OOM: meer instroom en eigen initiatief
OOM zet de komende jaren in op het bevorderen van de instroom in de metaalbewerking en op het stimuleren van werknemers om zelf initiatief te nemen op het gebied van loopbaanontwikkeling. Ook zal het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking meer gaan doen om de leercultuur in de metaalbedrijven te bevorderen en het scholingsaanbod voor werknemers te verrijken.
Dit staat in het strategisch plan 2021-2025 ‘Focus op Impact’. OOM wil de instroom bevorderen door te werken aan de zichtbaarheid van beroepen en bedrijven en het behoud van leerlingen voor de sector. Deze ambities moeten nog vertaald worden naar concrete projecten, maar vast staat wel dat OOM zich daarbij onder andere richt op meer zij-instromers, door de toeleiding van bijvoorbeeld personeel uit krimpsectoren of nieuwe Nederlanders te organiseren met hulp van partnerorganisaties.
Het eigen initiatief van werknemers wil OOM onder meer stimuleren door de kennisavonden opnieuw invulling te geven. En het scholingsaanbod zal worden uitgebreid met trainingen die zijn toegesneden op de ontwikkelingen in de sector.
Dienstverlening onder druk
Volgens OOM-directeur Erik Yperlaan kunnen zijn medewerkers niet wachten om hiermee aan de slag te gaan, maar vooralsnog staat alles op een laag pitje omdat er nog steeds geen nieuwe cao Metaal & Techniek is. De oude cao liep per 1 oktober af. Het financieel stimuleren van scholing in de sector wordt onder andere betaald via een heffing op de loonsom van de werknemers. De hoogte daarvan wordt vastgelegd in de cao. Aangezien er nog geen nieuw akkoord ligt, wordt er sinds 1 januari ook geen premie betaald. En daarmee staat de dienstverlening van OOM onder druk.
OOM heeft wel een reserve voor zo’n cao-loze periode, maar die is niet onuitputtelijk. Tot 1 april kan de huidige dienstverlening gegarandeerd worden voortgezet en kunnen alle verplichtingen worden nagekomen. De OOM-bijdrage voor reguliere cursussen en de stagevergoeding en de leerwerkbijdrage (LWB) voor (BBL-)leerlingen wordt gegarandeerd uitgekeerd als de aanvraag voor 1 april 2022 is gedaan en de leerling voor die datum is gestart met zijn opleiding. Aanvragen na 1 april worden ook in behandeling genomen. Alleen kan een bijdrage van OOM pas worden uitgekeerd als de nieuwe cao daarvoor ruimte geeft.
Op 1 maart wordt bekeken of er een nieuwe cao ligt, en wat deze betekent voor de begroting en het strategisch plan van OOM. “De komende maanden is er dus geen ruimte voor vernieuwing”, aldus Yperlaan. “Op zijn vroegst kunnen we per 1 april van start met de uitvoering, al beginnen we natuurlijk wel met de voorbereidingen.”