Noviostaal: stijging staalprijzen niet waarschijnlijk
Het herstel van de Europese economieën houdt aan en dus neemt ook de vraag naar staal toe. Dat herstel wordt echter niet zichtbaar bij de ontwikkeling van de prijzen, constateert de Nijmeegse staalhandelaar Noviostaal. “Integendeel: wilden de fabrieken in mei nog de prijzen voor levering in de 2e helft 2014 verhogen, nu zien we links en rechts om ons heen nieuwe contracten afgesloten worden tegen ongeveer gelijkblijvende condities.”
Op zich is dat niet vreemd, zegt Noviostaal in haar juni-nieuwsbrief, want traditioneel brokkelt het prijsniveau met het naderen van de grote vakanties altijd wat af. Het is bovendien niet vreemd want vraag en aanbod worden ondanks een licht verbeterde vraag nog steeds niet beter in balans gebracht. Weliswaar worden wat capaciteiten gesloten, zoals in het Belgische Luik waar het beroemde en oeroude staalwerk Cockerill-Ougrée definitief dicht gaat. Tegelijkertijd echter start de eigenaar van die Belgische fabriek in Spanje weer een hoogoven, die sinds het uitbreken van de crisis in 2008 tijdelijk stilgelegd was. Met andere woorden: per saldo wordt er op zich dus door ArcelorMittal geen productie-capaciteit verminderd.
Toename productiecapaciteiten
Van de in totaal 14 hoogovens binnen de EU, die sinds 2008 stilgelegd werden zijn er intussen 6 weer in bedrijf genomen. Indien we vervolgens de productiecapaciteiten wereldwijd bekijken valt op, dat er dit jaar, maar ook in de volgende jaren, miljoenen tonnen ruwstaalcapaciteiten erbij komen, voornamelijk in Azië en het Midden-Oosten. Alleen al in 2014 komt er 27 miljoen ton productievermogen bij en in 2015 nog eens 26 miljoen ton. Pas na 2017 lijkt het alsof er geen nieuwe capaciteiten zullen bijkomen, maar het is misschien nu nog te vroeg om dat te veronderstellen. Al met al neemt de capaciteit dus met circa 1,5-2 % per jaar toe en dat is bijna evenveel als de stijging die men veronderstelt dat met het verbruik zal gaan gebeuren. Aangezien het verbruik echter veel lager ligt dan de beschikbare capaciteiten wordt de balans tussen vraag en aanbod nog verder verslechterd. Dat zal dus niet bijdragen aan een steviger fundament voor hogere prijzen, zoals de fabrieken dat zo graag zouden willen.
IJzererts goedkoper
Een ander aspect dat invloed heeft op de prijsontwikkeling is het niveau van de grondstoffen. IJzererts is sedert begin 2014 ongeveer 35% goedkoper geworden. De prijs voor cokes is in diezelfde periode met circa 20% gedaald. Staal maken wordt daarmee dus goedkoper. Voeg daarbij, dat de groei van het staalverbruik in China tegenvalt, waardoor de lokale producenten zich meer op export zullen gaan toeleggen, dan is het nog eens te meer te verklaren waarom een prijsstijging in de EU niet aanstaande zal zijn. Deze indruk wordt onder andere ook gedeeld door de Industriële Metalen Monitor van ABN-AMRO. Economisch gezien zien we dus een herstel in de VS en in Europa. Zo is binnen de EU voor de 9e maand op rij een stijging van de verkoop van automobielen vastgesteld. In Nederland lijken de bouwactiviteiten toe te nemen, maar vooral de daling van de werkloosheid is opvallend, wat zou bevestigen dat de economie inderdaad in de lift zit. De grote vraag is echter hoe de economie in China zich zal ontwikkelen en daar zijn de deskundigen het met elkaar niet over eens. Binnen de Europese staalindustrie staat er wellicht een verschuiving van krachten op stapel. De Italiaanse regering zoekt een oplossing voor de problemen van staalmaker ILVA in Taranto via verkoop van die fabriek. ArcelorMittal beweert geen nieuwe capaciteiten te willen kopen, maar stuurt wel technici naar Taranto om de installaties aldaar te inspecteren. ILVA is met een capaciteit van circa 13 miljoen ton de grootste geïntegreerde staalproducent van de EU, wat overeenkomt met circa 8% van de totale actuele staalbehoefte binnen de EU. Noviostaal: “We zijn benieuwd hoe dat gaat aflopen, maar vooral ook hoe de EU om zal gaan met de vraag of een overname door ArcelorMittal niet zal leiden tot een te dominante positie binnen Europa?”