Nieuwe perfectionist zet Optimum voort
Passie. Dat woord valt vaak tijdens het gesprek met Toon Groen en Gertjan van Herpen. “Je moet passie hebben om het vak van draadvonken te beoefenen”, zeggen ze allebei. Gertjan van Herpen is de nieuwe mede-eigenaar van Optimum Draadvonktechniek in Didam. Hij is per 1 juli toegetreden als partner van Toon Groen, die nog 3 jaar actief zal blijven om al zijn kennis en ervaring aan hem over te dragen.
Gemotiveerde opvolger
In mei was het precies 20 jaar geleden dat Groen zijn eigen bedrijf Optimum oprichtte, na 15 jaar draadvonkervaring in de semiconductor industrie. Al die jaren heeft hij de zaak in zijn eentje gerund. Inmiddels is hij 64 jaar en daarom is hij tijdig gaan zoeken naar een opvolger, ook om de continuïteit voor zijn klanten te garanderen. Hij had twee keuzes: een bedrijf zoeken waarin dat van hem kon worden geïntegreerd of een opvolger met passie vinden die de zaak zou overnemen en voortzetten. Dat laatste had zijn voorkeur. Groen verspreidde een filmpje waarin hij kenbaar maakte een opvolger te zoeken. Daarop kwamen twintig serieuze reacties. De keuze viel uiteindelijk op Gertjan van Herpen. In de basis niet de meest ervaren draadvonker, maar wel iemand die net zo gepassioneerd en precies is en vooral bijzonder gemotiveerd.
Topper in draadvonken
Van Herpen, die jarenlang in dienst is geweest van een aluminium toeleverancier, beseft dat hij met deze carrièreswitch een behoorlijke uitdaging aan gaat. “Ik moet weer met de handjes gaan werken. Na een plezierig dienstverband was ik toe aan een nieuwe uitdaging en op zoek naar een passend bedrijf om over te kunnen nemen. Vanuit mijn specifieke vakkennis en ervaring lag mijn passie al bij de verspaning, daarbij sprak de omvang van de organisatie mij aan. Dat het bedrijf op fietsafstand gesitueerd is maakte voor mij dat 1 plus 1 in dit geval 3 was. Daarom heb ik vol overtuiging gereageerd op dat filmpje van Toon.”
Van Herpen moet zich het vak draadvonken nog wel deels eigen maken. Maar daar ziet hij niet tegen op. Integendeel, hij kijkt er juist naar uit. “Dit is een prachtig vak en er zijn maar weinig bedrijven die de draadvonktechniek op dit niveau beoefenen. Toon Groen is een topper in draadvonken. Hij leeft, droomt en denkt in draadvonken. Die passie neem ik graag van hem over.” Toon Groen hoort dat met genoegen aan. Hij herkent in Van Herpen dan ook veel van zichzelf, de techneut met de eigenschappen die nodig zijn om te draadvonken: een perfectionist met de drang om te streven naar het ultieme – een Optimum.
Machinepark op orde
Optimum heeft een mooie klantenkring en meerdere langlopende projecten. De meest uiteenlopende opdrachtgevers kiezen voor Optimum als hun partner in precisie. Zo maakt men van standaardwerk tot het hoogste segment hightech producten, van seriewerk tot enkelstuks of, zoals Toon het beeldend verwoordt, ‘van pincet tot heftruck’. Orders komen onder andere uit de racerij, machine- en matrijzenbouw, medische, luchtvaart- en automobielindustrie. “Voor mij een prachtige basis”, zegt Van Herpen. “Ons bedrijf is kleinschalig en overzichtelijk, maar met veel potentieel en meerwaarde, precies wat ik wil. Daarbij is draadvonken zo’n specifieke techniek, de behoefte daaraan zal altijd blijven. Om een verdere groei te kunnen verwezenlijken hebben we een businessplan gemaakt.”
Daarbij helpt het dat het machinepark uitstekend op orde is. Groen heeft zich altijd ingespannen om Optimum waar mogelijk naar een nog hoger niveau te tillen. Hiervoor is recent onder meer geïnvesteerd in nieuwe Erowa opspangereedschappen, waardoor nog efficiënter kan worden gewerkt. Toon Groen zweert bij de draadvonkmachines van GF Agie Charmilles. “Die hebben de meeste mogelijkheden en de hoogste precisie. Draadvonken op topniveau is een samenspel van de machine, het programma dat je schrijft, de juiste technologie maar zeker ook de strategie hoe iets te benaderen. Ook ik leer nog iedere dag. Want de techniek, materialen en eisen die aan producten worden gesteld evalueren steeds verder. Daarbij blijft het streven naar het ultieme binnen de geldende specificaties voor ons altijd de leidraad.”
Gertjan van Herpen heeft voor de overname, gedurende een half jaar, ieder weekend en vrij uurtje stage gelopen. En dat beviel. Het klikt tussen de twee en Toon zag dat Gertjan het in de vingers heeft. In de overname is al veel bereikt, beide heren hebben er dan ook alle vertrouwen in dat over 3 jaar het stokje helemaal kan worden overgedragen. Dit zal voor Toon Groen, zoals hij er nu in staat, vast niet het einde van zijn draadvonkcarrière zijn. “Het is zeker niet uitgesloten dat ik daarna nog vaak aanwezig zal zijn. Hier werken en mooie producten kunnen maken is mijn passie.”