Onzekerheid in de staalwereld groeit
De economische situatie was in september al redelijk ongewis, maar de recente berichtgeving over de Duitse markt maakte die er nog minder florissant op. Enkele deskundigen spraken zelfs al over een nieuwe recessie, die in aantocht zou zijn. Noviostaal heeft zich een beetje georiënteerd bij diverse staalbedrijven in Duitsland en daarbij vastgesteld dat de geluiden daar toch echt heel divers zijn.
Koudwalserijen bijvoorbeeld zitten zeer goed in het werk voornamelijk door de zeer goed draaiende autoproducenten. Zo maakte BMW een recordproductie over de maand september bekend. Servicecenters daarentegen zijn enerzijds zeer te spreken over hun hoeveelheden die op contractbasis lopen, maar anderzijds wat minder tevreden over hun orderportefeuille op spotbasis (incidentele bestellingen). “Wellicht dat het sentiment in Europa negatief wordt beïnvloed door de pessimistische berichtgeving uit China waar de staalprijzen voor de 12e week op rij daalden”, aldus Noviostaal in haar maandelijkse nieuwsbrief.
Die neergang wordt voornamelijk verklaard door de afnemende behoefte in een markt die sowieso met een grote overcapaciteit te maken heeft. Die te ruime productiecapaciteit zal volgens insiders haar weerslag hebben op niet alleen de Aziatische markt, maar ook wereldwijd. China heeft – gedwongen door die overcapaciteit – alleen al in de maand 8,5 miljoen ton staal geëxporteerd, wat een absoluut hoogterecord is en 73% meer dan september 2013. In de eerste 9 maanden van 2014 voerde China ruim 65 miljoen ton staal uit en exporteerde daarmee 39% meer dan in de vergelijkbare periode van 2013. Volgens de nationale statistieken heeft het land in de eerste 8 maanden van dit jaar 550 miljoen ton ruw staal geproduceerd. De verwachtingen over het staalverbruik in het 4e kwartaal laten een daling in het verbruik zien, waarmee dus het probleem van de overcapaciteit alleen maar groter dreigt te gaan worden.
Echter niet alleen China kampt met dat probleem, want ook India lijkt in eenzelfde situatie te gaan komen. Lokaal spreekt men daar over een gewenste verhoging van de staalproductie. In 2014 zal India naar verwachting circa 80 miljoen ton gaan produceren en het plan is nu om die hoeveelheid te gaan verhogen tot circa 300 miljoen ton in 2025. India heeft plannen om fors te investeren in onder meer de infrastructuur en wil daarvoor zo veel mogelijk materialen uit eigen nationale productie betrekken. Of een dergelijke verhoging van de productiecapaciteit echt nodig is moet nog maar blijken. In Europa hebben we al jaren te maken met een overcapaciteit van naar verluidt 25-30 %. Fabrieken hier proberen al langer hun exportposities te verbeteren en met de bestaande overcapaciteit in China alsmede de dreigende overcapaciteit in India wordt het dus nog meer dringen op de exportmarkt. De koersverhouding Dollar vs. Euro verloopt de laatste weken erg grillig. De ertsprijzen hebben het laagste niveau in 5 jaar bereikt hebben. Prijzen voor kolen zijn zelfs afgezwakt tot het prijspeil van 6 jaar geleden en tegelijkertijd hebben ook de schrootprijzen last van erosie. “Die onduidelijke situatie maakt grotere importeurs onzeker, maar ook wordt het daarmee lastig voor de fabrieken om de staalprijzen te verhogen”, aldus Noviostaal.