Onderhandelingen nieuwe cao Metaal en Techniek van start
Deze maand beginnen de onderhandelingen over een nieuwe cao Metaal en Techniek. De huidige loopt op 28 februari af. De onderhandelaars hebben vier data vastgelegd voor de onderhandelingen: dinsdag 21 januari, maandag 27 januari en dinsdag 17 februari. Dinsdag 3 maart is gereserveerd als vierde (reserve) ronde.
FWT, de Federatie Werkgeversorganisaties in de Techniek, voert de onderhandelingen namens de werkgevers. De cao Metaal en Techniek heeft betrekking op vijf sectoren, waaronder het metaalbewerkingsbedrijf. De bedrijfstak Metaal en Techniek vertegenwoordigt in totaal circa 27.000 ondernemingen met circa 290.000 werknemers.
Looneis 3 procent
De huidige cao kwam in 2013 tot stand na een moeizaam onderhandelingstraject met diverse stakingen en andere acties. Dit jaar dreigen opnieuw taaie onderhandelingen. FNV Metaal stelt een looneis van 3 procent. Om de lage en midden inkomens extra te ondersteunen wil de bond een vloer van 900 euro. Dat betekent dat zij er in procenten meer bijkrijgen. “Het gaat langzaam beter in de sector”, verklaart Jacqie van Stigt, eerste onderhandelaar namens FNV Metaal. “Er zijn weliswaar verschillen tussen verschillende branches, maar over de hele linie is er een stijgende lijn. De bedrijven in de metaalbewerking draaien goed.”
FNV Metaal zet vooral ook in op ‘gewoon goed werk’. Op de voorbereidende bijeenkomsten met kaderleden is gebleken dat er de op werkvloer vaak onzekerheid heerst over de toekomst. Veel collega’s zijn ontslagen en als er nieuwe mensen komen, krijgen die meestal flexcontracten. Jos Brocken, tweede onderhandelaar namens FNV: “We zetten in op vaste banen voor mensen en minder flex-contracten. We willen bijvoorbeeld met de werkgevers afspraken maken over een basistarief voor ZZP’ers, zodat die niet onder het niveau van de cao uitkomen. Hiermee willen we druk op de arbeidsvoorwaarden voorkomen.”
Flexibiliteit en maatwerk
Flexibiliteit lijkt op voorhand een heet hangijzer te worden. Want de werkgevers hebben daar juist behoefte aan. Flexibiliteit en maatwerk zijn voor hen van het grootste belang omdat de productie gaat in pieken en dalen. Ze moeten flexibel op de vraag kunnen inspelen. Personeel moet dan langer werken als het druk is en minder als het rustig is. “Dat is de economische realiteit, maar de vakbond gaat daar niet in mee”, verklaarde FME-voorzitter Ineke Dezentjé-Hamming al eens. “55 plussers mogen niet overwerken. Dat moeten de jongeren doen. Dan krijg je de situatie dat er mensen thuis zitten, terwijl het bedrijf uitzendkrachten moet inhuren om het werk gedaan te krijgen. Dat kan niet.”
FME is via het lidmaatschap van FWT betrokken bij de onderhandelingen over de nieuwe cao. Bovendien woont FME de onderhandelingen als toehoorder bij. Zelf voert FME van werkgeverszijde de onderhandelingen voor de cao Metalektro. De huidige cao loopt tot en met mei. De onderhandelingen voor de nieuwe cao Metalektro gaan in het voorjaar van start.
Lees hier de cao-krant Metaal en Techniek 2015 van FNV Metaal
Lees hier de cao-krant Metalektro 2015 van FNV Metaal