Oostenrijkse keuzelessen voor Nederlandse plaatbewerkers
Een groep van 23 Nederlandse plaatbewerkers heeft onlangs een aantal parels van de Oostenrijkse maakindustrie bezocht. Deze bedrijven hebben keuzes gemaakt om hun verdienvermogen te verbeteren. Met die lessen in keuzes zijn de Nederlanders huiswaarts gekeerd.
De bezoeken hadden plaats in het kader van de NEVAT GPI (Groep Plaatverwerkende Industrie) studiereis, die voor de 14e keer werd gemaakt. Van 7 t/m 11 oktober bezochten 23 deelnemers onder meer Lindner (diverse typen tractoren), Liebherr (onder andere kranen) en Doppelmayr (onder andere skiliften). Stuk voor stuk bedrijven die in hun (niche)markten tot de wereldtop van de maakindustrie behoren.
Bij Lindner in Kufstein zagen de Nederlanders hoe er geïnnoveerd wordt om te overleven in de wereldmarkt. Lindner produceert in eigen huis, maar werkt wel steeds nauwer samen met een aantal grotere partners op het gebied van elektrisch rijden en het innemen van een plek in de digitale wereld. Na dat bezoek konden de NEVAT GPI leden zien hoe marketing de maakindustrie kan helpen. Zo heeft Swarovski er een heel museum voor neergezet.
Ook Liebherr, een familiebedrijf met 9 miljard euro omzet produceert in eigen huis. Na de crisis van 2009 heeft men alle productie teruggehaald met als reden de snelheid naar de markt te kunnen verhogen.
Met Bystronic, de machinefabrikant die dit jaar als medeorganisator optrad, werd gesproken over de ontwikkelingen in de plaatwerkmarkt. Hieruit werd geconstateerd dat de positie van Nederland in de wereld substantieel is te noemen en dat wij voorloper zijn op het gebied van Smart Industry.
Het programma werd afgesloten met een bezoek aan Doppelmayr in Wolfurt. Dit in 1893 opgerichte bedrijf maakte veel indruk op de deelnemers. Alles in de fabriek was perfect georganiseerd en het viel op dat er veel jonge instroom was in het bedrijf. “Wij hebben kunnen kijken bij het toonbeeld van metaalbewerking in dure productielanden. Alles wat maar te automatiseren viel, was bij DoppelMayr geautomatiseerd. Personeel opleiden op nieuw geïnvesteerde bewerkingscentra in een hightech omgeving”, aldus Theo Tolboom van Iteq Industries. Voor Ronnie van den Hurk van De Cromvoirtse was vooral de gerobotiseerde toepassing binnen de grotere bedrijven erg inspirerend. “Bij kleinere bedrijven was dit wat minder. Ook de eigen bedrijfsopleiding biedt goed perspectief voor de lange termijn.”