Olielaagje voorkomt bramen bij lasersnijden
Of het nu heel dun folieachtig materiaal betreft of dikker plaatmateriaal, je wilt het lasersnijden zonder bramen. Want nabewerken is lastig, soms zelfs vrijwel onmogelijk, en doorgaans arbeidsintensief. Micro Lasersystems brengt nu een product van het Duitse bedrijf Menzel Metallchemie op de Nederlandse markt, waarbij een dun laagje olie op het plaatmateriaal wordt gesproeid. Dat zorgt ervoor dat bramen zich niet vast kunnen hechten.
Menzel Metallchemie demonstreerde dit systeem op de stand van Imes-Icore op de Euroblech, waar Micro Lasersystems eveneens een machine toonde. De interesse van Ramon Slief van Micro Lasersystems was direct gewekt, omdat hij weet hoe vervelend bramen in de praktijk zijn. “Met mijn systemen wordt vaak heel dun materiaal gesneden. Dat laat zich gewoon niet slijpen.”
Bij de oplossing van Menzel wordt de plaat besproeid met bijvoorbeeld Induoil MF70. Dit bestaat voor 95 procent uit water en voor 5 procent uit olie. De koelende werking van het middel vergroot de proceszekerheid en de kwaliteit bij het lasersnijden. Het resulteert in minder bramen, minder afval en minder nabewerking. De meeste vloeistof verdampt door de door hitte van de laser, het restant kan eenvoudig met een doekje worden gereinigd.
De vloeistof kan door middel van een volautomatisch sproeisysteem, maar ook handmatig worden aangebracht. Het volautomatische systeem kan aan elke situatie worden aangepast, bijvoorbeeld om alleen de boven- of de onderzijde van het plaatmateriaal of beide zijden te besproeien. Het kan bijvoorbeeld in het beladingssysteem van de machine worden geïntegreerd, zodat geen tijdverlies optreedt. Sensortechniek herkent automatisch de breedte van de plaat. Slief: “Aan de bovenzijde van de plaat is vooral het startgat het probleem bij braamvorming. Aan de onderzijde kan overal braam aanhechten. Dus volgens mij is het vooral daar belangrijk. Maar dat wil ik zelf nog testen.”
Vijf lasersystemen verkocht
Slief kijkt tevreden terug op de deelname aan de Euroblech, al was zijn beurs eigenlijk voor de tijd al geslaagd. In tien dagen tijd verkocht hij maar liefst vijf lasersystemen. Er komt bijvoorbeeld een compact lasersysteem van Micro Lasersystems te staan bij onderwijsinstituut Windesheim in Zwolle. Het is voor het eerst dat Slief zo’n compacte machine uitrust met een gantry systeem. Dat betekent dat het onderdeel stil blijft liggen op de tafel, terwijl de bewerkingskop er met assen overheen beweegt. “Dit systeem geeft meer stabiliteit en dus nauwkeurigheid”, aldus Slief. “Je hoeft minder massa heen en weer te bewegen en dat is in het geval van lasers altijd goed. Op deze manier kun je met een compacte opbouw een snijbereik van 600×1000 mm maken.”