Noordoostpolder bouwt aan prominent maakcluster

Tijdens een bedrijfsbezoek aan Van Hees Machinery (VHM) in Ens op de landelijke Dag van de Ondernemer, is het startschot gegeven voor het Innovatiecluster Noordoostpolder. Acht bedrijven uit de maakindustrie doen hieraan mee. Zij willen elkaar versterken en elkaars innovatiekracht gebruiken om nog beter te worden en aantrekkelijk te blijven voor huidig en nieuw personeel.

Gedreven door de krappe arbeidsmarkt en de transitie richting Industrie 4.0 hebben de deelnemende bedrijven een eigen investering gedaan in het verkennen van de samenwerking met elkaar en diverse stakeholders. Zo zijn ze gekomen tot een eerste opzet van het Innovatiecluster met een ambitieuze activiteiten- en projectenagenda. Deze samenwerking werd op de Dag van de Ondernemer breed ondersteund vanuit de regionale overheden en de onderwijsinstellingen om zo gezamenlijk in te zetten op binden, boeien en ontwikkeling van talent, stimuleren van innovatie door het delen van kennis en expertise en promotie van de regio en haar bedrijvigheid.

Prioriteiten
In de Noordoostpolder is al het Agrofoodcluster actief en samen met het nieuwe Innovatiecluster werd nogmaals onderstreept dat samenwerking van groot belang is voor een sterke regionale economie en werkgelegenheid. Rik van Hees, directeur VHM, neemt deel aan beide clusters en onderstreepte nogmaals het belang van samenwerking en wat dit VHM oplevert. Auke Sjoerd Tolsma van Polder Staal Producties presenteerde namens het Innovatiecluster de belangrijkste prioriteiten: Samenwerking als uitgangspunt zowel tussen bedrijven onderling als met andere clusters, onderwijsinstellingen, organisaties en regionale overheden ter versterking van de regionale economie en werkgelegenheid. Met inzet op human capital: hoogwaardig werk op mbo- en hbo-niveau kunnen aanbieden en een gezonde aanwas/instroom hebben voor de sector en daarmee inspelen op de veranderingen op de arbeidsmarkt. Veel aandacht voor scholing van personeel door middel van opleiding en delen van kennis en inzet op zij-instroom. Een goed draaiend praktijkcentrum realiseren voor instroom en opleiding. Industrie 4.0: inzet op verdere procesinnovatie als gevolg van robotisering en digitalisering. Op deze manier willen de deelnemende bedrijven een prominent maakcluster realiseren met regionale uitstraling en aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven en talent.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Werk slimmer en maak meer winst

02-09 Een van de hoogtepunten van dit programma is de kennissessie ‘Werk slimmer en maak…

Automatisering

Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

Toeleveren

Teqnow begroet 1000ste deelnemer

19-01 Kaanen was samen met Rard Metz, programmamanager Smart Industry en Teqnow, op bezoek bij…

3D

Binder3D ontvangt Fieldlab-status

12-01 Aan het einde van de bijeenkomst, die geleid werd door Hans Praat, Business Developer…

Automatisering

TNO gaat praktisch aan de slag met Smart Industry

15-12 “Ondanks dat het Smart Industry gedachtengoed al jaren wordt gepromoot, staan de meeste maakbedrijven…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Verspanen

Zero programming als stap richting Flexible Manufacturing

12-04 In een reeks artikelen in VerspaningsNieuws zal TNO deze kennis- en innovatielijnen ieder voor…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs