Nieuwe industriële materiaalprofielen voor 3D printen
De wereldwijde materiaalalliantie, geïnitieerd door 3D-printerfabrikant Ultimaker, resulteert in nieuwe industriële materiaalprofielen voor professioneel Fused Filament Fabrication (FFF) 3D-printen. Zowel chemiebedrijf DSM als Owens Corning, fabrikant van isolatiemateriaal, dakbedekking en glasvezel composieten, introduceren geoptimaliseerde materialen voor de Ultimaker S5. Ultimaker lanceert daarnaast tijdens de TCT Show in Birmingham de nieuwe print core CC Red 0.6, die betrouwbaar 3D-printen met composietmaterialen mogelijk maakt.
DSM en Owens Corning zijn toegetreden tot het Ultimaker Alliances Program. Door deze samenwerking kan een breder scala aan materialen voor 3D-printen in korte tijd naar de markt gebracht worden.
Als spuitgieten
DSM Novamid ID1030 CF10, een nieuw met koolstofvezel gevuld PA6/66-filament, maakt het mogelijk om 3D-geprinte onderdelen eigenschappen mee te geven die normaliter alleen met spuitgieten kunnen worden verkregen. Het materiaal is met 10 procent glasvezel versterkt en draagt bij aan krachtige, taaie en stijve 3D-geprinte onderdelen. Dit maakt het filament geschikt voor de ontwikkeling van functionele prototypes en eindgebruikers toepassingen. Bovendien kan dit materiaal met dezelfde snelheden worden geprint als niet versterkte typen kunststof. Hugo da Silva, vice president Additive Manufacturing bij DSM: “We kunnen samen bijdragen aan een simpele en probleemloze oplossing, omdat de software van Ultimaker en de Ultimaker S5 naadloos aansluiten op onze materialen. Gebruikers kunnen daarmee eenvoudig een onbeperkt aantal onderdelen voor veeleisende toepassingen vervaardigen.”
Krachtige eigenschappen
Owens Corning levert met XSTRAND een eigen en hoogwaardig materiaal voor 3D-printen. Dit materiaal is gemaakt voor de ontwikkeling van functionele prototypes en industriële toepassingen. Het bezit sterke mechanische en thermische eigenschappen dankzij de versteviging met glasvezel. Het materiaal gaat lang mee en kenmerkt zich door stijve mechanische eigenschappen, een lage thermische uitzettingscoëfficiënt en een hoge verwerkingstemperatuur. “We hebben gekozen voor een samenwerking met Ultimaker vanwege de krachtige prestaties en betrouwbaarheid van de 3D-printers”, zegt Dr. Chris Skinner, vice president Composites Strategic Marketing bij Owens Corning. “De samenwerking met de materiaalexperts van Ultimaker leverde de perfecte setting op voor het 3D printen met onze materialen via Ultimaker Cura. De ontwikkeling van prototypes en productiemiddelen wordt hierdoor veel eenvoudiger, accurater, betaalbaarder en toegankelijker.”
Composietmaterialen printen
Om probleemloos 3D-printen van composietmaterialen te ondersteunen introduceert Ultimaker de nieuwe print core CC Red 0.6. Deze is voorzien van een spuitmond met een diameter van 0,6 mm, een speciaal ontwikkelde geometrie en een kegelvormige robijn die betrouwbaar 3D-printen met composietmaterialen mogelijk maakt. De nieuwe print core CC Red 0.6 is in november verkrijgbaar. Industriële materiaalprofielen zullen eveneens in november beschikbaar zijn in Ultimaker Cura.