Online veilingplatform Surplex bezorgt overtollige machines een tweede leven
Surplex, het digitale platform voor het veilen van industriële goederen, hamert nadrukkelijk aan de weg in ons land. Begin dit jaar is Ben Heikoop in dienst getreden als acquisitiemanager voor Nederland. Zijn voornaamste bezigheid is het interesseren van bedrijven om hun machines te laten veilen door Surplex. “Ik ben op zoek naar bedrijven die bereid zijn een paar uurtjes te investeren om van hun overtollige machines af te komen en daar goede prijs voor te krijgen.”
Surplex veilt per jaar zo’n 50.000 artikelen. 90 procent daarvan zijn machines voor metaalbewerking en houtbewerking.
Deze taak is een kolfje naar de hand van Heikoop. Hij heeft tientallen jaren ervaring in de verkoop van metaalbewerkingsmachines, vooral in de plaatbewerking. Hierdoor beschikt hij over een flink netwerk en weet hij de weg in de Nederlandse metaalsector.
Duurzamere wereld
Surplex is een online veilingbedrijf, van oorsprong Duits. Het is opgericht met de intentie een duurzamere wereld te creëren door het hergebruik van machines te faciliteren. “Vooral in ons deel van de wereld willen veel industriële bedrijven werken met de nieuwste technologie”, legt Heikoop uit. “De termijn van afbetaling voor een machine is vaak 5 tot 7 jaar, daarna willen ze eigenlijk weer een nieuwe aanschaffen. Op dat moment komt de vraag aan de orde wat te doen met de gebruikte machine.”
Vaak moet die weg en daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden via de machinemerken zelf of via de onafhankelijke handelaren in gebruikte machines. “Vrijwel alle grote machinemerken ruilen zelf in”, weet Heikoop. “De machines verdwijnen dan bijvoorbeeld naar Azië. Maar vaak is er dichter bij huis ook wel een tweede leven mogelijk. Er zijn tal van bedrijven met interesse voor zulke machines, die een nieuw exemplaar niet kunnen betalen. Dan is tweedehands een mooie instap.”
50.000 Artikelen per jaar
Een online veilingplatform biedt hiervoor uitstekende mogelijkheden. Surplex heeft een makkelijk toegankelijk platform gecreëerd voor gebruikte machines. In Düsseldorf begonnen, heeft het bedrijf in de loop der jaren meerdere vestigingen geopend. Eerst in grote Europese landen als Italië, Spanje en Polen. Een jaar of 10 geleden is Surplex ook in de Benelux begonnen en sinds 2020 is er officieel Surplex Nederland. In totaal zijn er nu 16 landen met een eigen vestiging. De organisatie telt 230 medewerkers en er worden per jaar zo’n 50.000 artikelen geveild. 90 procent daarvan zijn machines voor metaalbewerking en houtbewerking. De overige 10 procent zijn andere goederen zoals heftrucks en schrobmachines. Ook worden er spuitgietmachines geveild, terwijl de 3D-printmachines langzaam maar zeker in opkomst zijn.
Surplex ontzorgt koper
Een kracht van Surplex is het enorme bereik. De potentiële kopers bevinden zich over de hele wereld, waardoor de kans op verkoop van de machine tegen de beste prijs erg groot is. De visie van Surplex is om iedere koper een full-service dienstverlening aan te bieden. “Wij zijn de enige industriële veilingsite die dat doet”, zegt Heikoop. “We verzorgen het aankopen, demonteren, verpakken en transporteren van de machine en maken ook de douanepapieren in orde. Zo nemen we het complete traject voor onze rekening, vanaf de verkoop tot de aflevering van de machine bij de koper. Daarmee ontzorgen we kopers in het woud van regels en wetgeving. We werken hiervoor samen met partners, zoals ontmantelingsbedrijven en transporteurs. De kosten daarvoor worden additioneel doorberekend aan de koper.”
“Tevreden kopers moeten de kracht zijn van Surplex”, vervolgt Heikoop. “Want dan zullen ze ook een volgende keer een machine op ons platform kopen. “Daarom is ook transparantie en eerlijkheid van de zijde van de verkoper belangrijk over de staat waarin de machine verkeert. Als hij weet dat een volgende inspectie kosten met zich meebrengt, moet dat worden gemeld.”
Nauwkeurige taxaties
Uiteraard is hierbij ook een taak voor Surplex zelf weggelegd. Het veilinghuis beschikt over het onderdeel Valuplex, dat is gespecialiseerd in taxaties van industrieel materieel. De kennis van de medewerkers, Surplex’ ervaring van 25 jaar veilen en de uitgebreide database die daarmee is opgebouwd, stellen het veilingplatform in staat om vooraf een nauwkeurige inschatting te maken van de hamerprijs van een machine. “Onze voorspelling wijkt doorgaans niet meer dan 15 procent af”, zegt Heikoop. Hij kan de verkopende partij dus een uitstekende indicatie geven van de opbrengst. Maar de taxaties zijn in meer opzichten van belang. Als er leasing aan te pas komt, moet bijvoorbeeld een bank weten wat de waarde van een machine nu en over een aantal jaren zal zijn. Ook voor de verzekering is een waardebepaling van belang. En een koper wil zelf ook vaak weten wat de machine over 5 jaar nog waard is, als hij hem tegen die tijd zelf misschien wel weer wil verkopen.
Elke machine is interessant
Voor de acquisitie van machines in de Benelux heeft Surplex drie medewerkers in dienst. Ben Heikoop werkt regelmatig samen met zijn Belgische collega Bart Devrouw. Waar Heikoop specialist is in metaalbewerkingsmachines, is Devrouw dat in houtbewerkingsmachines. Ze maken dus gebruik van elkaars expertise. Martijn van Schie is verantwoordelijk voor faillissementen, banken, leasemaatschappijen en voor een aantal dealers. Wat voor machines zij zoeken? “Eigenlijk is alles interessant van 5 tot 20 jaar oud, zowel verspanende machines als machines voor plaatbewerking en houtbewerking. Deze kunnen overal staan. Bij kleine bedrijven, grote bedrijven, dealers en handelaren. De ene keer gaat het om één of enkele machines waar men vanaf wil. We doen ook faillissementen, vrijwillige en verplichte bedrijfssluitingen. Tegenwoordig zijn er ook veel bedrijfsovernames waarbij machines of heftrucks overbodig worden. Die hoeven dan vaak niet direct weg. Juist dan heb je tijd om te veilen en de hoogste prijs te krijgen.”
Op het Surplex platform worden doorlopend machines ter veiling aangeboden. Als het gaat om wat specialere machines (groot, complex, speciaal) is ook direct sales mogelijk. Dan kan een geïnteresseerde koper een prijs opvragen.
Ben Heikoop is nu aantal maanden actief en heeft inmiddels een stroom richting het veilingplatform op gang gebracht. De eerste maanden hebben hem ervan overtuigd dat Nederlandse metaalbedrijven nog goed geld kunnen verdienen aan machines die ze niet meer gebruiken. “Ondernemers staan er vaak niet bij stil wat er aan waarde in hun productieruimte staat. Ik maak het mee dat ik contact opneem en dan te horen krijg dat ze misschien nog wel iets hebben. Tijdens een rondje door het pand komen we er dan vaak achter dat er nog veel meer ligt dat waardevol is. We helpen graag om dat te verzilveren.”
Wie machines kwijt wil, contact opnemen met Ben Heikoop (ben.heikoop@surplex.com). Begin oktober zal hij ook aanwezig zijn op de vakbeurs METAVAK in Gorinchem, waar Surplex aan deelneemt.