Ontwikkelingen om veilig te werken in de metaalindustrie
De metaalindustrie gaat belangrijke ontwikkelingen door op gebied van energietransitie. Met doelstellingen om in 2050 volledig energieneutraal te zijn, ligt hier een belangrijke opgave voor diverse grote spelers.
Iedere werkgever in Nederland is verplicht een RI&E te hanteren vanuit de ARBO wet en na te leven (de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie).
Maar ook op gebied van een veilig werkklimaat staat de branche nooit stil. Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van veilig werken?
Veilig werken in een breed scala aan bedrijfsprocessen
Als een van de grootste industrieën binnen Nederland staat de metaalindustrie bekend om zijn grote diversiteit aan processen en activiteiten, zoals de verwerking en bewerking van grondstoffen en het productie en fabricageproces hiervan. Veiligheid voor werknemers staat daarbij mede centraal, want een ongeluk zit in een klein hoekje. De risico’s zijn namelijk groot op de werkvloer, aangezien werkzaamheden gepaard kunnen gaan met het werken aan zware machines, hete metalen, chemische stoffen en andere potentieel gevaarlijke omgevingen.
De laatste ontwikkelingen om veilig te werken in de metaalindustrie richten zich op verschillende aspecten in de sector, zoals technologische vooruitgang, training, regelgeving en het creëren van een veiligere werkomgeving.
RI&E binnen de metaalindustrie
Iedere werkgever in Nederland is verplicht een RI&E te hanteren vanuit de ARBO wet en na te leven (de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie). Hierin worden bedrijfsprocessen opgenomen en risico’s in kaart gebracht. Vervolgens worden deze geëvalueerd, waarop gepaste maatregelen getroffen moeten worden door het bedrijf. Deze moeten worden nageleefd en worden periodiek getoetst door een door de ARBO erkend toetsingsbedrijf. Veiligheid voor werknemers binnen de metaalindustrie wordt gewaarborgd door de RI&E voor de betreffende sector.
Apparatuur en werkomgeving
Binnen de RI&E zijn vele richtlijnen en wettelijke regels te vinden voor het creëren van een veilige werkomgeving. Dit kan gaan om het gebruik van uitsluitend gecertificeerde rolsteigers, tot het gebruik van beveiligde zware machines Het is dus voor metaalbedrijven zaak zich volledig toe te rusten op door de ARBO erkende veilige werkmethodes en reglementen.
Training en certificering van personeel
Het trainen en de certificering van personeel vormt een belangrijk onderdeel binnen de RI&E. Werknemers moeten dan ook in sommige gevallen verplichte cursussen volgen en certificaten behalen voordat zij aan het werk mogen. Denk hierbij aan bepaalde lascertificaten, het VCA certificaat wat staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu, maar ook het certificaat om rolsteigers te mogen opbouwen voor specifieke werkzaamheden.
Daarnaast is het verplicht om een BHV’er te allen tijde op de werkvloer aanwezig te hebben (Bedrijfshulpverlener), deze moet onder andere EHBO cursussen volgen en up to date blijven over hulp verlenen op de werkvloer. Het is handig om meerdere personen BHV’er te maken, aangezien er altijd iemand aanwezig moet zijn onder de werknemers met dit certificaat.
Ook vergt de omgang met zware machines soms het behalen van een certificaat. Vaak wordt deze cursus aangeboden door de fabrikant van de zware machines, maar ook overheidsinstanties kunnen dit aanbieden.
Preventiemedewerker
Het actualiseren en de uitvoering van de RI&E wordt idealiter uitgevoerd door een preventiemedewerker die gespecialiseerd is omtrent veiligheid op de werkvloer, van fysieke tot emotionele veiligheid. De preventiemedewerker vormt meestal een onderdeel van de afdeling personeelszaken.