Nieuwe stakingen in metaalsector
Meerdere metaalbedrijven in de regio’s Emmen en Papendrecht hebben maandag het werk neergelegd. Bij Fokker in Papendrecht staken metaalwerkers 24 uur en in de regio Emmen wordt 48 uur niet gewerkt. Eerder deze week werd ook al gestaakt bij DAF in Eindhoven.
Het is de tweede keer dat de metaalwerkers uit de regio Emmen staken. De stakers van FNV Metaal en CNV Vakmensen werken bij Prysmian Draka, VDL Wientjes Emmen, Resideo (voormalig Honeywell) uit Emmen en Rademakers Gieterij uit Klazienaveen. Al enkele maanden staken metaalwerkers door het hele land heen. Ze doen dat in estafettevorm, waarbij de stakingen elkaar nu in het noorden elkaar opvolgen. Eerder staakten diverse bedrijven in Friesland en ook bij Stork in Delfzijl werd in het chemiepark het werk neergelegd. De bonden eisen een hernieuwde cao metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en voorstellen om het werk en privé te kunnen combineren.
Actietent
Volgens FNV Metaal verzamelden zo’n 300 stakers van diverse metaalbedrijven zich op maandag 15 oktober bij de actietent bij VDL Wientjes in Emmen. “Veel stakers doen mee omdat de werkgevers onder het mom van modernisering hen een kunstje willen flikken”, zegt Johan Weijenberg, bestuurder FNV Metaal. “Een van de werkgeversvoorstellen is dat bedrijven van de cao-loonsverhoging mogen afwijken zonder de vakbonden. Als dat gebeurt, is het hek echt van de dam. En dat in deze goede tijden voor de metalektro. Het is te bizar voor woorden.” Dat vindt ook zijn collega-bestuurder bij FNV Metaal Jan Meerder, die de stakers in Papendrecht bij staat: “De werknemers laten niet met zich sollen. Zij staken om een beter loon, daar hebben ze in deze tijden gewoon recht op. Als de directie van Fokker echt een goede cao wil voor zijn medewerkers, dan zou Fokker voor hen op moeten komen door druk te zetten op de onderhandelingsdelegatie van de metaalwerkgevers.”
Generatiepact
Onderdeel van de eisen van de bonden is ook een generatiepact, waarbij jongeren een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Daarnaast stellen de bonden nog veel andere maatregelen voor over duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers. Zo ligt er een voorstel op tafel waarbij de bonden inzetten op een gelijke beloning van vaste en tijdelijke medewerkers. “Het is nu tijd na een lange crisis dat de mensen er geld bij krijgen”, besluit Wilco van Niejenhuis, bestuurder CNV Vakmensen. “Daarom moet die loonsverhoging nu goed en snel in orde komen.”