‘Nieuwe techniek levert altijd voordeel op’
Jan Dunnink, directeur/eigenaar van DMS Metaalbewerking, is een man van de geleidelijkheid. Stap voor stap heeft hij zijn bedrijf, dat in 1994 door hem is overgenomen, uitgebouwd van een eenvoudige, lokaal opererende producent van plaat- en siersmeedwerk tot een concurrerend productiebedrijf.
Op het industrieterrein aan de A28 in Staphorst staat nu een modern bedrijf dat plaat-, constructie- en montagewerk in staal, aluminium en RVS op hoog kwaliteitsniveau produceert. DMS levert zowel enkelstuks als middelgrote series en voorziet een uiteenlopende reeks klanten van halffabricaten en complete eindproducten. Over enkele jaren kan Jan Dunnink zijn bedrijf met een gerust hart overdragen aan twee van zijn kinderen, die al binnen DMS actief zijn.
Pionierstijd
Maar zover is het nog niet. Want Dunnink beleeft nog steeds veel plezier aan het ondernemen in de metaalbewerking. “Al was de pionierstijd vlak na de overname, inmiddels bijna 25 jaar geleden, voor mij toch de leukste tijd”, blikt hij terug. “Er moest toen veel gebeuren en daar heb ik echt alles wat ik had in gestopt. Vooral de levertijden, die te lang en onbetrouwbaar waren, heb ik direct aangepakt. Dat leverde al binnen enkele maanden positieve reacties op van bestaande klanten. En die droegen me daardoor ook aan bij andere bedrijven.”
Met als gevolg dat DMS Metaalbewerking vrijwel direct flink ging groeien. Maar zoals gezegd koos Jan Dunnink daarbij voor de weg der geleidelijkheid. Eerst bouwde hij er een hal bij op de bestaande locatie. Een aantal jaren later kon daar een hal worden bij gehuurd om de groei op te vangen. De complete nieuwbouw kwam er pas in 2012 en werd sindsdien twee keer (in 2013 en 2017) uitgebreid. “Misschien was het wel beter geweest om in één keer nieuw te bouwen, maar ik voel me er gewoon prettig bij om alles stap voor stap te doen”, zegt Dunnink. “Ik moet mijn investeringen goed kunnen overzien, anders doe ik het gewoon niet. Daar heb ik nimmer spijt van gehad. De geleidelijkheid heeft ons financieel nooit in de problemen gebracht.”
Fiberlaser
Ook het machinepark is geleidelijk aan uitgebouwd en gemoderniseerd. Een belangrijke investering was de 3 kW fiberlasersnijmachine, die in 2015 door Bystronic is geïnstalleerd. “Daarvoor besteedden we ons lasersnijwerk uit, maar dat wilden we zelf gaan doen. Tegenwoordig is het zo druk dat onze eigen laser helemaal vol zit en we weer bijna net zoveel uitbesteden als vroeger. Maar een groot voordeel van zelf snijden is dat je een goede klant direct kunt helpen als hij omhoog zit. Die flexibiliteit vinden wij belangrijk omdat we onze bestaande klantenkring altijd optimaal willen kunnen bedienen.”
Kantbank
Die instelling is ook de voornaamste drijfveer om voortdurend innovatief te zijn in het machinepark. Dat was al zo bij de aanschaf van de ponsnibbelmachine en lasrobots en dat geldt nog steeds. De jongste investering is een CNC kantbank Bystronic Xpert met een werkbreedte van 4100 mm en een tonnage van 200 ton. “Naast onze bestaande kantbanken hebben we echt een stukje moderne techniek in huis gehaald”, aldus Dunnink. “Deze machine kan offline geprogrammeerd worden, heeft een automatische bombering en een hoekmeetsysteem dat zorgt voor een hoge nauwkeurigheid over de volle lengte. Hiermee buigen we in één keer goed. Dat zijn allemaal grote plussen, waarmee je aan de voorkant alle sores kunt wegnemen die in de productie kunnen ontstaan.”
Robotiseren
De investeringen gaan continu door. DMS Metaalbewerking heeft een kleine veertig medewerkers in vaste dienst en daarnaast eigenlijk altijd wel een aantal inleners. Momenteel wordt er vooral gekeken hoe je met minder handjes hetzelfde kunt doen. Dat is bedrijfsmatig niet alleen gunstig, het is ook bittere noodzaak omdat het steeds lastiger wordt vakbekwaam personeel te vinden. Daarom ligt de focus op automatisering en robotisering. “We hebben diverse seriematig repeterende producten, waarvoor we een robot aan de kantbank willen zetten. Ook moeten er één of twee lasrobots bij komen.”
Bang om in nieuwe technieken te investeren is Jan Dunnink niet. “Ik word daarin ook geadviseerd en gesteund door mijn zoons en andere mensen uit ons team. Je hikt er best wel eens tegen aan, maar ik moet eerlijk zeggen dat we eigenlijk bij alle investeringen hebben gedacht: waarom hebben we dat niet eerder gedaan. Nieuwe techniek levert altijd voordeel op, maar je moet wel grondig te werk gaan. Voor onze nieuwe kantbank hebben we onze mensen bijvoorbeeld een uitgebreide programmeercursus laten volgen. Dat kost even geld en energie, maar op den duur heb je er alleen maar profijt van.”