Onzekerheid sluipt staalmarkt binnen

Ondanks de naderende zomerperiode bestaat er, behalve voor dikke platen, geen echte duidelijkheid over de staalprijzen. Dat constateert Noviostaal in haar maandelijkse nieuwsbrief.

Terwijl de Europese Commissie de eerdere voorlopig genomen importbeperkende maatregelen jegens Chinees staal onlangs voor definitief verklaarde en de Chinese regering daar erg verontwaardigd op reageerde, blijft het in de staalmarkt onduidelijk welke kant het opgaat met de prijzen. “Je zou verwachten dat door deze EU-maatregel de prijzen stabiel blijven of zelfs nog iets zouden gaan stijgen, maar dat laatste is niet het geval”, aldus Noviostaal. “Juist eerder het omgekeerde – zij het zeer gematigd echter wellicht tijdelijk.” Sinds begin april brokkelen op de spotmarkt de prijzen voor warmgewalste coils wat af, intussen tot zo’n € 30-40 per ton. De grotere staalfabrieken echter weten hun contractprijzen nog enigszins op het huidige niveau te handhaven. De neerwaartse trend werd echter niet door Chinees staal veroorzaakt, maar vooral door staal uit Rusland en Oekraïne.

Meer productie in China
De reden waarom China zo fel reageert op de Anti Dumping maatregelen van de EU is, dat men daar beweert de uitvoer van gewalste staalproducten behoorlijk beperkt te hebben. In totaal heeft het land gedurende de periode januari t/m mei van dit jaar circa 34 miljoen ton geëxporteerd. Dat is een daling van ruim 25% ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Waar het overige staal uit China dan blijft is overigens een raadsel, want ondanks alle beloften van capaciteitsbeperkingen heeft het land over de eerste 5 maanden van 2017 toch weer meer ruwstaal geproduceerd dan de vergelijkbare periode in 2016. In mei bijvoorbeeld produceerde men ruim 72 miljoen staal; 2,5% ofwel circa 2 miljoen ton meer ten opzichte van mei vorig jaar.

Importprijzen in Z-Europa
De druk op de prijzen van de spotmarkt werd volgens Noviostaal ook veroorzaakt door lagere importprijzen in Zuid-Europa. Naar verluidt zou een Russische fabriek daar warmgewalste coils hebben aangeboden tegen een prijs van circa € 450-460 CIF. Een zeer laag niveau dus, ver van het actuele marktniveau en ondanks dat niet iedere afnemer dit materiaal zou kunnen gebruiken heeft het wel invloed op de markt. Intussen zijn de aanbiedingen uit Oost-Europa echter van de markt verdwenen en dat voedt dan weer het idee dat de staalprijzen voorlopig de bodem bereikt hebben. “Wij denken in diezelfde richting, want immers hebben de Europese fabrieken goed gevulde orderportefeuilles respectievelijk lange levertijden, waardoor er geen druk bestaat om orders tegen lagere prijzen te accepteren. Daarbij komt, dat de vraag in China zelf een licht herstel laat zien, de prijzen in Noord-Amerika aan het stijgen zijn en de economische vooruitzichten binnen de EU erg goed te noemen zijn, waardoor naar verwachting de vraag naar staal binnen Europa zal gaan toenemen.”

Beperking aantal aanbieders
De overname van het Italiaanse ILVA door de joint venture ArcelorMittal en Marcegaglia, waarover de Italiaanse regering onlangs haar fiat gegeven heeft, beperkt ook nog eens het aantal aanbieders op de markt. Mocht bovendien ook nog ThyssenKrupp Steel gaan fuseren met Tata Steel, dan hebben beide conglomeraties samen een aandeel van zo’n 65% van de Europese markt. Als dan, zoals de geruchten luiden, er in augustus alsnog importbeperkende maatregelen tegen staal uit Rusland en de Oekraïne zullen worden ingevoerd, raken de Europese staalmakers wederom in een riante onderhandelingspositie.

De prijzen voor de overige producten volgen die van warmgewalste coils enigszins, waarbij op dit moment koudgewalst materiaal het zwakst schijnt te zijn. Bij verzinkt materiaal kan nog enig neerwaarts effect komen vanwege de grote voorraden die in Antwerpen liggen. In de prijzen van kwartoplaat zal geen wezenlijke verandering komen, want de grote EU-producenten Dillinger en Salzgitter richten zich meer op projecten en zijn volop betrokken in het grote pijplijnproject Eugal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Licht stijgende trend staalprijzen verwacht

16-10 Zoals altijd speelt China hierbij een cruciale rol. De Chinese overheid heeft recent verschillende…

Materialen

StaalJournaal: Prijsdruk houdt (nog) aan!

15-08 Deze ontwikkeling heeft geleid tot forse prijsdalingen in verschillende Aziatische landen en de nationale…

Materialen

StaalJournaal: staalprijzen blijven komende maanden stabiel

19-06 Het Staaljournaal gaat uitgebreid in op die importmaatregelen. De EU heeft immers aangekondigd dat…

Materialen

Meningen over herstel staalmarkt zijn verdeeld

15-05 Zo concludeert Eurofer, de vereniging van Europese staalproducenten, dat de voortdurende economische onzekerheid de…

Materialen

Onzekerheid heerst op staalmarkt

17-04 “Het zijn vooral deze twee tegengestelde feiten die de marktsituatie bepalen en de staalprijzen onder…

Materialen

Lente nog niet in zicht op staalmarkt

18-03 Hoewel staalprijzen traditioneel vaak stijgen bij de start van de lente, is dit nu…

Materialen

Stijging staalprijzen onwaarschijnlijk

19-02 Als redenen hiervoor noemt het StaalJournaal de dreiging van mogelijk meer en naar alle…

Materialen

Staalprijzen verder in de lift?

17-01 De vraag naar staal in Europa is nog altijd zwak. Enigszins opmerkelijk is volgens…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs