Nieuwe ponsmachine met hoekschaar bezorgt Alara-Lukagro grote productiviteitswinst

Voor het oplossen van lawaaiproblemen in heel Europa en vaak ook ver daarbuiten, verwerkt Alara-Lukagro jaarlijks zo’n 1500 ton plaatstaal tot 3 mm dik. Vrijwel al dat materiaal gaat over de nieuwe servo-elektrische ponsmachine met hoekschaar Shear Genius SGe 8 van Prima Power. Directeur André Schilt van Alara-Lukagro schat dat door de komst van deze installatie een productiviteitswinst van 20 à 25 procent ten opzichte van de oude – hydraulische – installatie wordt geboekt.

Alara-Lukagro, gevestigd in Groot-Ammers, ontwikkelt en produceert noise control solutions. Met een breed productenaanbod, dat bestaat uit behuizingen, wanden, deuren, geluiddempers, roosters, trillingisolatoren en ruimte-akoestiek, levert het bedrijf complete oplossingen. De filosofie is dat alles in eigen huis gebeurt: eigen ontwerp, eigen productie en eigen montage. “We kunnen helemaal zelfstandig draaien en zo de klant volledig ontzorgen”, zegt André Schilt. “Grote installaties worden vanuit hier helemaal georganiseerd van het eerste schroefje tot het laatste boutje en inclusief (eventueel overzees) transport.”

Focus op energiemarkt
De oplossingen worden geleverd aan tal van klanten, nationaal en internationaal, in verschillende markten; van energie en offshore tot bouw en industrie. Momenteel is er een focus op de energiemarkt. Atoom- en kolencentrales gaan er uit, wind en zonne-energie zijn in opkomst. Maar de zon schijnt niet altijd en het waait ook niet voortdurend. Dat gevoegd bij veel achterstallig onderhoud, maakt energienetwerken kwetsbaar. Er worden momenteel dan ook veel diesel- en gasenergiecentrales gebouwd, die net-ondersteunend gaan draaien. “Daar zijn we druk mee, want die centrales moeten gedempt en gefilterd worden. Daarin zijn we specialist. We leveren het hele geluidsisolerende pakket en de ventilatie aan de motorenleverancier of aan de eigenaar van zo’n energiecentrale. Vaak zijn dat duizenden vierkante meters plaatwerk per centrale.”

 

Veel rechthoekige onderdelen
Ongeveer de helft van het materiaal dat Alara-Lukagro verwerkt, is gegalvaniseerd plaatstaal voor ventilatie. De andere helft is elektrolytisch verzinkt staal voor omkastingen, wanden etcetera, dat ook in eigen huis wordt gecoat. Voor het verwerken van al dit materiaal beschikt het bedrijf in Groot-Ammers over een complete plaatwerkfabriek met een lasersnijmachine en diverse kantbanken, die is uitgelegd op het verwerken van plaatmateriaal van 4000x1500mm.
Omdat er veel rechthoekige onderdelen worden gemaakt, is de belangrijkste installatie een ponsmachine met knipschaar. Rechthoekige onderdelen kunnen immers het meest economisch worden geproduceerd door ze eerst te ponsen en ze vervolgens in een automatisch proces los te knippen met een geïntegreerde schaar. Dat is precies wat de Shear Genius systemen van Prima Power doen. Ze zijn in staat een complete plaat te transformeren in gefinishte onderdelen met de hoogst mogelijke materiaalbesparingen. De onderdelen kunnen na het knippen snel naar volgende productiestappen worden verplaatst zonder dat kostbare extra bewerkingen nodig zijn. “De combinatie ponsmachine en hoekschaar met automatische belading is ideaal voor ons”, aldus Schilt. “We hebben gekozen voor het systeem met de grootste afmetingen, de Shear Genius SGe8, omdat we daarop plaatmateriaal van 4000x1500mm kunnen bewerken.”

Overgang soepel verlopen
Alara-Lukagro was in het bezit van een hydraulische SGe 8 installatie van Prima Power. Deze heeft sinds 2003 ‘zeer trouwe dienst gedaan’, maar was aan vervanging toe. De bedrijfszekerheid begon moeilijk te worden en de onderhoudskosten liepen op. Vervanging van deze machine door een soortgelijke machine was voor André Schilt vanzelfsprekend. “Want we hebben al onze producten hier op ontwikkeld. De oude software voor de plaatdelen, wel met hier en daar wat aanpassingen, is dan ook overgezet naar de nieuwe machine. We werken veel met macro’s en vaste instellingen, die zijn allemaal gehandhaafd. Zo heeft de werkvoorbereiding eigenlijk geen aanpassingen hoeven te doen en is de overgang soepel verlopen.”

Meer snelheid
Alara-Lukagro produceert vooral grote plaatdelen, vaak worden maar één tot maximaal acht à negen stuks uit een plaat gehaald. Dat vraagt om snelheid. Wat dat betreft is men er met de nieuwe installatie flink op vooruit gegaan. De machine is nog aan het inlopen en draait nog maar enkele maanden op vol vermogen, maar André Schilt durft nu al wel te stellen dat 20 à 25 procent aan snelheid is gewonnen. Het positioneren en het ponsen gaat sneller, sowieso ligt de snelheid van elektrisch al hoger dan die van hydraulisch. Daar komt bij dat de oude machine eigenlijk een verbouwde 3 meter machine was. Met als gevolg dat er veel moest worden overgepakt. De afmeting van de schaar is nu groter, waardoor een grote plaat in één keer door de hele installatie heen kan. Dat scheelt per keer maar enkele seconden, maar over een heel jaar genomen tikt dat behoorlijk aan.

Beheerst proces
Ook de zuiverheid is door de overgang van hydraulisch naar elektrisch met sprongen vooruit gegaan. “Bij een hydraulische machine heb je grove kracht nodig om de gereedschappen door plaat te slaan. Dat vereist een vrije slag van enkele centimeters. Maar de elektrische machine duwt de gereedschappen er subtiel doorheen. De vrije slag is maar een paar mm en toch is de slagkracht 30 ton. De computer kan de RAM heel nauwkeurig neerzetten. Het hele proces is door de elektronica meer beheersbaar geworden.”  De Shear Genius SGe 8 bij Alara-Lukagro is ook uitgerust met een inkjet systeem. Ook dat heeft een gunstige invloed op de productiviteit. Zo kunnen tijdens het pons- en knipproces barcodes op elk plaatdeeltje worden gezet en is achteraf graveren niet meer nodig.

De nieuwe machine biedt ook meer bewerkingsmogelijkheden; de doordrukkingen zijn beter en er kunnen meer speciale vormen en stempels worden ingebracht. “Dat betekent dat we onderdelen anders kunnen gaan ontwerpen om daarmee nog een efficiencyslag in de assemblage te gaan maken. Dat gaan we zeker doen, maar dat is iets voor later. Eerst moeten we de machine beter leren kennen.”

Duurzaamheidswinst
Schilt wijst ook nog op de duurzaamheidwinst van de nieuwe installatie: “Onze oude machine was afgezekerd op 125 Ampère, deze op 25 Ampère. Er is geen olie meer aan boord en dat is natuurlijk ideaal qua duurzaamheid. Duurzaamheid staat centraal in onze werkwijze, keuzes voor materialen, oplossingen en milieubetrokkenheid. We zijn daarvoor in het bezit van het ISO 140001 certificaat.”
Bovendien heeft de komst van de nieuwe Shear Genius ook een lawaaiprobleem bij Alara-Lukagro zelf opgelost. De harde klappen van de hydraulische machine zijn helemaal weg. Deze werden gedempt door een akoestisch plafond boven de installatie, maar dat is overbodig geworden en daarom verwijderd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productieve, flexibele combinatie

30-10 Met zijn combinatie van productiviteit en flexibiliteit is dit systeem een oplossing voor een…

Plaatbewerking

Schitterende combinatie

19-10 De nieuwe Shear Brilliance is gebaseerd op de nieuwste composietmaterialen, servo-elektrische technologie en lineaire…

Plaatbewerking

Prima Power zet mensen aan het denken

21-12 Laar heeft momenteel geen klagen. “We hebben veel goede, serieuze aanvragen”, zo vertelde hij…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

Plaatbewerking

Prima Industrie lanceert streamingplatform Prima@Home

06-05 Prima Industrie, producent van laser- en plaatbewerkingssystemen en elektronische componenten voor industriële toepassingen, lanceert…

Plaatbewerking

Nieuwe techniek versterkt circulaire principes

11-12 Brink Industrial in Hoogeveen is een koploper op het gebied van circulair produceren. Alle…

Plaatbewerking

Veelzijdige en snelle buigoplossing

29-10 Prima Power komt met een wereldprimeur naar de Blechexpo in Stuttgart. De nieuwe buigoplossing…

Plaatbewerking

Prima Power breidt aanbod kantbanken uit in hoog tonnage segment

26-06 Door een samenwerking met Gasparini kan Prima Power de markt nu ook bedienen met…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs