Nieuwe uitdaging bij Dormer Pramet
Hans van Steenis heeft na bijna twintig jaar afscheid genomen van zijn functie als General Manager Benelux en Zwitserland bij Dormer Pramet. Binnen de gereedschapsfabrikant gaat hij een nieuwe uitdaging aan als New Business Development Director.
Hij richt zich op het ontwikkelen van nieuwe kansen in markten en gebieden waar Dormer Pramet met zijn groeiende assortiment een hoger marktaandeel kan en wil bereiken. “Met onder andere nieuwe overnames willen we de komende jaren sterk groeien. Ook in landen en gebieden waar we nu nog nauwelijks actief zijn.”
Dormer Pramet, onderdeel van de Sandvik Group, heeft zich voorgenomen de komende jaren sterk te groeien. Dit is volgens het bedrijf mogelijk door ook in het middensegment of zoals Hans van Steenis het noemt, ‘de vechtmarkt’, te concurreren. Om dit te realiseren worden de nodige overnames gedaan. In december is bijvoorbeeld één van de grootste gereedschapsfabrieken van India overgenomen. De productiecapaciteit zal gebruikt gaan worden om enerzijds een sterker marktaandeel in India te verkrijgen en anderzijds om prijsgunstige producten op de markt te brengen.
Van Steenis zal zich in zijn nieuwe functie inzetten om overnames snel te laten renderen. “In de praktijk zie je dat het vaak lang duurt voordat de producten van een overgenomen partij zijn geïntegreerd in de bestaande verkoopkanalen van de aankooppartij. Het wordt mijn taak dit sneller en efficiënter te laten verlopen. Daarnaast ga ik nieuwe markten zoeken voor onze gereedschappen. Zo kijken we zoals bijna alle Europese fabrikanten naar het oosten maar ook steeds meer naar het zuiden. Ook bijvoorbeeld (Zuid) Afrika, waar de technische ontwikkelingen snel toenemen, staat hoog op mijn prioriteitenlijst.
Met deze aangescherpte strategie willen we in het middensegment, waar de concurrentie op het gebied van gereedschappen het sterkst is, zowel qua assortiment als marktaandeel stappen gaan zetten. Aangezien het binnen Sandvik altijd gebruikelijk is te streven naar een leidende marktpositie heeft ook Dormer Pramet zich er nog meer op toegelegd om in het marktsegment waarin Dormer reeds vanouds een sterke positie heeft de nummer 1 te worden. Dat is een ambitieuze doelstelling, maar zeker haalbaar”, aldus Van Steenis.
Goed om iets nieuws te doen
Voor hem was het een logische stap om een nieuwe uitdaging aan te gaan: “Het is goed om zo af en toe eens wat nieuws te gaan doen. Niet alleen voor je eigen ontwikkeling en werkvreugde, maar ook voor het bedrijf en het team. Ik heb ontzettend veel ervaring en kennis opgedaan en nu is het tijd om die expertise elders in het bedrijf in te gaan zetten.” Van Steenis heeft de laatste decennia veel ontwikkelingen voorbij zien komen.
Op technisch vlak noemt hij de toepassingen van volhardmetaalgereedschappen waar voorheen HSS een logische keuze was en de verspaningscapaciteit die enorm vooruit is gegaan indrukwekkend. Niet alleen op het gebied van nieuwe coatings, hardmetaalkwaliteiten en geometrieën is een grote sprong gemaakt, ook de capaciteiten van verspanende machines zijn volgens hem enorm gegroeid. “Tien jaar geleden had je de huidige productiemogelijkheden helemaal niet voor mogelijk gehouden.
Als fabrikanten van machines en gereedschappen hebben we de optimale benutting van de potentie van onze producten in combinatie met een stroomlijning van de processen sterk gepromoot en zeker ook in Nederland is daar door de bedrijven die moeten leven van de verspaning enorm goed op gereageerd. Of we het nu vatten onder Smart Industry of niet, de BV Nederland heeft niet stilgezeten. Geweldig om te zien dat er weer meer focus is op lokaal produceren in plaats van ver weg.
Vaak gaat het om zo flexibel mogelijk te zijn en kleine series door elkaar te produceren. In die situaties gaat het niet echt meer om hoe we het gereedschap tot op de laatste seconde in kunnen zetten, maar draait het veel meer om snelle wisseltijden en een hogere productie-efficiëntie. Dan komen breed inzetbare tools in zicht. Daar is Dormer Pramet altijd al sterk in geweest.”
Flexibiliteit
Ook een groot verschil ten opzichte van 2001 toen Van Steenis startte bij Dormer Pramet, is volgens hem de flexibiliteit in de bedrijfsvoering. “Als ik bij ons kijk dan is de hoeveelheid administratief werk enorm teruggelopen door automatisering. Waar we vroeger een verkoopkantoor hadden in zowel België als Nederland met acht mensen verantwoordelijk voor de verkoop en administratie, hebben we nu slechts één kantoor en slechts drie mensen voor de Benelux, Zwitserland én Oostenrijk. Dat terwijl de business is gegroeid.
Alles is zoveel efficiënter geworden waardoor we kantoorwerkzaamheden in verschillende landen veel beter kunnen combineren. Naast alle ellende van de coronacrisis is er ook de winst dat het thuiswerken dus in bepaalde gevallen echt mogelijk is. Daar spelen wij ook direct op in en de taalvaardigheid van medewerkers maakt het ineens veel beter mogelijk om samen te werken met collega’s in andere landen. Zo wordt mijn oude functie bijvoorbeeld ingevuld door de manager van onze organisatie in Frankrijk en bundelen we onze krachten.
Bovendien is door internet en onze webshop veel informatie direct voorhanden, zodat onze klanten direct kunnen bestellen. Oftewel de flexibiliteit is enorm gegroeid en de voordelen daarvan merken we nu omdat we heel snel kunnen schakelen naar een nieuwe werkomgeving. Die flexibiliteit zien we overigens in de hele maakindustrie terug en dat is een belangrijke reden dat de signalen van onze klanten nog steeds redelijk tot goed zijn. Al met al kunnen we positief zijn over de toekomst”, besluit Van Steenis.