaalhandel was ik de schakel tussen de fabrieken en de eindgebruikers die mooie dingen van metalen maken. Zo’n eindgebruiker wilde ik zijn. Ik zocht een bedrijf met een vaste klantenschare en regelmatige orders. Dan kom je in de verspaning terecht.”
Miedema, geen verspaningsspecialist maar wel met een achtergrond van MTS werktuigbouwkunde, noemt Chessa metaalbewerking een echte jobber van unieke producten. “We onderscheiden ons met vakmanschap, de kwaliteit van onze producten en de slimme manier waarop we ze maken. Dat is onze uitdaging. Er is geen lol aan om de goedkoopste te zijn, wel om de beste te zijn.”
Automatisering
Chessa was altijd een goed functionerend bedrijf met een gezonde omzet en winst. Het beschikte over een heel behoorlijk machinepark, maar niet met de modernste machines. En vooral de automatiseringsslag was nog niet gemaakt, toen Miedema het overnam. “Wel logisch”, meent hij. “De oude eigenaar wist dat hij het bedrijf ging verkopen, dan ga je er niet veel meer in investeren.” Het is nu aan hem om dat wel te doen. En dat gaat allemaal wat sneller dan verwacht. “Ik wilde eerst rustig wat aflossen. Maar als je a zegt, moet je ook b zeggen. Daarom hebben we nu al – nog geen jaar na de overname – onze eerste nieuwe machine aangeschaft.”
Het machinepark van Chessa telt zowel conventionele als CNC machines. Miedema’s eerste zorg was het volledig benutten van de spindeluren op de CNC machines. Vooral bij het frezen was dat nog lang niet het geval. Om minder tijd kwijt te zijn voor het instellen van de freesbank is daarom allereerst geïnvesteerd in CADCAM systemen van OneCNC. Zo kunnen van stepfiles snel freesprogramma’s worden gemaakt, die in de machine worden ingelezen.
Hoogwaardige draaimachine
De tweede slag is nu gemaakt bij de draaimachines. Ook deze stonden te veel stil vanwege de werkvoorbereiding of omdat er programma’s moesten worden gemaakt. De aanschaf van een hoogwaardige draaibank was daarom een logische stap. Het is een Doosan Puma 2600 SY geworden, geleverd door Dormac. Met aangedreven gereedschappen, overnamespil en een y-as, waardoor er op de machine ook kan worden gefreesd. “Dat ontlast de freesbank, we kunnen in één keer een product compleet bewerken en hebben dus een hogere productiviteit en meer capaciteit gekregen.”
Miedema had zelf geen binding met Dormac, maar er stonden al wel enkele door Dormac geleverde machines bij Chessa. Voor de nieuwe machine heeft hij drie merken geselecteerd, prijzen opgevraagd, met elkaar vergeleken en de medewerkers betrokken bij zijn beslissing. Zij kozen unaniem voor Doosan en daar kon Miedema zich goed in vinden: “Dit is een machine met meer mogelijkheden, die meer van de mensen vergt. Het programmeren, dat je niet moet onderschatten, is wat lastiger en op een vertrouwde machine, met een Fanuc besturing waaraan je gewend bent, sneller te leren.”
Pure winst is de stafaanvoer. Is het systeem eenmaal ingesteld, dan kan de machine zonder mensen produceren. Ook de indeling van de ‘CNC-draaihoek’ is wat veranderd. De vier machines staan nu zo opgesteld dat ze door twee operators makkelijk aan de praat kunnen worden gehouden.
Bouwen bevalt goed
Miedema weet precies hoe hij het hebben wil en welke kan hij met Chessa opgaat. “Het vakmanschap van onze mensen is prima. We kunnen goed enkelstuks maken op onze conventionele banken. Dat is allemaal snel werk. De andere tak is CNC draaien en frezen. Hiervoor hebben we series nodig en daarvoor moeten we de boer op. We hebben nu genoeg spindeluren om mee te kunnen groeien met bestande klanten en tevens ruimte voor nieuwe klanten.” Hij gaat vol voor zijn eigen bedrijf. “Ik wist wat me te wachten stond. Natuurlijk is het druk, maar het is anders en zelfs iets rustiger dan in mijn vorige functie van commercieel directeur met 35 à 40 man personeel en heel veel klanten. Daar ging heel veel goed, maar ook wel eens wat fout. Je vloog van hot naar haar en het was heel intensief. Nu ben ik samen met onze vijf machineoperators, de werkvoorbereider/bedrijfsleider en mijn vrouw, die veel administratieve taken voor haar rekening neemt, veel meer aan het bouwen. Dat bevalt heel goed.”