Onderhandelingen cao metalektro dinsdagmidddag hervat
De onderhandelingen over de cao voor de Metalektro (grootmetaal) worden dinsdagmiddag hervat. Dat heeft FNV Metaal maandagmorgen vroeg laten weten aan enkele honderden stakers in Sneek, Veldhoven en Etten-Leur.
Jos Brocken in zijn toespraak tot de stakers in Veldhoven: “Wij hebben signalen van de werkgevers ontvangen die wij positief beoordelen en hebben besloten om in te gaan op de uitnodiging om weer in gesprek te gaan. De druk op de komst van een goede cao is door de acties enorm hoog. Het gesprek zal dan ook gaan over wat jullie willen: een fatsoenlijke waardering voor het werk dat je doet, met een normale loonsverhoging en de mogelijkheid om privé en werk goed te combineren, met invloed op je werktijden.”
Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter FME en hoofd van de werkgeversdelegatie, stelt dat herhaalde malen is geprobeerd de gesprekken over de nieuwe cao voor de Metalektro te heropenen. “Vakbonden negeerden die uitgestoken hand en kozen voor het wapen van actievoeren. Stakingen zijn slecht voor de bedrijven, de sector en de werkgelegenheid. Ondanks de acties van vakbonden heb ik laten blijken open te blijven staan voor overleg en heb ik uiteraard gezocht naar mogelijkheden om de onderhandelingen vlot te trekken. Na recente contacten van mij met vakbonden bleek dat ook zij eindelijk bereid zijn om weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Dat is goed nieuws. Ik hoop dat wij op korte termijn tot overeenstemming kunnen komen.”
Estafettestakingen in de metaal
Sinds 20 september wordt er iedere maandag en vrijdag gestaakt in de metaalsector. Vrijdag 11 oktober is er een cao-akkoord bereikt in de kleinmetaal. Maar de stakingen gaan net zo lang door, totdat er ook afspraken zijn gemaakt over een goede cao in de grootmetaal. Tot nu toe zijn er zo´n tienduizend werknemers in de metaalsector die hebben gestaakt door heel Nederland. Van de truckbouwers van DAF en Scania en kabelaars, tot metaalbewerkers in de scheeps- en de vliegtuigbouw.
Over de cao Grootmetaal
In de grootmetaal werken zo’n 150.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken, vaak ook als toeleverancier. Veel voorkomende beroepen zijn monteur, productiemedewerker, operator, elektrotechnicus, draaier, lasser, frezer. De cao-onderhandelingen zijn stukgelopen in juni 2013.