Onzekerheid heerst op staalmarkt
De staalprijzen zijn recentelijk verder gedaald vanwege de beperkte vraag naar staal, waardoor staalfabrieken actief op zoek zijn naar nieuwe orders.
“Het zijn vooral deze twee tegengestelde feiten die de marktsituatie bepalen en de staalprijzen onder druk zetten”, zegt de april-editie van het StaalJournaal. “Andere factoren die de staalmarkt kunnen beïnvloeden zijn o.a. politieke spanningen, globale economische ontwikkelingen, rentewijzigingen, veranderingen in productiecapaciteiten, goedkope importen en volatiele grondstofprijzen.”
Stijging Chinese automobielproductie
Als positieve noot voor het staalverbruik noemt het StaalJournaal de stijging in de Chinese automobielproductie in maart. Er werden bijna 2,7 miljoen voertuigen geproduceerd, wat een groei van bijna 5% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar.
Staalverbruik Europa op laagste niveau
Tegelijkertijd wordt vastgesteld dat het staalverbruik op het Europese continent inmiddels op het laagste niveau zit sinds het begin van deze eeuw. Toch worden er wereldwijd nog steeds veel nieuwe staalfabrieken gebouwd. De geplande uitbreiding van de productiecapaciteit met ruim 120 miljoen ton zou de balans tussen vraag en aanbod verder verstoren.
Goede voorspelling is lastig
Hoewel de import van staal de afgelopen maanden een dalende trend heeft laten zien, lijkt deze nu enigszins gestabiliseerd te zijn door diverse factoren zoals de onrust in het Midden-Oosten. “Alle genoemde items tezamen maken het lastig een goede voorspelling te maken over het verloop van de staalprijzen op korte termijn. Maar het is niet ondenkbaar, dat de staalmakers vanwege stabiele èn oplopende grondstofprijzen respectievelijk met oplopende productiekosten, wellicht in combinatie met tijdelijke capaciteitsbeperkingen, hogere prijzen zullen proberen af te dwingen”, concludeert het StaalJournaal.