Nieuwe umati hackathon linkt oud aan nieuw
Koppel oude machines aan nieuwe systemen – maar hoe? Het was precies deze vraag die umati, het connectiviteitsinitiatief voor werktuigbouwkunde en installatietechniek, aangreep voor een hackathon in samenwerking met de United Grinding Group.
In totaal namen 17 bedrijven en 30 digitaliseringsexperts deel aan het netwerkevenement in het Zwitserse Steffisburg. De focus lag op het gezamenlijk werken aan gegevensuitwisseling met bestaande machine- en softwaresystemen, de zogenaamde brownfield.
In totaal namen 17 bedrijven en 30 digitaliseringsexperts deel aan het netwerkevenement in het Zwitserse Steffisburg. De focus lag op het gezamenlijk werken aan gegevensuitwisseling met bestaande machine- en softwaresystemen, de zogenaamde brownfield.
Succesvolle voortzetting
Alexander Broos, Hoofd Onderzoek en Technologie bij de VDW (Duitse Vereniging voor Werktuigmachines) en projectmanager bij umati, is verheugd over de succesvolle voortzetting: “We konden voortbouwen op de start in 2022 en ook tal van nieuwe gezichten onder de deelnemers te verwelkomen. Tijdens de hackathon groeide de umati-gemeenschap met nog eens drie partners. Dit laat ons zien dat het werk aan het intelligent netwerken van machines nog lang niet klaar is. Steeds meer experts beseffen hoe noodzakelijk het is om over de bedrijfsgrenzen heen samen te werken en welke kansen umati biedt om het gemeenschappelijke doel te bereiken.”
Brug slaan tussen klant en machine
In vijf teams konden de deelnemers de implementatie van OPC UA for Machine Tools testen bij het aansluiten van oudere bestaande machines. Ze werden ondersteund door de United Grinding Group, Grob-Werke en Wago met retrofitcomponenten. “Het was voor mij heel interessant om umati beter te leren kennen en te begrijpen wat erachter zit. De uitdaging blijft om de brug te slaan tussen de klant en de machine, zodat het gebruik van data zo eenvoudig mogelijk is”, zegt Urs Stäheli, Director Software Development bij slijpmachinefabrikant Kellenberger.
Bovendien kon een van de groepen de binnenkort beschikbare OPC UA voor Power Consumption Management Companion Specification uitproberen in een toepassing voor werktuigmachines, waardoor waardevolle inzichten werden verkregen die terugvloeien naar de standaardisatie.
Ecosysteem beter begrijpen
Dat geldt ook voor de deelnemers aan de hackathon, bevestigt Bastian Schmick, connectiviteitsexpert bij ifm electronic: “Het was absoluut de moeite waard om hier bij te zijn. We hebben onze OPC UA-expertise kunnen verdiepen en begrijpen het umati ecosysteem